Rose Namajunas ger Zhang Weili en politisk jabb: “Hellre död än röd”

✔ Vill besegra den kinesiska mästaren: "För vad hon representerar"

Den 24 april kommer Rose Namajunas att utmana Zhang Weili om UFC:s stråviktstitel, men för “Thug” Rose står mer än bara bältet på spel. I en nylig intervju blandade Namajunas in politik i deras delad huvudmatch på UFC 261.

Namajunas sade bland annat att den kinesiska mästaren Weili representerar kommunismen, något som ger henne extra motivation. “Thug” Rose är av litauisk härkomst och hennes familj emigrerade till USA från Sovjetunionen. Hennes farfars far var en officer i den litauiska militären och dödades av sovjetiska trupper.

Namajunas drar paralleller mellan sin titelmatch mot Weili och hennes familjs historia.

 – Fientligheten och sådana saker kan vara en väldigt motiverande faktor — i korta ögonblick. Men i mina matcher… ibland kanske det har funnits viss rivalitetet och sådant, men jag har alltid kontrollerat mig själv, sade Namajunas. Jag har aldrig hatat [min motståndare] — och jag hatar inte Weili eller något sådant. Men jag känner att jag har mycket att kämpa för i denna match och det hon representerar.

Weili har aldrig uttryckt sig politiskt, men har vid flera tillfällen sagt att hon vill vara en förebild för unga tjejer i sitt hemland.


HETAST JUST NU


Rose Namajunas: “Hellre död än röd”

Under intervjun utvecklar Namajunas sina tankar kring Weili och matchen. Hon säger bland annat “hellre död än röd,” en fras som kom att bli populär under kalla kriget och där ordet röd refererar till kommunismen. För Namajunas så representerar Weili den politiska åskådningen som haft en enorm påverkan på hennes familj.

 – Jag påminde mig själv om min bakgrund och var jag kommer ifrån och min familj och sådant, fortsatte Namajunas. Jag ville lära mina träningspartners om den litauiska kampen och vår historia. Vi såg (dokumentärfilmen) “The Other Dream Team” för att få en övergripande känsla av vad vi kämpar för. Efter att ha sett den… Det var en stor påminnelse om att… Ja, “hellre död än röd”, vet du? Jag tror inte att det är någon slump att Weili är röd. Det är vad hon representerar.

– Det är inget personligt mot henne, men det är en enormt motiverande faktor för varför jag slåss, och jag slåss för frihet, sade Namajunas. Jag har litauiskt blod och jag den amerikanska drömmen. Det är saker som jag tar med mig in i striden.

Stråviktsmästaren “Magnum” Weili och Namajunas kommer att mötas under UFC 261 i Jacksonville, Florida i USA. Det är en av tre titelmatcher då även Kamaru Usman och Valentina Shevchenko kommer att försvara sina respektive titlar under galan.

UFC 261 kommer att vara den första galan på mycket länge med publik. Arenan rymmer 15 000 personer och platserna sålde slut på nolltid.

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
Rose NamajunasSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...