Redaktionstipset: UFC 222: Cyborg vs. Kunitskaya

✅ Kommer Cris Cyborg fortsätta sitt dominanta segertåg? ✅ Kolla in MMAnytt-redaktionens bettingtips och analyser inför UFC 222!

I natt är det dags för UFC 222: Cyborg vs. Kunitskaya, som äger rum i Las Vegas, Nevada.

Självklart är Redaktionstipset tillbaka och nu har vi återigen med Sebastian Vendel-Martinez i gänget, som tillsammans med MMAnytts Ashah TafariMatias Andres, Stefan Romare och Johan Taliercio delar med sig av sina bettingtips och analyser inför huvudkortets fem matcher.

Så här ser oddsen ut från MMAnytts samarbetspartner Ohmbet – bettingsidan med världens bästa UFC-odds:

Oddsen kan ändras – besök Ohmbet för aktuella odds.


RELATERAT: UFC 222: Cyborg vs. Kunitskaya – Matchkortet, Tiderna och Oddsen


Cristiane Justino vs. Yana Kunitskaya

Ashah Tafari

Världens mest dominanta kvinnliga MMA-fighter, fjäderviktsmästarinnan Cris Cyborg, ställs ännu en gång i något av en “mismatch” mot en hyfsat okänd fighter som kliver upp från bantamvikt. Yana Kunitskaya är en tidigare titelhållare i Invicta FC som har levererat en del fina prestationer i karriären – men låt oss vara ärliga, hon har troligtvis inte en chans i denna titelmatch.

Man kan aldrig säga aldrig i MMA där saker och ting kan ta abrupta vändningar över natt och det skyhöga oddset på Kunitskaya skapar ändå ett visst spelvärde. Men jag har ingen anledning att tro att matchen slutar på något annat sätt än med en ny knockoutvinst för Cyborg.

Vinnare: Cristiane Justino via T/KO (odds: 1.37).

Matias Andres

“Cyborg” är en av historiens bästa fighters och hon ställs mot Yana Kunitskaya? Inget illa menat mot ryskan men det finns kvinnliga fighters och sedan finns det “Cyborg”.

Allt kan hända men “Cyborg” är alldeles för rutinerad och professionell för att ta sin motståndare lätt och det betyder att hon kommer frigöra all sin kraft mot ryskan. Så frågan är inte om “Cyborg” vinner utan när?

Håller du inte med? Satsa på Kunitskaya för nästan tolv gånger pengar, så mycket är oddsmakarna villiga att ge dig. Det säger ganska mycket.

Fortfarande inte övertygad? Kolla in UFC Embedded, det ser inte ens ut som ryskans egna team tror att hon kommer klara av konststycket.

Vinnare: Cristiane Justino via T/KO (odds: 1.37).

Stefan Romare

Ytterligare en före detta bantamviktare som går upp till fjädervikt för att möta Cyborg, även om Kunitskaya kanske förberett sig längre att gå upp till fjädervikt än Cyborgs tidigare motståndare.

Det finns ingen kvinna i världen som kan besegra Cyborg och även om Kunitskaya talar med “conviction” så kommer Cyborgs kraft, teknik och snabbhet vara för mycket för Kunitskaya.

Vinnare: Cristiane Justino via T/KO (odds: 1.37).

Johan Taliercio

Galans huvudmatch är en nödlösning, och återigen får en bantamviktare ta steget upp för att utmana den dominanta fjäderviktsmästarinnan Cris Cyborg. Tyvärr tror jag att det kommer att sluta på samma sätt som tidigare – nästan allt pekar på att Cyborg kammar hem ännu en knockoutseger.

Samtidigt måste man komma ihåg att det alltid kommer ett tillfälle då de allra bästa börjar tappa – vi har sett det med t.ex. Anderson Silva för att nämna ett bra exempel – men det blir nog en annan dag. Cyborg tar hem den här segern enkelt.

Vinnare: Cristiane Justino via T/KO (odds: 1.37).

Sebastian Vendel-Martinez

Det är svårt att inte tippa Cris ”Cyborg” Justino när hon dominerat sina motståndare så innerligt som hon har. Det är ännu svårare att tippa emot henne när motståndaren aldrig gått match i UFC , och endast vunnit en utav sina tre senaste.

Yana Kunitskaya har samma fördelar som exemplevs Marloes Coenen, men utan samma erfarenhet. ”Cyborg” har slagit Tonya Evinger – som tilldelade Kunitskaya sin senaste förlust, och jag kan helt enkelt inte föreställa mig ett scenario där ryskan vinner.

Vinnare: Cristiane Justino via T/KO (odds: 1.37).

Frankie Edgar vs. Brian Ortega

Ashah Tafari

Toppmötet i fjädervikt mellan Frankie Edgar och Brian Ortega är en av galans mest spännande – och mest svårtippade – match. Edgar har varit med länge och är alltid en toppfighter att räkna med – medan Ortega är en stigande talang som imponerat stort med ett obesegrat matchfacit.

Edgar har aldrig blivit avslutad och alla hans professionella förluster har kommit i titelmatcher, bortsett från hans första match mot Gray Maynard (som han senare fick revansch mot). Ortega må ha en imponerande vinstsvit, men han har betydligt mindre erfarenhet än Edgar – framförallt när det kommer till att mäta sig med de absolut bästa.

Att besegra Edgar är ingen lätt uppgift då han är väldigt komplett som fighter samtidigt som han också har hjärta som få. Även när han blir skakad hittar han alltid ett sätt att hålla sig kvar i matchen och när det kommer till marken är han en brottare av rang.

Precis som många andra har jag fått upp ögonen för Ortega, som utan tvekan är ett lovande stjärnskott. “T-City” är en fenomenal grappler och jag skulle inte bli allt för förvånad om han blir den första att avsluta Edgar. Men det mest troliga scenariot är ändå att “The Answer” kontrollerar matchen och undviker de kommande submissionförsöken för att i slutändan kamma hem en poängvinst efter tre ronder.

Vinnare: Frankie Edgar via domslut (odds: 1.89).

Matias Andres

Det här en svårbedömd match och jag är otroligt kluven i vem som kommer ta hem vinsten. Å ena sidan har vi veteranen Frankie Edgar som har sett ut som en ostoppbar kraft mot alla förutom Jose Aldo. Å andra sidan har vi Brian Ortega som är en hungrig talang som har galna BJJ-skills.

Edgar visade mot Oliveira att han inte är rädd att ta det till marken och han höll topposition mot Rodriguez på ett dominant sätt. Hans tidigare motståndare har dock inte Ortegas förmågor på marken men Ortega har inte heller Edgars stående attacker trots att han imponerat stort mot bland annat Moicano.

Det är svårt men jag följer hjärtat och satsar en slant på Edgar.

Vinnare: Frankie Edgar via domslut (odds: 1.89).

Stefan Romare

Sjukt svår match att förutspå. Edgar har aldrig blivit avslutad och Ortegas grepp verkar vara nästa nivå. Sättet Swanson klappade ut på grund av Ortegas giljotin gör att man vill tro på Ortega.

Om det är någon som någonsin ska besegra Edgar via submission så är det Ortega, som bara behöver en chans. Dock tror jag inte att det kommer hända.

Frankie har sin rörliga stil och fina kombinationer som kommer att träffa den mindre erfarne Ortega. Frankie har aldrig varit en knockoutmaskin så han kommer nog behöva grinda ut vinsten mot Ortega.

Vinnare: Frankie Edgar via domslut (odds: 1.89).

Johan Taliercio

En otroligt spännande matchning, där legendariske Frankie Edgar aldrig blivit avslutad under sin karriär och Brian Ortega har vunnit alla sina matcher via avslut (!) under sin betydligt kortare karriär. Det här blir ett otroligt viktigt test för T-City, som har alla möjligheter att bli en storstjärna vid en vinst mot Edgar.

Samtidigt har vi sett Edgar plocka ner unga talanger på jorden förut, kolla bara hans uppvisning mot Yair Rodriguez senast. Vanligtvis bettar jag inte emot Edgar, men jag känner att Ortegas tid har kommit. Att det handlar om tre ronder i stället för fem gynnar Ortega, då Edgar blir bättre och bättre ju längre matchen går.

Vinnare: Brian Ortega via domslut (odds: 4.90).

Sebastian Vendel-Martinez

Detta är enligt mig den mest svårtippade matchen på hela kortet. Å ena sidan har vi Frankie Edgar, en älskad veteran som ständigt hållit sig bland de lätt viktklassernas elit. Han är ärrad, prövad, och hittar ständigt ett sätt att ta sig in i matchen igen även vid motgång. På det sätter påminner den unge talangen Brian Ortega om Edgar, eftersom han också har en tendens att börja segt för att sedan vända matchen till vinst.

Båda två är bra på att ta slag, båda är bra stående och oerhört skickliga på marken. Jag ser Edgar som något snabbare och med bättre flyt i sitt fotarbete, medan Ortega känns mer oförutsägbar och oortodox.

På pappret borde Edgar kunna använda sitt tempo och outhärdliga press för att säkra en poängseger och sätta stopp för ännu en talang. Väl i buren tror jag att Ortega kommer ställa till med problem för Edgar, kanske även komma nära ett avslut, men den tredje ronden ser jag som avgörande och jag tror att Ortegas stil kommer sätta stopp för Edgard oundvikliga återkomst i den tredje ronden.

Vinnare: Brian Ortega via domslut (odds: 4.90).


RELATERAT: Superoddset på Brian Ortega – vinn 10 gånger pengarna hos Ohmbet!


Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath

Ashah Tafari

Welcome to the “Sugar” show!

Den obesegrade DWTNCS-talangen Sean O’Malley har fått mycket hype runt sig, dels för sin underhållande stil – men kanske framförallt för sin sköna personlighet. Nu är det återigen upp till bevis för den lovande 23-åringen, som ställs mot Andre Soukhamthath i en spännande bantamviktsdrabbning.

Detta kommer troligtvis bli ett stående krig och jag ser en hyfsat jämn match framför mig. “The Asian Sensation” blir ingen lätt match för O’Malley, men Soukhamthaths uppträdande under fight week ser jag samtidigt som ett varningstecken. Chansen finns att han kliver in i buren lite för emotionell och då kommer det bli desto enklare för O’Malley att plocka isär honom.

Hursomhelst ser jag O’Malleys snabbhet, rörelse och tajming som stora problem för Soukhamthath att hantera och trots att han är knapp underdog så känner jag mig ganska säker på att “Sugars” segertåg fortsätter.

Vinnare: Sean O’Malley via domslut (odds: 2.93).

Matias Andres

Sean O’Malley är ett av de hetaste namnen i UFC och det syns i och med hans plats på detta matchkort. Han möter Soukhamthath som är 1-2 inom UFC men hans matchfacit speglar inte hans talang.

Jag skulle ha lutat åt O’Malley om han inte avslöjat att han haft problem med sina händer och inte kunnat träna som normalt under den senaste tiden. O’Malley blir träffad ganska ofta och det är två stora faktorer som inte talar för 23-åringen som jag fortfarande tror har en ljus framtid inom organisationen.

Vinnare: Andre Soukhamthath via T/KO (odds: 2.53).

Stefan Romare

Två yngre talanger som är på väg upp i rankingen. O’Malley kommer in med mycket hype även om hans UFC-debut lämnade mycket att önska. Soukamthath har bara en vinst på tre försök i UFC och kommer förmodligen bli av med sitt kontrakt om han förlorar mot O’Malley.

“The Asian Sensation” verkar vara på ovanligt dåligt humör och det är svårt att säga om det hjälper eller stjälper honom.

Vinnare: Sean O’Malley via domslut (odds: 2.93).

Johan Taliercio

Sean O’Malley är en av bantamviktsviktsdivisonens allra hetaste talanger, och nu ställs han mot Soukhamthath som både slår hårt och kan ta emot smällar. Soukhamthath har aldrig blivit avslutad, och O’Malley kommer behöva hålla sig på utsidan och därifrån få in träffar och plocka poäng.

Detta visade han att han behärskar i sin UFC-debut, och jag ser ingen anledning att tvivla på att “The Sugar Sensation” lyckas även i den här matchen.

Vinnare: Sean O’Malley via domslut (odds: 2.93).

Sebastian Vendel-Martinez

I denna matchen ställs två talanger i bantamvikt mot varandra då Andre Soukhamthath kommer in i matchen med en stabil grund och en stil där han pressar framåt hårt. Motståndaren Sean O’Malley har en oförutsägbar stil med många snurrande sparkar och ett flyt i sina kombinationer som är något underbart att skåda.

Såvida O’Malley använder sin längd och räckvidd för att hålla distansen där han vill ha den borde han vinna. Soukhamthath lär ta emot hårda slag och visa mycket hjärta, men O’Malley tar hem detta efter ännu en fin prestation.

Vinnare: Sean O’Malley via domslut (odds: 2.93).

Stefan Struve vs. Andrei Arlovski

Ashah Tafari

Oddsen visar Stefan Struve som klar favorit i tungviktsmatchen mot Andrei Arlovski, men detta kan enligt mig sluta lite hur som helst.

Man kan aldrig räkna ut Arlovski som lyckats hålla sig kvar i toppen bra länge nu, trots två långa förlustsviter de senaste åren. Även Struve är en sann veteran med flera fina vinster bakom sig, vilket gör denna match väldigt svår att tippa.

Trots att han är väldigt lång har Struve ofta svårt att utnyttja sin räckvidd och det känns även som han ofta lämnar sig öppen på onödiga sätt – vilket får mig att luta åt Arlovski. Jag går väldigt mycket på känsla här men något säger mig att “Pitbull” knockar “Skyscraper”.

Vinnare: Andrei Arlovski via T/KO (odds: 3.88).

Matias Andres

“The Skyscraper” Struve ställs mot Andrei Arlovski som vunnit en match av sex. Han må ha sett bra ut mot Albini men det var mer på grund av att han fick en stillastående motståndare som agerade slagsäck i tre ronder.

Så fort Struve testar Arlovskis haka så kommer det bli uppenbart varför “Pitbull” inte längre platsar i UFC.

Vinnare: Stefan Struve via T/KO (odds: 2.52).

Stefan Romare

Tröttaste matchningen i UFC på länge. Struve är betydligt yngre men känns ändå gammal på något sätt. Arlovski är redo att, efter fem raka förluster, ta sig tillbaka till världstoppen igen.

Det känns som att matchen kommer att bli jämn och inte speciellt underhållande, med ett domslut som kan gå åt båda håll. Fick en känsla av att det är Arlovskis tur att den här gången.

Vinnare: Andrei Arlovski via domslut (odds: 4.56).

Johan Taliercio

Ett tungviktsmöte där två fighters som blivit avslutade en hel del de senaste åren gör upp i “glashakornas kamp”. Arlovski är tillbaka i vinstkolumnen efter fem (!) raka förluster varav fyra via avslut och hoppas nu på sin andra raka seger. Den tidigare mästaren såg dock helt OK ut i sin senaste matchning mot Junior Albini, och Struve verkar aldrig lära sig att utnyttja sin otroliga räckvidd.

Samtidigt har “The Skyscraper” åtminstone tagit hem några mer eller mindre imponerande vinster under de senaste åren, och han lär fortfarande ha en domslutsseger mot den gamle Arlovski i sig.

Vinnare: Stefan Struve via domslut (odds: 4.89).

Sebastian Vendel-Martinez

Det är väldigt svårt att se denna matchen gå tiden ut. Både Andre Arlovski och Stefan Struve är inte direkt kända för deras förmåga att ta slag, och bägge har en tendens att lämna sig något öppna.

På marken borde Struve ha ett övertag, då hans långa lemmar hjälpt honom säkra ett flertal submissionvinster innan. Vad gäller rå kraft ger jag Arlovski fördelen, som slår något hårdare och dessutom är mer vild i sina slagväxlingar. Att ta sig nära nog för att göra skada blir dock problemet, och jag tror att holländaren Struve sakta plockar isär Arlovski för att sedan få in ett avgörande slag i den andra ronden.

Vinnare: Stefan Struve via T/KO (odds: 2.52).

Cat Zingano vs. Ketlen Vieira

Ashah Tafari

Precis som en del andra matcher på denna gala är bantamviktsdrabbningen mellan Cat Zingano och Ketlen Vieira inte helt lätt att tippa. Det har inte bara att göra med matchningen i sig – utan också faktumet att Zingano gör comeback efter mer än ett och ett halvt års frånvaro.

Med Zinganos inaktivitet och allt hon varit med om genom året är det svårt att veta vilket form hon är i, både fysiskt och psykiskt. Hennes tre senaste segrar är mot några av divisionens främsta fighters inklusive mästarinnan Amanda Nunes – men sist hon vann en match var å andra sidan hösten 2014.

Medan Zingano varit borta har obesegrade Vieira hunnit debutera i UFC och vinna tre matcher för att slå sig in i topp 5-rankingen. Vieira imponerade senast stort med en submissionvinst över Sara McMann, där hon visade att hon är någon att räkna med i toppen.

Vieiras grappling är ett stort hot men jag ser samtidigt Zingano som den bättre strikern. Zingano har dessutom bra press i klinch liksom från topposition, vilket Vieira hade lite svårt att hantera i sin senaste match. Vieira lär imponera stundvis men jag väljer faktiskt ändå att tippa på underdogen Zingano, som jag tror kommer visa tuffhet och hitta ett sätt att vinna matchen på i de senare ronderna.

Vinnare: Cat Zingano via T/KO (odds: 5.21).

Matias Andres

Zingano var på toppen av världen när hon utmanade Ronda Rousey i 2015. Det tog bara 14 sekunder innan hon blev avslutad och när hon återvände mer än ett år senare förlorade hon ett domslut.

Nu har det gått ytterligare lång period utan match och hon ställs mot obesegrade Ketlen Vieira som såg mycket bra ut i sitt senaste framträdande. Jag tror definitivt Zingano har förbättrats sedan sist men inte till Vieiras nivå.

Vinnare: Ketlen Vieira via submission (odds: 4.56).

Stefan Romare

Vieira har överraskat i sina matcher, senast med en submissionvinst över Sara McMann. Hon tar sig dock an en av de tuffaste damerna i divisionen – “Alpha” Cat Zingano. Zingano ger aldrig upp och har vinster mot mästarinnan Nunes, Miesha Tate och Raquel Pennington (nästa titelutmanare.)

En vinst för Zingano kan ta henne direkt till titelsnacket då hon kommer att ha en vinst mot den regerande mästaren, oavsett vem som vinner mellan Pennington och Nunes.

Det är nog dags för Vieiras nolla att spräckas av “Alpha”.

Vinnare: Cat Zingano via T/KO (odds: 5.21).

Johan Taliercio

Zingano gick sina två senaste matcher mot Ronda Rousey och Julianna Pena och förlorade båda. Nu är hon tillbaka och ställs mot obesegrade Ketlen Vieira, som ströp ut Sara McMann i sin senaste match.

Så länge inte Zingano är alltför ringrostig efter sin drygt två år långa frånvaro från buren tror jag att hon har en god chans att besegra Vieira, och matchen lär gå tiden ut.

Vinnare: Cat Zingano via domslut (odds: 3.71).

Sebastian Vendel-Martinez

Äntligen ska vi få se Cat Zingano återvändanda! En av de mest olycksdrabbade i den kvinnliga bantamviktsdivisionen men utan tvekan en av de mest talangfulla!

Motståndaren Ketlen Viera kommer från en stor vinst över den forne titelutmanaren Sara McMann, men jag är inte helt såld på henne än. Om Zingano kommer in i bra form och med ett starkt psyke kommer hon att vinna, men det kommer vi inte veta förrän matchen sätts igång. Hon återvänder nu från ett uppehåll, men skador har sällan varit hennes största problem tidigare.

Jag väjer att utgå ifrån att Zingano återhämtat sig, varpå hennes intensitet, striking och skoningslösa toppkontroll kommer leda till en vinst på teknisk knockout.

Vinnare: Cat Zingano via T/KO (odds: 5.21).

Matias håller ledningen

Så här ser ställningen ut hittills i Redaktionstipset 2018, där Ashah, Matias, Stefan, Johan och nu även Sebastian Vendel-Martinez delar med sig av sina tipsrader inför varje UFC-galas huvudkort:

1. Matias Andres: 18 rätt, 16 fel

2. Ashah Tafari: 17 rätt, 17 fel

2. Stefan Romare: 17 rätt, 17 fel

4. Johan Taliercio: 14 rätt, 20 fel

5. Sebastian Vendel-Martinez: 0 rätt, 0 fel*

*Ansluter sig till Redaktionstipset från och med idag den andra mars.

2017 gick Matias segrande med 54 rätt och 31 fel sedan den uppdaterade versionen av Redaktionstipset drog igång den femte augusti.

Hur ser dina tips ut inför UFC 222?

Kategorier
RedaktionstipsetSenaste NyttUFC 222

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.