NAC inleder undersökning om cannabis – kan tas bort från dopinglistan i vår

Under dagens möte tog NAC beslut om att inleda en undersökning kring cannabis. I vår kommer kommissionen att rösta om huruvida drogen ska vara kvar på dopinglistan.

Nevadas idrottskommission (NAC) kommer nu att ta en noggrann titt på cannabis och dess status som otillåten substans, efter en enhällig omröstning. En undersökning kommer att inledas varefter kommissionen tar beslut i frågan i mars eller april, enligt ordförande Anthony Marnell.

Cannabisbruk räknas i dag som en dopingförseelse om en atlet har mer än 150 ng/ml i kroppen under tävling, vilket inkluderar sex timmar innan och efter. Bland annat har Nick Diaz (26-9, 2 NC) tidigare blivit avstängd i fem år av just NAC efter att ha testat positivt för cannabis, en avstängning som senare kortades ner till 18 månader.

Kommissionens skyldighet att ta upp frågan

“I would much rather be prepared to deal with this than not,” sa Marnell till MMA Fighting.

Marnell menade att det är kommissionens skyldighet att behandla frågan, efter att drogen legaliserats i den amerikanska delstaten. Han fortsatte:

“We are the gold standard here in Nevada. We are gonna lead the way.”

Liten påverkan på UFC-fighters

J. Daniel Carpenter, en annan medlem i kommissionen som även är ögonläkare, menade att även om han som läkare är emot cannabisbruk så är han samtidigt tveksam till att drogen skulle ha några prestationshöjande effekter för fighters.

Ett eventuellt beslut om att ta bort cannabis från NAC:s dopinglista skulle emellertid inte påverka UFC-fighters märkbart i dagsläget, i och med att det fortfarande är World Anti-Doping Agencys (WADA) dopinglista som USADA rättar sig efter när de sköter dopingtesterna åt UFC.

Kommer även rösta om de nya reglerna

Under mötet röstade kommissionen även igenom en liknande undersökning beträffande den nya versionen av MMA:ns Unified Rules, som accepterades av Association of Boxing Commissions and Combative Sports (ABC) i augusti och redan har införts av vissa andra kommissioner.

Enligt Marnell kommer NAC att rösta i frågan om 60 till 90 dagar. Det är oklart om beslutet tas innan UFC återvänder till Nevada den fjärde mars, då UFC 209: Woodley vs. Thompson II går av stapeln.

Relaterad läsning:

Omslagsbild: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
NyheterRekommenderatSenaste NyttZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
3 Kommentarer
 • Headown
  14 January 2017 at 09:15

  Ska inte förespråka cannabis här nu, men tycker att det är helt rätt att det händer. Tänk också på hur USA ser på det överlag, det legaliseras/accepteras mer och mer, även så i resten av världen. Här ses det fortfarande som något mycket farligt. Dom positiva egenskaperna som den har nämns aldrig.

 • HataPK
  14 January 2017 at 10:42

  Fan på tiden.

 • Svara