På denna dag: Dana White tar över UFC – se den första intervjun!

✔ Se en ung Dana White med hår på huvudet!

Med Dana White vid rodret är UFC en av världens största sportorganisationer. Men i början av UFC:s historia fanns det ett par år som var riktigt tuffa för organisationen.

Efter att senator John McCain sett de första UFC-galorna kallade han sporten för “human cockfighting” och 36 delstater förbjöd snart MMA. UFC-galorna drogs in från de stora nätverken och fortsatte att kämpa hårt för att få sporten att bli ansedd som legitim.

2001 var den dåvarande UFC-ägaren Semaphore Entertainment Group (SEG) nära bankrutt. Det såg ut som att UFC skulle bli en kortvarig framgångssaga och misslyckades dem så riskerade hela MMA-scenen i USA att gå förlorad.

Det var i det läget som Fertitta-bröderna Frank och Lorenzo gick in och köpte upp UFC och tillsatte White som president. Lorenzo Fertitta har sagt att alla tyckte att de var galna som köpte upp ett företag på ruinens brant. Men med White vid rodret fick organisationen en nystart och resten är som man brukar säga historia.

Idag är det exakt 20 år sen UFC höll sin första gala med White som UFC-president. Galan ifråga var UFC 30 och ägde rum den 23 februari i Atlantic City. I huvudmatchen kunde man se en hungrig Tito Ortiz som besegrade den numera bortgångne Evan Tanner genom att lyfta upp honom och slamma honom i golvet.

I den delade huvudmatchen fick vi se en ung Jens Pulver besegra Caol Uno på poäng.


HETAST JUST NU


Dana White i sin första intervju som UFC-president

Det kanske mest intressanta ur ett historiskt perspektiv är att man innan matcherna får se den första intervjun med White efter köpet av UFC. En ung White, som då fortfarande hade hår på huvudet, pratar om vilka mål han har för UFC och det är verkligen som att han kunde se in i framtiden.

– Vi vill att det här ska bli MMA:s Superbowl. Vi vill göra det mer publikvänligt, få publiken involverad och vi vill ta tillbaka de bästa atleterna i världen.

Mycket av det White sa har också slagit in under de 20 åren som följt på intervjun. UFC är idag den enskilt största MMA-organisationen och det anses allmänt att de bästa atleterna tävlar där. Se intervjun med White nedan.

 

Vad tycker du är Dana Whites största bidrag till sporten?

 

Kategorier
Dana WhiteSenaste NyttUFC

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara

Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...