Proffsboxare i OS i Rio de Janeiro

Det internationella boxningsförbundet har beslutat att proffsboxare ska få delta i sommar-OS i Rio de Janeiro i år. Men flera stjärnor tycker inte att detta är en bra idé, rapporterar SVT.

I de olympiska spelen i Rio de Janeiro kommer proffsboxare få möjligheten att få vara med, har det internationella boxningsförbundet bestämt. Nationella uttagningar kommer att krävas

Det internationella boxningsförbundet (AIBA):s ordförande, Ching-Kuo Wu till nyhetsbyrån Reuters:

“Proffsboxare kommer vara med i Rio. Jag vet inte hur många, men det kommer att finnas med proffsboxare.”

“Alla kommer att behöva kvalificera sig och de kommer att behöva bli uttagna från sina nationella förbund. Det är inte så att de får en automatisk plats.”

Ändringen kommer att ske formellt i juni då AIBA genomför den konstitutionella förändringen som krävs för att detta ska gå igenom. Ett antal världsstjärnor har uttalat sig om detta och det är många som är kritiska till detta, bland dem den före detta världsmästaren i tungvikt, David Haye. Han förklarar för nyhetsbyrån AP varför han inte är intresserad av OS.

“Jag skulle hata att se en 30-årig ex-världsmästare komma tillbaka till OS och i den första omgången fightas mot en 17-årig pojke från Sverige och knocka honom så att han hamnade i koma. Då hade folk frågat: Varför lät du det hända?”

Mikaela Laurén säger till SVT Sport att det inte skulle vara en bra idé för henne att satsa på OS.

“Nej, det kommer inte att passa mig. Jag håller på med proffsboxning och är världsmästare i det. Och det är två helt skilda sporter. Jag tävlar i tio ronder och där är det tre ronder och handlar mer om att plocka poäng medan vi proffs satsar mer på att knocka.

Det vore dumt för mig, varför ska jag gå tillbaka till amatörboxning? Jag har gått 30 proffsmatcher och är världsmästare. Det lockar faktiskt inte. Jag tänkte lite på det när det var på väg att komma, men kände ingen anledning att gå tillbaka till amatörboxning och boxas gratis. Det vore ju en risk med förluster och så vidare.”

Men någon som tycker att detta är en bra idé är Amir Khan.

“Jag tycker att det är en jättebra idé. Det finns jättemånga där ute som hade velat vara med i OS som aldrig fick chansen.”

Om proffsboxare i OS fungerar bra, skulle nästa steg vara att göra MMA till en OS-gren?

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
BoxningNyheterSenaste Nytt
2 Kommentarer
 • Metallica
  2 March 2016 at 08:27

  En OS medalj ger ju lite cash in..
  Såg en lista för några år sedan..
  OS guld i Norge gav 14 mille i “intäkter” och 7 i Sverige.
  Sponsoravtal med mera….

  • Morgall
   2 March 2016 at 10:38

   Prestige att ha en OS guldmedalj dessutom

  Svara