Publikfavoriten handikappad – efter brutal UFC-karriär!

✔ Gick 17 matcher i UFC - får ingen hjälp från organisationen

Det råder inga tvivel om att MMA är en tuff, våldsam och krävande sport. Fighters drar på sig skador som är direkt märkbara efter deras matcher men andra skador märks inte förrän flera år senare. Detta är något den forne UFC-lättviktaren Spencer “The King” Fisher kan redogöra för då han lider av tragiska och allvarliga hälsoproblem till följd av sin MMA-karriär.

44-åriga Fisher debuterade i UFC i oktober 2005 och tävlade sammanlagt 17 gånger för organisationen. Han slutade med ett samlat matchfacit på 9-8 i oktogonen. Han är troligtvis mest känd för sin trilogi med kanadensaren Sam Stout, där två av matcherna utnämndes till “Fight of the Night”.

Efter sju år och många hårda krig i buren gick Fisher i pension efter att ha förlorat det tredje mötet med Stout i juni 2012.


HETAST JUST NU 


Spencer Fisher. “Glömmer mina barns namn”

Det var i samband med ett reportage från MMA Fighting tidigare i veckan som Fisher avslöjade att han 2013 uppsökt läkarvård efter ett flertal hälsobekymmer. Han hade fortfarande ett kontrakt med UFC då, men beskedet från läkarna tvingade honom att gå i pension direkt.

Läkarna upptäckte skador på Fishers hjärna. Den forne UFC-fightern blev sedan diagnostiserad med bland annat kronisk traumatisk encefalopati (CTE) och demens.

– Jag glömmer var jag är på väg, [jag får] depression, yrsel, kallar folk för olika namn, kan inte deras riktiga namn, berättade Fisher.

– Mina barn… jag har haft tillfällen där jag inte kunnat komma på deras namn med en gång. Min balans är förstörd. Jag har svårt att komma ihåg vad jag gjorde igår. Förra veckan är helt suddig.

Fisher fortsatte att förklara att han inte har mycket närminne kvar.

UFC kompenserade för Fishers läkarvård och behandling fram till 2016 när organisationen såldes till Endeavour – då upphörde allt ekonomiskt stöd. Fisher var tyst i flera år då han hoppades på en förändring av situationen och var i kontakt med flera inom UFC. Han valde dock att tala ut när han insåg att hans tystnad inte skulle leda till någon förbättring.

“Vill inte dö ensam”

Nu är Fisher beroende av mediciner för att klara sig från dag till dag och framtiden ser dyster ut.

– Jag måste försörja min familj som förstår mitt tillstånd och som gör deras allra bästa för att hjälpa mig, fortsatte Fisher. Jag vill inte dö ensam och inte känna igen någon när jag ser dem. Jag vill inte lämna jorden utan att känna igen de jag älskar, eller utan att lära känna nya människor.

I dagsläget är Fishers situation präglad av ovisshet. Han och hans familj kan inte räkna med stöd utifrån. Det enda Fisher hoppas på just nu är att uppmärksamma de allvarliga och livsavgörande konsekvenserna av det livet han har levt.

– Om jag kan hindra någon annan från att behöva handskas med det här så vore det bra, säger Fisher. Men jag tror inte att de kommer lyssna. De har sina drömmar. Jag vet inte om jag hade lyssnat.

Tycker du UFC har en skyldighet att hjälpa Spencer Fisher?

 

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Senaste NyttUFC

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara