Pandemins påverkan på svenska MMA-klubbar

MMAnytt har varit i kontakt med Ulf Silverbern, ägare av Pancrase Nyköping, och pratat om hur den svenska MMA-scenen blivit påverkad av den nuvarande coronapandemin.

I den rådande pandemin är det många verksamheter som har drabbats, en av dom som har drabbats kanske allra värst är gym och idrott. Det är Folkhälsomyndigheten som går ut med rekommendationer och restriktioner gällande Covid-19 varpå underförbund inom MMA sedan gör sin egna tolkning när det kommer till att bedriva tävlingar och fightgalor.

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Vi började att prata om hur Ulfs gym påverkats och hur det ser ut på deras anläggning. Just nu sker det ingen form av MMA träning i deras lokaler. Dom hyr in sig i en stor lokal på över 1000kvm där det finns flera sorters träningsmöjligheter utöver kampsort. Bl.a. så finns det gym och löpband som det finns möjlighet att använda. Det är denna verksamhet som gör att Pancrase Nyköping fortfarande kan hålla igång då de som har gymkort kan använda anläggningen.

När det kommer till kampsort såsom gruppträning inom BJJ, fristilsbrottning, boxning och MMA har dom fått ställa in allt. Det går inte att ha klasser med den typen av kroppskontakt som krävs i MMA och samtidigt följa restriktionerna. Detta har lett till att den enda grupp som fortfarande kan träna är den avancerade gruppen och dom har fått gått så långt som att endast träna utomhus med fria vikter och kroppsövningar.
Det har gått bra än så länge men när snön kommer kanske inte ens den möjligheten finns, men på något sett ska det gå att lösa menar Ulf.

svenska MMA-scenen blivit påverkad av den nuvarande coronapandemin.

Ulf Silverbern. Foto: Karolina Gustafsson/Sörmlands museum

Hur ser intresset ut att signa upp sig och finns möjligheten att ta in nytt?

Angående intresset att börja med MMA har det gått i vågor. I första vågen när det blev aktuellt att dra igång nybörjargrupper kunde man endast hålla igång i en vecka innan det på nytt blev dags att stänga igen. Detta fortsatte att hända och det gick inte längre att erbjuda en tjänst som ständigt stängs ner. En del som börjar träna kommer tillbaka men andra tappar man pga. avbrotten och föräldrar som oftast är de som betalar väljer att använda pengarna för andra aktiviteter till deras barn. Därav är nu även knatteträningen inställd.

När det kommer till att ta in nytt folk så meddelar Ulf att det finns en väntelista bland den avancerade gruppen. När möjlighet ges så kan han börja släppa in fler och ha större träningsgrupper.


Inställda events och brist på tävling

Vi kommer in på hur den stora andelen av inställda events påverkar de aktiva utövarna. Ulf uppskattar att det endast är 3-4 galor som blivit av. En av de allra största amatörgalorna som såg ut att bli av, blev inställt bara några dagar innan det var dags.

Detta ledde till utgifter som man inte kunde täcka i form av biljetter och sponsorer, samt att man inte kunde få tillbaka pengar för redan bokade lokaler. När galor ställs in så tätt inpå har man inte möjlighet att avboka, i detta fall en skola som man hade hyrt för att fighters i säkerhet skulle kunna värma upp.

Bristen på tävling och inställda galor tätt inpå leder till brist på motivation för fighters. Ulf menar på att det är motivationsdödande att inte få tävla när man tränar så hårt och förbereder sig för att gå match.

Det blir även svårare att bygga ett starkt landslag då inte alla får samma möjlighet att tävla. Uteblivna SM-galor eller att man missar en tävling pga. corona kan leda till att de allra starkaste fighterserna inte får möjlighet att visa upp sig och missar att komma med i landslaget.

Det positiva i detta är dock att om man som fighter varit sliten i kroppen eller varit trasig finns det möjlighet att vila upp sig och rehabba utan press. Bygga upp sin fysik och utöva annan sorts träning som kan hjälpa längre fram.


Läs också:


Framtidsutsikter för svenska MMA-gym

Enligt Ulf kommer framtiden se väldigt olika ut beroende på vilken kommun man befinner sig i. Det är olika svårt att söka och få bidrag beroende på vart man befinner sig och hyrorna skiljer sig drastiskt, framförallt i Stockholm där man får betala högst.

Han känner till gym som inte kommer ha möjlighet att ha öppet om detta fortsätter och förutspår att konkurser kan ske inom 3 månader.

Eftersom många tävlingar ställts in leder det till att pengar från sponsorer och uppmärksamhet i media går till annat. Dragningskraften minskas och större fokus att samarbeta med skolor och andra föreningar kommer krävas för att locka fler till sporten.

I dagsläget har man en väldigt bra MMA-generation men det kommer antagligen bli ett glapp nu när det inte går att förvalta nya talanger på samma sätt som förut, säger Ulf.

Han tror att man kommer behöva börja om på nytt och de kommer bl.a. själva satsa på att hitta nya sätt att nå ut till folk. De kommer satsa pengar på att förbättra träningsmöjligheter, bygga profil och renovera deras lokaler.

I Nyköping har dom startat en facebook-grupp som heter “Säker kampsport i Nyköping” där man diskuterar hur träning kan fortgå på ett säkert sätt. De har kommit överens om att man lägger ner och kommer starta upp MMA-träning samtidigt för att hålla nere smittspridningen.

Förhoppningsvis går vi mot ljusare tider men än så länge behöver klubbarna följa restriktionerna från folkhälsomyndigheten. Hur stor påverkan den uteblivna MMA-träningen kommer ha för svensk MMA är något vi får invänta och se. Men att den har påverkat och inneburit stor osäkerhet för klubbars framtid är klar.

 

Danmark vs Frankrike

 

3.35 – 2.15

 

25 September | 20:45 | UEFA Nations League


 

Till COMEON!
Oddsbonus: 1000 kr!

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement
Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Senaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara

Redaktionstipset – BELLATOR

Sept. 23: BELLATOR

BELLATORODDSSPELBOLAG
Melvin Manhoef6.75
Karl Albrektson via KO2.00
Benson Henderson1.52
Mads Burnell1.24
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00. [comeontracker]
Omröstning

Vem vill du se Khamzat Chimaev möta härnäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...