SJÄLVKLART ska transfighters få tävla mot kvinnor – på ett villkor!

✔ "Varför spotta på McLaughlin när man kan hylla Provost?"

Transfighter Alana McLaughlin har minst sagt gjort sig ett namn i MMA-världen trots att hon endast har en professionell match på sitt facit.

UFC 276: Adesanya vs. Cannonier

Alexander Volkanovski (c) vs. Max Holloway
1.52 - 2.55
Bet365

Hennes submission-vinst över Celine Provost i september 2021 blev kampsportsvärldens stora snackis, men till skillnad från andra vinster i buren så har McLaughlins vinst kommit att väcka avsky, hån och rent av äckel.

UFC-profilerna Michael Bisping, Sean O’Malley och Sean Strickland är några av dem som öppet kritiserat matchen och McLaughlins deltagande. Men de är långt ifrån ensamma om att ha starka känslor.

 — Lämna kvinnlig MMA, din fegis, skrev UFC-fighter Strickland.

— Det här är sjukt och perverst och kommer bara bli värre om vi som samhälle lutar oss tillbaka och låtsas som att detta är okej, skrev MMA-profilen Jake Shields.

Men innan vi tar ett djupdyk i könskorrigeringar och gamla hederliga slagsmål, låt oss backa bandet några decennium för att sätta allt i något av ett sammanhang.

Året är 2003 och McLaughlin är en man som tampas med stora identitetsproblem. Han har sedan barnsben bett sin familj om att få bli en fullvärdig kvinna, men saknar sin familjs stöd. Det är egentligen en rejäl underdrift, de gillar inte alls tanken på att deras son vill bli tjej och hymlar inte alls med sitt hat.

I en intervju med The Guardian så berättar McLaughlin om hur hon blev våldtagen som femåring och hur hon brukade gömma mat i skogen för att försäkra sig om en måltid nästa dag. Det är klart att McLaughlin kommer från en väldigt fattig familj och har haft en tuff uppväxt.

Hon fick aldrig någon uppmuntran att följa sina drömmar och hennes mamma gjorde det klart och tydligt att hon inte brydde sig ifall hon levde eller dog. Hon letade sig sedermera till kriget och fann det. McLaughlin blev en soldat och inte bara det, en väldigt framgångsrik sådan.

Hon kom att bli tilldelad flera medaljer för sina insatser som sjukvårdare i Afghanistan, men kom efteråt att diagnostiseras med PTSD för sina sexuella övergrepp och det hon upplevt i kriget. Flera år senare skulle hon flyga till Thailand för att göra det hon alltid drömt om: operera sig och bli kvinna.

Det är svårt att inte få sympatier för McLaughlins tragiska uppväxt.

Det måste vara svårt att vara fast i en kropp som man inte tycker reflekterar ens inre, sakna stödet från en kärleksfull familj och uppleva krigets fasor. Men det går inte heller att förneka att hennes tragiska uppväxt eller erfarenheter från kriget inte är relevanta i frågan.Från kriget till kriget i buren

I samband med att man opererar sig från man till kvinna så genomgår man en hormonbehandling som varar hela livet. Det är en fascinerande process. Man tar kvinnliga könshormon som bland annat leder till att man börjar utveckla bröst och det hämmar även den naturliga testosteronproduktionen.

Det är ungefär här som folk börjar räcka upp händerna och vill inflika de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor. Saker som att män i genomsnitt är längre, har större muskelmassa och bentäthet och oftast har en större kapacitet för syre i blodet. Saker som är mer relevanta än våra egna känslor eller en tragisk uppväxt.

Men trots att gener, muskelmassa och kön spelar en större roll så finns det ändå en väsentligt viktigare faktor i den här soppan som jag tycker ständigt förbises. För det kvittar om du opererar in en roterande robotarm med LED-lampor och tre USB-ingångar, den absolut viktigaste faktorn är något som jag knappt setts nämnas över huvud taget.

Jag pratar om samtycke.

För någonstans i allt detta så verkar folk fullkomligen ha glömt bort att matchen mellan McLaughlin och Provost var en match mellan två personer som båda accepterat att slå varandra på käften, oavsett om endera haka någon gång prytts av ett skägg eller inte. Samtycke mellan vuxna är den där detaljen som gör ALL skillnad!

Ta valfri aktivitet mellan två människor och ta bort samtycke och det blir genast ganska vidrigt.

Två personer som har sex? Underbart! En person som har sex med någon som inte vill? Våldtäkt! Två personer som bestämt sig för att slåss i en bur framför tusentals av skrikande fans? Awesome! Två personer inlåsta i en bur som tvingats att slåss? Fucked up!

Ta din favoritmatch inom MMA och tänk dig sedan att förloraren tvingats att delta. Calvin Kattar tog exempelvis emot närmare 450 betydande slag under sin match mot Max Holloway. Jag har väldigt kluvna känslor om just den matchen men vad som gör all skillnad är att det var två vuxna människor som bestämde sig för att utmana varandra inom ett visst regelverk. Fine by me!

Personligen så skippar jag att ta emot ett enda slag från “Blessed” Holloway, men mina preferenser ska inte påverka en annan vuxen människas möjligheter att tävla eller utmana sig själv.

35-åriga Provost gjorde ett aktivt val att dela bur med McLaughlin. Hon är en vuxen människa och så vitt jag vet så var det ingen som tvingade henne eller på något sätt manipulerade henne att ta matchen. Hon accepterade matchen och ägnade sedan en del av sitt liv för att förbereda sig att möta en transfighter.

Lita på mig här: Att McLaughlin tidigare var en man var INTE en detalj som hon missat. Hon visste mycket väl vad hon gav sig in på och hur badass är inte det?

Varför spotta på McLaughlin när man kan hylla Provost? Tyskan gjorde ett medvetet val att slåss mot en före detta man för hon trodde att hon skulle vinna, vilket hon nästan gjorde! Kolla på matchen, hon var väldigt nära på att vinna!

Låt vuxna människor ta sina beslut

Låt oss klargöra en sak: vi lever INTE i en värld där vi tvingar kvinnor att slåss mot könskorrigerade män! Det här är inte en grej, och det kommer inte att bli en grej om varenda kvinna i hela världen säger NEJ TACK till att möta transfighters. Men ska vi inte ens ge dem en chans att ta ett eget beslut? Det tycker jag är bullshit.

MMA går ut på att utmana sig själv, det är själva kärnan i vår sport. Så varför ska vi då ta bort möjligheten för folk att anta en utmaning? Om en kvinna vill slåss mot en före detta man, låt henne göra det, varför inte? Varenda vecka så ser vi matcher mellan fighters som har olika förutsättningar.

Några är större, några är mindre, några är starkare och några är snabbare.

Om ingen vill slåss mot en transfighter för att de tycker att det är orättvist så kommer inga matcher att bokas in. Svårare än så är det inte. För i slutändan så pratar vi om vuxna människor.

Provost har inte bett om några sympatier och kom mer än förberedd till matchen. Hon vann utan tvekan den första ronden och landade några galna slag rätt i ansiktet på McLaughlin.

Det här är en sport där man bryter både armar och ben, där man stryper ut sin motståndare och knockar varandra medvetslösa. Det här är en våldsam sport med stora konsekvenser. Det finns många i världen som kastar ett öga på MMA och säger att det är “DET ABSOLUT SJUKASTE” en person kan ägna sig åt.

Men vad kritiker inte förstår är detsamma som är kärnan i denna fråga: samtycke och friheten att välja sina egna kamper, vare sig de utspelar sig i ringen, i buren, i spegelbilden eller i livet.

UFC 276: Adesanya vs. Cannonier

Israel Adesanya (c) vs. Jared Cannonier
1.25 - 3.95
Bet365

UFC 276: Adesanya vs. Cannonier 3 Juli

Helgen bjuder på storgala!!

Israel Adesanya (c) vs. Jared Cannonier
Alexander Volkanovski (c) vs. Max Holloway
Pedro Munhoz vs. Sean O’Malley
Jim Miller vs. Donald Cerrone

Det finns en hel del matcher att spela på, se vår NYA oddstabell här

18+ | Regler & villkor gäller | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Spelpaus.se

Bethard

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Matias Andres är en skribent som reser runt i Sydostasien, tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera ett ohälsosamt förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 57Arman Tsarukyan vs Mateusz Gamrot


Söndag | 00:00 | UFC
1.37 - 3.21
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5712
Arman Tsarukyan vs Mateusz Gamrot1.373.21
Neil Magny vs Shavkat Rakhmonov4.131.25
Josh Parisian vs Alan Baudot1.951.89
Thiago Moisés vs Christos Giagos1.422.95
Nate Maness vs Umar Nurmagomedov7.101.11
Chris Curtis vs Rodolfo Vieira1.632.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: Bellator 282

                                                                 
BellatorODDSSPELBOLAG
Gegard Mousasi match vinnare1.32
Johnny Eblen matchvinnare3.15
Cat Zingano match vinnare1.35
Pam Sorenson match vinnare3.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...