Foto: Gary A. Vasquez/Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

“Nate Diaz är ingen fuskare – är bara så enkelt”

✅ UFC-toppar reder ut dopingröran: "Vore en skam"

UFC-superstjärnan Nate Diaz namn har rentvåtts från alla misstankar om doping. Det framgick nyligen av ett officiellt uttalande från den världsledande MMA-organisationen – vilket innebär att megafighten mot Jorge Masvidal blir av på UFC 244 som planerat.


LÄS MER: BOMBEN: Nate Diaz missar (?) megafighten – på grund av dopingtest!

LÄS OCKSÅ: VÄNDNINGEN: Jorge Masvidal vs. Nate Diaz INTE inställd!


Så vad var det som hände egentligen? En hel del förklaras av uttalandet – men MMA Junkie har även sökt närmare svar från UFC-topparna Hunter Campbell och Jeff Novitzky.

Campbell förklarar att han själv är säker på att Diaz, liksom stjärnan Conor McGregor, aldrig någonsin skulle dopa sig. Därför menar han att det är olyckligt att sådana fighters kan hamna i situationer där deras rykte riskerar att förstöras – på grund av förorenade kosttillskott. För det var precis vad som hände med Diaz.

– Ditt rykte är vad du gör det här för i slutändan. Pengar är grymt och allt annat är grymt, men du gör det här för ditt rykte och jag vill aldrig att vi ska vara en del av något som negativt påverkar ryktet för någon som gjorde något oavsiktligt, som inte gjorde något fel. Nate Gjorde inget fel. Nate är inte en fuskare. Det är bara så enkelt, säger Hunter Campbell.

“Bland den mest glasklara bevisningen jag någonsin sett”

UFC och USADA, som utför dopingtester åt organisationen, satte nyligen upp gränsvärden på 100 picogram per milliliter för vissa otillåtna substanser – bland annat den som Diaz testade positivt för. Detta eftersom allt fler atleter har börjat testa positivt för spårämnen, som i väldigt många fall kommer från just kontaminerade kosttillskott.

Trots att det i Diaz fall rörde sig om en vegansk, ekologisk multivitamin – så kunde anaylser visa på att burkarna innehåll spår av den otillåtna substansen. Då dopingtestet visade att Diaz fått i sig långt under 100 picogram kunde man både slå fast att han dels inte fått någon prestationsstärkande effekt, samt att han inte heller kan anses bära skulden.

– Det här är inga gissningar. Det finns inget som är gissningar kring Nate Diaz fall. Det är bland den mest glasklara bevisningen jag någonsin sett i historien av min karriär inom antidoping när det kommer till en förorening. Att säga att han gjorde något fel, då behöver du säga att, “Du gjorde något fel genom att välja en växtbaserad, vegansk och ekologisk multivitamin som på sin innehållsförteckning påstår att den är labbtestad.” Kan någon säga att han gjort något fel på så vis? Det vore en skam om de skulle göra det. Mannen gjorde inget fel, konstaterar Jeff Novitzky.

View this post on Instagram

Everyone’s on steroids not me 😎

A post shared by Nate Diaz (@natediaz209) on

Nämnas bör att nyheten om Diaz troligtvis aldrig hade kommit ut – om han inte själv hade valt att lägga ut sitt uttalande. Detta eftersom USADA numera har en policy att sköta sina utredningar bakom stängda dörrar och meddela om överträdelser först när man slagit fast skuldfrågan, för att på så sätt undvika att hänga ut oskyldiga atleter som fuskare.

UFC 244: Masvidal vs. Diaz äger rum i Madison Square Garden i New York City under natten mellan den andra och tredje november, svensk tid. Masvidal och Diaz kommer där göra upp om ett unikt BMF-titelbälte – för att avgöra vem som är tuffast i UFC, eller rättare sagt “the baddest motherf***er”.


RELATERAT: Nate Diaz vs. Jorge Masvidal blir titelfight – om “BMF”-bältet


Hur går era tankar om Nate Diaz-situationen?

Kategorier
Nate DiazSenaste NyttUFC 244

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara