”Nate Diaz lön är pinsam – UFC borde skämmas!”

KRÖNIKA: ”Inte okej på något sätt,” skriver Ashah Tafari.

Efter tre års väntan var det äntligen dags för Nate Diaz att göra sin efterlängtade UFC-comeback i helgen. Det var på storgalan UFC 241 i Anaheim, Kalifornien som 34-åringen gjorde upp mot Anthony Pettis – och vann ett enhälligt domslut efter en blodig och spännande match.

Diaz vs. Pettis var den delade huvudmatchen, men så nära ett ”people’s main event” man kan komma. Att denna fight – i synnerhet Diaz medverkan – var galans största dragplåster är det inget snack om. Det vittnar alla siffror om, även om den ”riktiga” huvudfighten – där Stipe Miocic tog tillbaka tungviktstiteln från Daniel Cormier – förstås också bidrog till hypen runt evenemanget.


“Det är en skrämmande läsning, milt sagt”


Nåväl. Anledningen till att jag skriver den här krönikan är att jag nu har tittat på de lönesiffror som offentliggjorts. Det är en skrämmande läsning, milt sagt.

Jag kan inget annat än att konstatera att Nate Diaz lön är pinsamt låg och att UFC borde skämmas. Det här är inte okej på något sätt.

När Diaz för tre år sedan gick returmatchen mot Conor McGregor hade han en garantilön på två miljoner dollar. Den här gången låg siffran inte ens på hälften, inte ens på en fjärdedel – nej, Diaz fick 250 000 dollar (ungefär 2,4 miljoner svenska kronor) för helgens match.

Trodde jag att han skulle få lika mycket igen, nu när McGregor inte stod för motståndet? Nej. Hade han förtjänat det? Ja och mer därtill. Den frågan är egentligen väldigt komplex och har flera olika svar beroende på hur man resonerar, där jag menar på att MMA-fighters tjänar för lite rent generellt. Vad som däremot inte är komplicerat överhuvudtaget är att konstatera att Diaz var värd bra mycket mer än en kvarts miljon dollar – när exempelvis Miocic drog in tre gånger så mycket.


“Att UFC och Nate Diaz har en infekterad relation är ingen hemlighet”


Med tanke på detta behöver man inte vara någon raketforskare för att räkna ut varför han var borta från buren så pass länge från första början …

Att UFC och Nate Diaz har en infekterad relation är ingen hemlighet. Inte heller att han i många år var brutalt underbetald – innan han fick möta McGregor. Men varför lät man inte gammalt groll bli vatten under bron därefter? Varför har man inte byggt vidare på Diaz som superstjärna, när man så länge haft chansen?

Svaret är enkelt: det ligger inte i UFC:s intresse. Den världsledande MMA-organisationen – och i synnerhet dess tjurskalliga president – vill ha fighters som rättar sig i ledet, oavsett hur mycket pengar de kan tjäna genom att låta fighters köra sitt egna race.

Man kan konstatera att UFC valt att göra ett enda undantag från denna grundprincip – i fallet Conor McGregor. Man har dock ändå kunnat hitta sätt att knyta honom och hans höga löner till mästarbälten, vilket bibehåller den image som UFC så gärna vill bevara – att det är just titlar som ger stjärnstatus och feta lönekuvert för fighters.


“UFC måste nu sluta ljuga för sig själva”


Varför tror ni McGregor och UFC har haft så svårt att komma överens om en comeback, nu när han inte längre är mästare? Varför tror ni organisationen hade svårt att gå med på en plats som huvudmatch för honom mot Donald “Cowboy” Cerrone, som ryktades vara i görningen under våren? Det är just för att man vill se till att fighters egna varumärken inte ska kunna bli större än UFC:s.

Verkligheten är å andra sidan en helt annan. Fansen brydde sig mer om Diaz comeback än att tungviktsbältet stod på spel i helgen. Kolla bara på tittarsiffror för YouTube-videos, skillnaden sett till googlingar och alla andra möjliga indikationer. Jag ser det klart och tydligt när jag analyserar trafiken här på MMAnytt. Det gör mig därför rejält förbannad när jag ser att Diaz inte belönas för detta.

Nate Diaz har bevisat att hans stjärnstatus inte längre är direkt kopplad till Conor McGregor. UFC måste nu sluta ljuga för sig själva och börja promota, behandla samt framför allt betala Stocktonsonen som den “needle-mover” han faktiskt är.

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtKrönikaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

UFC ODDS
UFC 27012
Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...