Starka reaktioner på UFC-chefens kommentar: “Får betalt vad de förtjänar”

✔ Dana White vill ha hungriga fighters: "De äter det som de dödar"

Dana Whites syn på fighterlön har lett till starka reaktioner från fighters som anser att UFC:s lönemodell är orättvis.

Champions League 5 Okt

Chelsea vs AC Milan
Odds 1.74 - 4.75
18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

UFC-chefen White dök nyligen upp i en video för GQ Sports där han svarade på fans frågor om honom själv, organisationen och kampsport i allmänhet. Hans svar på en fråga om fighterlön stack ut särskilt mycket och ledde till skarp kritik mot organisationens lönemodell.

Fighters som precis påbörjat sina UFC-karriärer får vanligtvis ut en baslön på 10,000$, drygt 100,000 kronor. Lyckas de vinna sina matcher får de därtill en vinstbonus på en ytterligare 100,000 kronor och bjuder de på ett suveränt avslut, eller kvällens bästa match, kan de eventuellt få en prestationsbonus på runt 500,000 kronor. Antalet prestationsbonusar är vanligtvis begränsade per gala, men vissa undantag har förekommit, exempelvis UFC London i mars där alla fighters som avslutade sina matcher fick bonus. Bonusbeloppet har inte ökat under de senaste tio åren och på grund av inflation är bonusarna mindre värda idag än de var då.

Enligt White vill fighters alltid ha mer pengar och han tycker inte att de förtjänar det. UFC-chefen har tidigare varit öppet kritisk mot boxning som sport och menar att de högre lönerna som världens främsta boxare drar in har lett till sportens undergång – vilket han inte vill se hända i MMA. Lägre löner resulterar i hungrigare fighters, vilket White tycker är positivt.

– Fighters vill alltid tjäna mer pengar. Boxning har förstörts helt och hållet på grund av pengar och allt annat som pågår. Det kommer aldrig att hända (i UFC) medan jag är här. Tro mig, de får betalt vad de förtjänar. De äter det som de dödar. De får en procentuell andel av PPV-köpen och pengarna fördelas bland alla fighters.

– Om du inte gillar det så finns det en enkel lösning på problemet, sade White. Starta din egen MMA-organisation – det finns inget som stoppar dig. Lycka till. Betala (fighters) den summa som du vill betala dem. Det har gjorts förut. Hur gick det för de (som försökte)? Inte särskilt bra.


HETAST JUST NU


Luke Rockhold och Jake Paul kritiserar fighterlön – efter UFC-chefens kommentarer!

Men trots Whites påstående om att fighters får “betalt det de förtjänar” är det många som inte håller med, exempelvis tungviktsmästaren Francis Ngannou. Organisationer såsom NBA och NFL betalar sina atleter närmare hälften av intäkterna, medan siffran för UFC ryktas ligga på närmare 19%. Det är något som bland andra YouTube-boxaren Jake Paul har lyft fram som svar på Whites kommentarer.

– Ingen större sportorganisation betalar sina atleter lika dåligt som Dana White och UFC (gör), skrev Jake på Twitter. Om du inte kan se det är du ett av Danas får. (UFC) pratar hela tiden om att de sålt slut (på alla biljetter) 21 galor i rad, men pratar aldrig om att höja lönen för fighters, ge dem sjukvård eller en rättvis fördelning av intäkterna.

Ännu en fighter som inte är nöjd med lönesituationen som den ser ut idag är den före detta mellanviktsmästaren Luke Rockhold, som tar sig an Paulo Costa på UFC 278. Han anser att både lönerna och bonusbeloppen borde öka, särskilt med tanke på hur stor framgång UFC har haft de senaste åren.

– Vad fan gör vi här? sade Rockhold till MMA Fighting. Bonusar på 50 fucking tusen dollar i två årtionden? Företagets värde går upp med flera miljarder dollar, och så har vi fortfarande bonusar på 50,000$. Vad fan är det här ens?

 

Håller du med Dana White om fighterlön?

 


 

Chelsea vs AC Milan

 

1.66 – 5.25

5 Oktober | 21:00 | Champions League

Till COMEON!
Oddsbonus: 1000 kr!

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement
Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Dana WhiteSenaste Nytt

Svara