Iransk brottarstjärna dömd till döden – UFC-chefen kopplar in Trump

✔ Dana White: "Ringde presidenten" ✔ "Snälla, avrätta inte den här mannen!"

27-årige Navid Afkari, känd i Iran som en populär brottare, har dömts till döden. Nu vädjar både UFC-chefen Dana White och USA:s president Donald Trump för hans liv.

White är som känt en god vän till Trump, och bad presidenten om hjälp när han nåddes av nyheten.


LÄS MER: Här hyllas Trump av UFC-chefen: “Byggde historiens bästa ekonomi”


– I veckan skrev New York Times en artikel om en välkänd brottare från Iran. Hans namn är Navid Afkari. Han deltog i en fredlig demonstration i Iran och ska nu avrättas för det. Jag upptäckte det här och först och främst är den här mannen en människa, för det andra är han en av oss – han skulle lika gärna kunna vara en av mina fighters, säger Dana White i ett videouttalande och fortsätter:

– Det enda jag tänkte var att ringa presidenten och se vad han kan göra för att hjälpa den här mannen. “Låt oss titta närmare på det, låt mig prata med min administration och se om vi kan göra något för att rädda den här mannens liv,” sa han. Och idag tweetade presidenten det inlägget som är bifogat med den här videon (se längre ner i artikeln, reds. anm.). Jag vill bara säga att jag, också, respektfullt och ödmjukt ber den iranska regeringen: snälla, avrätta inte den här mannen! Spara hans liv!

Navid Afkari tvingades göra falskt erkännande under tortyr

Innan ovan video publicerades gick Trump ut med en direkt uppmaning till Iran genom två tweets, där både UFC och White taggas i den senare.

– Hör att Iran är på väg att avrätta en stor och populär brottarstjärna, 27-årige Navid Afkarai [sic!], vars enda brott var att demonstrera mot regeringen på gatorna. De protesterade mot “landets försämrade ekonomiska situation och inflation”, skriver Donald Trump och fortsätter:

– Till ledarna av Iran, jag skulle verkligen uppskatta det om ni kunde spara denna unga mans liv, och inte avrätta honom. Tack!

Navid Afkari har i Iran fått två dödsdomar för mordet på en säkerhetsvakt, men ska enligt flera rapporter ha torterats och tvingats göra ett falskt erkännande trots sin oskuld. Även Afkaris bröder, Vahid och Habib, som uppges ha blivit torterade för att sedan dömas till fängelse i 54 respektive 27 år i samma fall

Morgan Ortegus, talesperson för USA:s utrikesdepartement, har också kommenterat ärendet med följande uttalande:

– Vi ansluter oss till världens upprördhet över den iranska regimens dödsdom mot Navid Afkari, som torterades för att ge ett falskt erkännande efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer under 2018. Regimen torterade även hans två bröder och dömde dem till flera decennier i fängelse. Låt dem gå!

Kategorier
Dana WhiteSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara