Redaktionstipset: UFC 217: Bisping vs. St-Pierre

Kolla in MMAnytt-redaktionens bettingtips och analyser inför UFC 217!

Under lördagsnatten är det dags för årets största UFC-gala hittills då UFC 217: Bisping vs. St-Pierre går av stapeln i historiska Madison Square Garden i New York City.

Givetvis är Redaktionstipset tillbaka med ett nytt inslag där MMAnytts Ashah TafariMatias AndresStefan Romare och Johan Taliercio delar med sig av sina bettingtips och analyser inför huvudkortets fem matcher.

Så här ser oddsen ut från MMAnytts samarbetspartner Ohmbet.se – bettingsidan med världens bästa UFC-odds:

Oddsen kan ändras – besök Ohmbet.se för aktuella odds.

RELATERAT: UFC 217: Bisping vs. St-Pierre – Matchkortet, Tiderna och Oddsen

Michael Bisping vs. Georges St-Pierre

Ashah Tafari

Äntligen är GSP tillbaka! Länge har det spekulerats i hur Georges St-Pierre skulle klara sig i mellanvikt och efter mer än fyra års uppehåll återvänder den forne welterviktsmästaren nu till buren för att utmana Michael Bisping om mellanviktstiteln.

Det här är en otroligt svårtippad match mellan två oerhört rutinerade toppfighters. GSP:s långa frånvaro samt byte av viktklass gör knappast det hela lättare att förutspå…

Jag har tippat emot Bisping i hans fyra senaste matcher – och trots att han står med fem raka segrar så tänker jag göra det igen. Innan jag fortsätter vill jag betona att jag inte tycker att han förtjänade domslutsvinsterna mot varken Thales Leites, Anderson Silva eller Dan Henderson.

Bisping är hyfsat komplett som MMA-fighter – men han är inte direkt jättebra på något särskilt. Visst, “The Count” har bra boxning, men det krävs oftast guldlägen – som när Luke Rockhold klev in med en slarvig jabb med hakan upp i vädret – för att få se avslut från Bisping. St-Pierre, däremot, har otroligt bra brottning samtidigt som han också är en duktig striker med exceptionell tajming.

Detta är riktigt jämnt, men jag tror att St-Pierre tidigt kommer öppna med en jabb följt av en nedtagning och cementera den första ronden med sin toppkontroll. Även om Bisping kan komma tillbaka och själv plocka en rond eller två så tror jag att GSP kommer få ner honom flera gånger till under matchens gång och göra honom frustrerad – för att i slutändan ha gjort nog för en jämn domslutsvinst.

Vinnare: Georges St-Pierre via domslut (odds: 2.81).

Matias Andres

Att det är svårt att välja vinnare i många av dessa matcher visar vilket bra jobb som UFCs matchmakare har gjort. Bisping vs. GSP är ett intressant möte då en av organisationens mest dominanta mästare kommer att gå upp en viktklass och utmana om bältet.

Jag tror att GSP kommer vara både starkare och snabbare men Bisping har helt klart övertaget ståendes och han är dessutom riktigt bra på att komma på fötter när han blir nedtagen. Trots att GSP tränat ihärdigt med Freddie Roach så tror jag att han gång på gång kommer att bli träffad av Bisping men denna gången kommer domarna inte att göra samma tabbe som när de dömde matchen mellan GSP och Hendricks.

Vinnare: Michael Bisping via domslut (odds: 3.10).

Stefan Romare

Welterviktskungen St-Pierre gör sin comeback efter fyra år, där han med all säkerhet har hållit sig i form. Men att hålla sig i form och att fightas regelbundet är två helt olika saker. Bisping har varit väldigt aktiv och hans självförtroende har aldrig varit större i och med att han är regerande mästare.

En av Bispings specialiteter är nedtagningsförsvar eller att ta sig upp när han har blivit nedtagen. Jag tror att Bispings volym av slag kommer att vara större än GSP:s och GSP, som inte varit i denna viktklass tidigare kanske har lite svårare än vanligt att syresätta sina muskler. Dock mindre viktnedgång för GSP men tyvärr tror jag inte på min gamla favorit.

Vinnare: Michael Bisping via domslut (odds: 3.10).

Johan Taliercio

St-Pierre är tillbaka, på gott och ont. Frågan är om legendaren efter fyra år kan komma tillbaka till en viktklass han aldrig tidigare tävlat i och besegra mästaren där. Michael Bisping har i och för sig bara försvarat sitt bälte en gång sedan han erövrade det mot Luke Rockhold. Dessutom har 38-åringen också uppgett att det här mycket väl kan komma att bli hans sista match, och det passar väl bra att avsluta karriären med en riktig payday.

Nu återstår bara att se om GSP kan kontrollera den betydligt större Bisping. Jag förväntar mig varken någon slugfest eller en bra match men har en stark tro på att St-Pierre tar hem den här matchen. Efter det tvekar jag på att vi får se Bisping i UFC igen.

Vinnare: Georges St-Pierre via submission (odds: 5.51).

RELATERAT: Ohmbets superodds på GSP – här får du hela 8 gånger pengarna!

Cody Garbrandt vs. TJ Dillashaw

Ashah Tafari

Likt de flesta matcherna på denna gala är även det delade huvudeventet otroligt jämnt och svårtippat, där vi får se de forne klubbkamraterna och nuvarande rivalerna Cody Garbrandt och TJ Dillashaw göra upp.

Enligt mig är Dillashaw den riktiga mästaren då jag anser att han borde ha vunnit det delade domslutet mot Dominick Cruz, där han förlorade bältet efter en jämn match. Många nämner ofta hur pass bra Garbrandt presterade mot Cruz när han vann bältet i december – men även om han absolut gjorde än bättre insats än vad Dillashaw gjorde så finns det trots allt frågetäcken kring hur pass “fit for fight” Cruz verkligen var i den matchen.

Vidare har MMA-fans så pass kort minne att många verkar ha glömt hur Dillashaw totalt dominerade Renan Barao – som då ansågs vara världens bästa fighter pound-for-pound – för att ta bältet 2014 (varefter jag alltså anser att han är obesegrad).

Du som läser detta kanske inser att jag lutar åt Dillashaw här. Det är en riktigt tight match och Garbrandt har helt klart möjligheten att få in en bomb som släcker Dillashaw – men får han inte det tror jag Dillashaws rörelse och okonventionella striking, mixat med hans brottning, kommer fungera för att vinna på poäng. En domslutsvinst och “and new” blir alltså återigen mitt tips här.

Vinnare: TJ Dillashaw via domslut (odds: 3.74).

Matias Andres

Garbrandt vs Dillashaw är i mitt tycke en av årets bästa matcher och med facit i hand känns det helt okej att vi fick vänta lite extra för att ta del av denna hatmatch.

Det som gör detta möte så pass intressant är att det inte finns en klar favorit. Båda fighters är riktigt talangfulla och eftersom Garbrandt har kraften så skulle det inte förvåna mig om Dillashaw går för en nedtagning. “No Love” Garbrandt har dock 100 % TDD och Dillashaw kommer nog vilja bevisa att han är bättre stående.

Hur som helst kommer denna match att bli helt galen och de riktiga vinnarna kommer vara vi fans som får se detta underbara möte. Jag lutar dock åt Dillashaw som har ett bättre fotarbete.

Vinnare: TJ Dillashaw via domslut (odds: 3.74).

Stefan Romare

Hatmötet mellan före detta Team Alpha Male-fightern Dillashaw och mästaren Garbrandt blir äntligen av. Nyligen släpptes en video där man kan se Garbrandt träffa Dillashaw med en höger som skakar honom rejält. Det betyder inte att det inte finns videos där det motsatta händer.

Min känsla har dock alltid varit att Garbrandt kommer att vinna.

Dillashaw har ett oortodox rörelsemönster men det är något Garbrandt har överkommit förut, inte minst senast mot Dominick Cruz. Jag tror matchen kommer att bli jämn men mästaren tar hem segern i slutändan.

Vinnare: Cody Garbrandt via domslut (odds: 2.64).

Johan Taliercio

Det här är kvällens riktiga huvudmatch. Storrivalerna Garbrandt och Dillashaw gör upp och det mesta finns med i den här historien – de är tidigare lagkamrater som har blivit rivaler och samtidigt två av de absolut bästa bantamviktarna i UFC. Den här matchen är otroligt svårtippad och jag har svårt att se hur den slutar. Jag tror inte att Garbrandt kommer kunna köra med Dillashaw som han gjorde mot den forne mästaren Dominick Cruz, som i matchen innan besegrade just DIllashaw. Jag tror i stället att Dillashaw kommer att komma till matchen med en väl utarbetad gameplan inför mötet med den otroligt farlige och hårdslående Garbrandt.

Samtidigt känner Garbrandt och hans team väl till Dillashaw från tiden på Team Alpha Male. Så vi har att se fram emot ett möte där båda fighters kommer väl förberedda och taggade. Får Garbrandt in några fina träffar eller kombinationer kan matchen sluta väldigt snabbt – det har vi sett ett antal gånger förut – men Dillashaw är en fighter av väldigt hög kaliber och jag har svårt att se honom lämna sig öppen. Då jag är tvungen att välja en vinnare i den här matchen blir det ändå “No Love”, då han är något yngre och har framtiden för sig.

Vinnare: Cody Garbrandt via domslut (odds: 2.64).

Joanna Jedrzejczyk vs. Rose Namajunas

Ashah Tafari

I galans första titelmatch får vi se obesegrade Joanna Jedrzejczyk försvara bältet mot Rose Namajunas – som enligt mig blir hennes tuffaste test sedan Claudia Gadelha. Även om jag håller med oddsen där Jedrzejczyk är klar favorit så är Namajunas absolut inte chanslös här.

Jedrzejczyk är en av UFC:s mest tekniska thaiboxare som dessutom har visat på ett extremt bra nedtagningsförsvar. Och när hon väl blir nedtagen så tar hon sig snabbt upp – något som är vitalt i denna matchning.

För om Namajunas skulle få ner matchen till mattan och få rum att jobba kan hon nämligen ta hem vinsten, då hon är klart bättre när det kommer till grapplingen. Problemet för henne är att hon inte visat sig vara någon exceptionell brottare i tidigare matcher och att lyckas styra matchen dit hon vill blir alltså väldigt svårt för henne.

Risken finns att någon av “Thug Roses” lömska sparkar prickar Jedrzejczyk och får henne att åka i backen – varefter hon i sådana fall kommer kunna jobba vidare på marken. Men att detta skulle ske ser jag inte som så värst sannolikt och det troligaste scenariot är istället att Jedrzejczyk lyckas kamma hem ännu en imponerande – om än tuff – domslutsvinst.

Vinnare: Joanna Jedrzejczyk via domslut (odds: 1.83).

Matias Andres

Matchen mellan Jedrzejczyk och Namajunas är förutom Hendricks vs. Borrachinha den lättast tippade matchen på huvudkortet.

Namajunas är utan tvekan en talangfull fighter som den senaste tiden har utvecklats otroligt mycket. Jedrzejczyk är dock i mitt tycke den bästa fightern inom den kvinnliga MMA-världen och jag tror att hon inom kort kommer börja talas om som en av de bästa genom tiderna, oavsett kön. Enda skillnaden mot förra motståndare är att jag tror att Jedrzejczyk kommer att avsluta denna gång.

Vinnare: Joanna Jedrzejczyk via T/KO (odds: 2.58).

Stefan Romare

Definitivt den tuffaste matchen i Namajunas karriär. Jedrzejczyk är på en otrolig vinstsvit och hennes självförtroende har aldrig varit större. Namajunas chans är såklart att få ned mästarinnan och använda sin giftiga BJJ. Detta är dock lättare sagt än gjort och det är bara (så vitt jag kommer ihåg) Jessica Andrade som lyckats hålla mästarinnan på marken i mer än ett par sekunder.

Namajunas är otroligt grym på att ta ryggen och är inte rädd för att gå på en rear-naked chokes utan att ha hookarna inne. Trots att Namajunas är giftig tror jag återigen på mästarinnan.

Vinnare: Joanna Jedrzejczyk via domslut (odds: 1.83).

Johan Taliercio

Joanna Jedrzejczyk har chansen att bli historisk och slå Ronda Rouseys rekord i antal titelförsvar för damer. Jag räknar med att hon dyker upp på tårna som vanligt och även fast Namajunas såg väldigt bra ut mot “Karate Hottie” och verkar besitta en järnvilja tror jag inte hon har det som krävs för att sätta den dominanta mästarinnan i gungning.

Jag förväntar mig att Jedrzejczyk tar hem matchen via avslut i de senare ronderna efter att “Thug Rose” gått ut hårt i början. Däremot håller jag inte med om att Jedrzejczyk är en så stor oddsfavorit – vi har sett sjukare grejer hända förr.

Vinnare: Joanna Jedrzejczyk via T/KO (odds: 2.58).

Stephen Thompson vs. Jorge Masvidal

Ashah Tafari

I en av galans mest spännande matcher ställs två av welterviktens tuffaste namn mot varandra, där Stephen Thompson tar sig an Jorge Masvidal. Detta är två fighters som båda föredrar striking och med all sannolikhet är det en stående match som väntar.

Jag misstänker att detta kommer bli väldigt jämnt och skulle inte bli förvånad om vi fick se ett oenigt domarbeslut. Det lär bli lite karate vs. boxning här, även om de båda förstås är högst kapabla även inom andra områden av MMA.

I slutendan tror jag att “Wonderboy” och hans oortodoxa kontringsstil blir ett nummer för stort för “Gamebred”.

Vinnare: Stephen Thompson via domslut (odds: 2.11).

Matias Andres

På rak arm hade jag gissat att “Wonderboy” var mycket längre och hade en rejäl fördel i räckvidd men det skiljer faktiskt inte särskilt mycket mellan de båda kämparna. Hade du frågat mig för två år sedan hade jag haft “Wonderboy” som klar vinnare men Masvidal har utan tvekan förnyat sig själv i den senare delen av sin karriär.

“Wonderboy” är dock en kontrare av rang och trots att båda fighters har många vapen i sin arsenal så skulle jag säga att Thompson är snäppet vassare när det kommer till sparkar. Svårbedömd match men jag lutar åt Thompson.

Vinnare: Stephen Thompson via domslut (odds: 2.11).

Stefan Romare

Två av welterviktens bästa strikers. Masvidal kommer att pressa Thompson med sin boxning, medan “Wonderboy” kommer använda sina sparkar för att hålla Masvidal på avstånd. Jag tror dock att Masvidals snabbhet med händerna och hans konstanta framåtrörelse blir tuff för Thompson.

Thompson kommer förmodligen vara mer aggressiv efter hans sömnpiller mot Woodley, dock tror jag att det kan straffa sig mot ”King of the Streets” Mr Gamebred Jorge Masvidal.

Vinnare: Jorge Masvidal via domslut (odds: 3.36).

Johan Taliercio

En mycket bra matchning, där jag ser framför mig en outtröttlig Gamebred som kommer att ta fighten till Wonderboy och få honom att arbeta ordentligt för platsen som förste utmanare till titeln. Thompson kommer behöva vara försiktig och ligga lågt mot Masvidal, något som passar honom oerhört bra. Det kommer att uppstå många öppningar för kontringar vilket är bland det som Wonderboy är bäst på.

Dock måste jag säga att jag har varit oerhört imponerad av Masvidal på sistone. Han har varit i sporten under en lång tid men blir bara bättre och bättre. Han hade två raka knockoutsegrar mot bra motståndare innan han åkte på en riktigt jämn delad domslutsförlust mot Demian Maia i sin senaste match. Jag tycker att “Gamebred” verkar vara på gång om än något sent i sin karriär, och satsar därför på att han tar hem fighten via domslut.

Vinnare: Jorge Masvidal via domslut (odds: 3.36).

Johny Hendricks vs. Paulo Costa

Ashah Tafari

Till skillnad från matcherna ovan har jag inte det minsta svårt för att tippa Johny Hendricks vs. Paulo Costa (han vill inte längre kallas “Borrachinha”). Jag är helt säker på att Costa, eller “The Eraser” som är hans nya smeknamn, kommer avsluta “Bigg Rigg” i brutal stil – troligtvis rätt tidigt.

Hendricks var bra förut (läs innan USADA) och han var faktiskt en av mina favoritfighters när han klättrade upp i welterviktsrankingen och tog bältet. Men i dagsläget är han inte i närheten av den fighter han en gång var – medan Costa är en ung och farlig motståndare med enormt självförtroende.

Detta kan nog bli sista gången Hendricks sätter sin fot i UFC:s oktagon.

Vinnare: Paulo Costa via T/KO (odds: 1.83).

Matias Andres

Det är ganska galet att se vilken vändning Johny Hendricks karriär tog efter “förlusten” mot Georges St-Pierre i slutet av 2013. Hendricks var 15-1 innan matchen men har sedan dess endast vunnit tre av nio matcher och tvingats upp en viktklass.

Han matas nu till en totalt livsfarlig Paulo Costa som är obesegrad med tio raka vinster, alla via avslut. Hendricks ser ut att totalt ha tappat gnistan och detta kommer bli den slutliga spiken i kistan för “Bigg Rigg”.

Vinnare: Paulo Costa via T/KO (odds: 1.83).

Stefan Romare

Hendricks har sett förskräcklig ut sen han bytte viktklass. Nu har han börjat träna på Jackson-Wink men jag tror tyvärr att det är för sent i hans karriär.

Han möter en ung up-and-comer i form av Costa som har en otrolig fysik och bra med power i sina slag. Hendricks är långsam även för mellanviktklassen och det tror jag att “The Eraser” kan dra fördel av.

Vinnare: Paulo Costa via T/KO (odds: 1.83).

Johan Taliercio

Suck! Den här matchen borde aldrig ha bokats, och måste bli Hendricks sista. Det har inte alls varit roligt att följa den forne mästarens förfall under den senaste tiden, med bara en vinst mot Hector Lombard (själv segerlös i fem raka matcher) på sina fem senaste. Dessutom har han missat vikten tre gånger. Innan matchen mot Lombard tog “Big Rigg” steget upp till mellanvikt för att slippa problemen med viktminskningen men lyckades ändå (!) missa vikten inför sin senaste match – en brutal TKO-förlust mot Tim Boetsch.

Obesegrade Costa ser otroligt läskig ut. “The Eraser” är stor, atletisk och snabb och lär vara ett av Brasiliens hetaste framtidsnamn och någon jag definitivt ser som en titelutmanare i framtiden då han ännu bara är 26 år gammal.

Nej, Hendricks kastas till vargarna i den här matchen. Förhoppningsvis slipper vi se honom i världens bästa MMA-organisation hädanefter.

Vinnare: Paulo Costa via T/KO (odds: 1.83).

RELATERAT: UFC 217: Spela MMA Pick’Em med Ohmbet – 25 000 kronor i vinstpotten!

Ställningen hittills: Stefan i ledning

Såhär ser ställningen ut i Redaktionstipset sedan den femte augusti, då Ashah, Matias, Stefan och Johan började dela med sig av sina tipsrader inför varje UFC-gala:

1. Stefan Romare: 30 rätt, 13 fel

2. Johan Taliercio: 29 rätt, 14 fel

3. Ashah Tafari: 28 rätt, 15 fel

3. Matias Andres: 28 rätt, 15 fel


Den här artikeln publicerades ursprungligen på MMAnytt.se den tredje november klockan 21.00.

Hur ser dina tips ut inför denna storgala?

Kategorier
RedaktionstipsetSenaste NyttUFC 217

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara