Hjälpte Paulo Costa att fuska – nu blir läkaren avstängd i två år

✔ USADA släpper uttalande ✔ "Hade fått förtroendet att ..."

Att använda sig av dropp är strikt reglerat av USADA:s antidopingregler, som gäller för alla UFC-fighters. Vid två tillfällen valde dock den brasilianske topprankade UFC-fightern Paulo Costa att trots regelverket – bland annat i syfte att lättare återhämta sig från sin viktnedgång.

Nu har läkaren som administrerade droppen, Dr. Lucas Penchel, blivit avstängd av USADA – i två år.

– Likt supportpersonal för atleter hade Dr. Penchel fått förtroendet att hjälpa atleter fatta säkra och informerade beslut, men istället bröt han mot antidopingreglerna och hans ed att på bästa sätt försvara atleters hälsa och säkerhet, säger USADA:s vd Travis T. Tygart i ett uttalande (via MMA Fighting).

Tidigare använde många UFC-fighters dropp efter sina invägningar, på grund av extrema bantningar där man tömt kroppen på vätska. Nu tillåts dock inte mer än 50 ml under en en sextimmarsperiod, med undantag för legitima sjukhusbesök. Men under 2017 använde Costa dropp efter sina invägningar både inför UFC 212 i Brasilien och UFC 217 i New York – vilket avslöjades av en video inifrån hans hotellrum.


LÄS MER: Här knockas YouTube-kändisen Logan Paul – av UFC-fightern Paulo Costa

LÄS OCKSÅ: Knockade Logan Paul i sparring – nu talar UFC-stjärnan ut: “Förvånad”


Paulo Costa gav information om andra – för ett kortare straff

Enligt Costa var anledningen först att han hade tagit en magmedicin. Beträffande det andra tillfället medgav han att det var för att återhämta sig efter invägningen. Mellanviktaren, som ser ut att bli nästa man att utmana mästaren Israel Adesanya, blev sedan tidigare avstängd i sex månader för övertrampen. En avstängning som redan har hunnit löpa ut.

Skälet till det korta straffet var att han hjälpte USADA med vad som kallas “substantiell assistans” – vilket mer eller mindre innebär att man framför information om andra personers doping eller brottslighet.

Paulo "The Eraser" Costa är skadad

Paulo Costa är obesegrad som MMA-fighter med ett record på 13-0, och rankad världstvåa i mellanvikt. Foto: Rigel Salazar-AG Fight/MMAnytt

Dr. Penchels tvååriga avstängning gäller från och med den 17 mars 2020, vilket var datumet som han accepterade påföljden. Därmed kommer han inte tillåtas arbeta med UFC-fighters vare sig som “manager, coach, tränare, sekond, agent eller medicinsk personal” innan den 17 mars 2022.


RELATERAT: Israel Adesanya utskälld och kritiserad – efter kommentarerna om 9/11


 

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
Paulo CostaSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara

UFC ODDS
UFC Fight Night: Costa vs. Vettori: söndag 04:0012
Paulo Costa vs Marvin Vettori2.201.70
Grant Dawson vs Rick Glenn1.393.65
J. Rose Clark vs Joselyne Edwards1.772.10
Alex Caceres vs Seung Woo Choi3.331.35
Dwight Grant vs Francisco Trinaldo2.061.80
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...