Samuel Ericsson öppnar upp om framgång, hat och hot på sociala medier

✔ "Klart att man tar åt sig när folk skriver elaka saker eller hotar" ✔ Joe Rogan om svensken: "Riktigt talangfull och skicklig"

Allting har sitt pris.

Svenske Samuel Ericsson har vuxit explosionsartat på sociala medier och det har medfört både gott och ont. Det har även givit honom en unik insikt om hur människor beter sig på internet.

Men Linköpingsbon Ericsson har inte alltid haft en enorm publik som följt varje steg han tar. Han har varit kampsportsintresserad sedan långt tillbaka och började träna taekwondo redan vid ung ålder.

Så småningom började han dessutom med MMA och i maj 2017 gick sin första amatörmatch mot nyblivna proffset och A-klassveteranen Elvin Hoxha. Matchen slutade i förlust via teknisk knockout för Ericsson – men han var långt ifrån färdig.

Ericsson följde upp debuten med en dominant och blodig domslutsvinst över Ruben Sibma på Fight Club Rush 3. Det var en match där han fick gräva djupt och verkligen kämpa mot en tuff och härdad motståndare.“Kändes overkligt”

Ericsson hade planerat att gå fler matcher därefter, men tog istället ett uppehåll från tävling. När MMAnytt pratar med honom så öppnar han bland annat upp om tiden efter sina två matcher.

– Jag hade ju gått mina två A-klassmatcher och jag lärde mig enormt mycket både på den snabba matchen mot Elvin men även i matchen mot Ruben. Det var lite drygt tre år sedan nu. Efter det kom jag väl in i ett tillstånd där… jag växte mycket på Instagram.

– Jag fick mycket nya följare, mycket ny publik, mycket nya företag och folk som vill samarbeta så då blev det egentligen att mitt fokus hamnade mycket där. Att fortsätta växa på Instagram och satsa på träningen egentligen, bli bättre tekniskt, lära mig nya saker, testa på nya kampsporter och nya sätt att tänka kring träning. Mitt fokus flyttades ännu mer till att satsa på träningen.

Sociala medier har under de senaste åren vuxit fram som ett kraftfullt verktyg för att bygga ens egna varumärke. Detta var något som Ericsson tidigt förstod. Med underhållande och imponerande träningsklipp har han gjort succé på Instagram där han just nu har närmare 600 000 följare.

En dag nådde dock Ericsson en ny höjd av framgång när han uppmärksammades av UFC-kommentatorn Joe Rogan på den världskända podcasten The Joe Rogan Experience.

– Kolla hur snabb han är, sade Rogan om ett av Ericssons klipp. Han gör flera såna här videos. Han är riktigt talangfull och skicklig. Men han behövde göra en video för att svara på folk som säger att han snabbar upp sina videos. Men det är så det alltid är.

Ericsson minns mycket väl hur det var när han fick reda på nyheterna om att han blivit uppmärksammad av Rogan.

 – Vi satt här på soffan jag och tjejen och kollade på TV. Klockan var väl sju-åtta en vanlig vardag och jag får en massa meddelanden. Jag bara ser att de kommer, och jag bara “Vad fan händer?!”

– Det är [skärmdumpar] från ett YouTube-klipp, alla skickar samma. Så ser jag vad folk skriver: “Du är med i Joe Rogans podcast,” “de nämner dig i hans podcast!”

– Jag har ju ingen aning om i vilken utsträckning han pratar om mig, eller om han har visat mig. Har det swishat förbi en bild på mig av misstag  medan han visar något annat? Men sedan såg jag att det var drygt 90 sekunder dedikerat. Det är klart att det kändes overkligt.Samuel Ericsson om baksidan med sociala medier

Med långt över en halv miljon av följare, som inkluderar bland andra Conor McGregor, så har Samuel fått flera möjligheter och erbjudanden. Det är dock långt ifrån alla som leder till något av värde, något som blev uppenbart efter hans sida uppmärksammats av Rogan.

– Efter Joe Rogan-podcasten var det extremt mycket. Det var säkert 15-20 förfrågningar inom en vecka. Det som var tråkigt där är att i stort sett alla var från USA eller Kanada. Folk trodde ju att jag bodde i USA, i Los Angeles. Så de sa “Ja, men kom hit över dagen!” Ja…Fuck liksom.

– Sedan så är det ju Corona och grejer, det hade kanske inte varit aktuellt att jag åkt iväg på alla de här grejerna ändå, men då hade det i alla fall varit värt att diskutera. Men de har kvar mina kontaktuppgifter och jag fortsätter ju med min Instagram.

– Man får skiterbjudanden… det är inte ens att tänka på att tacka ja. Man märker på sättet de hör av sig att det inte är lönt att försöka förhandla.

Det finns en baksida till internet och sociala medier. Anonymitet bäddar för en avsaknad av ansvar och detta leder enkelt till förolämpningar och negativitet.

– Man får välja vad man vill ta in och inte. Det är klart att man tar åt sig när folk skriver elaka saker eller hotar eller vad fan som helst. Men i slutändan är det ju så här att internet är en plats där det är väldigt lätt att skriva saker man inte menar, man tänker inte efter. Det får inte några konsekvenser och man får aldrig riktigt se ens reaktion.

– Om någon skriver till mig att jag är världens fulaste – en sådan kommentar har jag lärt mig borsta av. Säg nu att jag skulle bli jätteledsen men personen som skriver sitter i Argentina och skriver till mig att jag är världens fulaste. Den personen skrev det till tio personer för att den var arg, sedan stängde den av sin mobil. Den bryr sig kanske inte… [Personen] ser inte konsekvenserna av vad som faktiskt händer.

Ericsson har dock kommit till en punk i sitt liv där han lärt sig att välja hur han tar åt sig av de kommentarer som slängs åt hans håll på daglig basis. Han är medveten om vilka intryck och influenser han behöver och inte behöver i sitt liv.

Hans val har lett honom till den positionen han är i nu och saker går onekligen bättre och bättre för honom.

Nu väntar hans debutmatch på Karate Combat och en stor milstolpe i hans karriär. Detta kommer belysas i en andra artikel med fokus MMA och kampsport – håll utkik för del två av intervjun senare i veckan!

Video: Samuel Ericsson öppnar upp om framgång och hat på sociala medier

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 55Holly Holm vs Ketlen Vieira


Söndag | 00:00 | UFC
1.44 - 2.87
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5512
Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC Vegas 55

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Holly Holm via domslut2.00
Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...