Svenska dopingexperten: “Väldigt anmärkningsvärt att Jones får tävla”

✅ Svenska dopingexperten förklarar: "Låter tveksamt att han ska ha kvar det efter femton månader"

Den tidigare lätta tungviktsmästaren Jon Jones är återigen i hetluften efter att han för andra gången testat positivt för den anabola androgena steroiden Turinabol. Detta i ett test som genomfördes den 6:e december.

Jon Jones testar positivt igen – UFC 232 flyttas till LA!

Jones skulle ha mött svenske Alexander “The Mauler” Gustafsson i en titelmatch på UFC 232 den 29 december i Las Vegas, men Nevadas atletiska kommission ville inte hålla matchen i staden efter att det positiva testet offentliggjorts.

“Låter tveksamt”

UFC och dess antidoping-partner USADA (United States Anti-Doping Organisation) menar dock att det senaste positiva resultatet enbart är spår från det förra positiva testet, som genomfördes 2017 och resulterade i femton månaders avstängning för Jones. UFC valde därför att flytta hela galan till Los Angeles i Kalifornien med bara en veckas varsel.

Latifis motståndare rasar efter flytten av UFC 232 – sågar Jon Jones

Susanne Broström, specialistsjuksköterska på dopingjouren på Karolinska sjukhuset, tycker dock att det låter otroligt att det ska röra sig om spår från 2017.

– Det stannar i kroppen i några veckor till någon månad. Är det en lägre dos än vad han hade på sitt förra prov, så kan det väl vara sjunkande, men det låter fortfarande tveksamt att han ska ha kvar det efter femton månader, säger hon till MMAnytt.

“Osannolikt att han inte blir avstängd”

World Anti-Doping Agency (WADA)* klassar inte MMA som en sport, och har därför inget direkt inflytande över sanktioner vid dopingöverträdelser inom exempelvis UFC.

Inom UFC är det USADA som genomför dopingtester genom UFC Anti-doping Program sedan sommaren 2015. USADA använder sig av WADA:s lista över otillåtna substanser, men ska själva vara helt ansvariga för de sanktioner som utdelas vid dopingöverträdelser.

Alexander Gustafsson till Jon Jones: “Kommer fortfarande avsluta dig!”

Broström menar att Jones utan tvekan borde vara avstängd om straffen utdelas efter WADA:s riktlinjer. Det spelar då ingen roll om det positiva resultatet härstammar från ett gammalt test.

Vad säger du om att man väljer att hålla matchen trots det positiva testet?

–  Det är ju att WADA går efter dopinglagen inom idrottsvärlden. Där är ju Turinabol förbjudet. Så det är ju väldigt anmärkningsvärt. Han skulle ha varit avstängd om han tävlat inom WADA. Inom WADA spelar det inte heller någon roll om det skulle handla om ett gammalt bruk – är du positiv så är du positiv, säger Broström.

USADA, som genomför dopingtester för UFC, betalas ju också av UFC. Hur ser du på det?

– Då undrar man ju hur pass bra de testerna eller analyserna är. Det är såklart mycket frågetecken, och det är också annorlunda i USA, där Turinabol inte är olagligt som i Sverige. I Sverige är det rubricerat som kriminellt, och även inom WADA, säger Broström.

– Det blir ju då svårt för svenskar att tävla under samma förutsättningar. Det beror på hur sporten klassas enligt WADA, och det låter det helt osannolikt att han inte blir avstängd om man nu går under WADA:s riktlinjer, avslutar hon.

* = ej att förväxla med VADA (Voluntary Anti-Doping Agency) 

UFC 232 Stream:
UFC 232 Odds:

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Har jobbat för MMAnytt sedan 2016 och följt sporten i över tio år.

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...