Tony "El Cucuy" Ferguson (vänster) och Anthpny "Showtime" Pettis (höger).

Tony Ferguson vs. Anthony Pettis blir delad huvudmatch på UFC 229

✅ Officiellt: Tony Ferguson klar för comeback mot Anthony Pettis! ✅ Toppmötet blir delad huvudmatch på UFC 229: Khabib vs. McGregor!

Nyligen kunde MMAnytt rapportera att den tidigare interimtitelhållaren Tony Ferguson planerades göra comeback mot den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis. Nu har toppmötet offentliggjorts av UFC och det står dessutom klart att matchen blir den delade huvudattraktionen under storgalan UFC 229.

Detta innebär alltså att toppmötet i tungvikt mellan Derrick Lewis och Alexander Volkov, som först rapporterades bli delad huvudmatch på galan, flyttas ner på huvudkortet.

Har divisionens längsta vinstsvit

Ferguson (23-3 MMA, 13-1 UFC) har lättviktens längsta aktiva vinstsvit då han samlat ihop hela tio raka segrar. Efter att ha besegrat namn som Josh ThomsonEdson Barboza och Rafael dos Anjos fick chansen att göra upp mot Kevin Lee i en titelmatch om interimbältet på UFC 216 i oktober förra året.

“El Cucuy” vann titelmatchen med en imponerande triangel och blev därmed tillfällig mästare i lättvikt. Ett tag verkade en match mot den då regerande mästaren Conor McGregor vara på gång, men så småningom bokades Ferguson istället för en titelmatch mot Khabib Nurmagomedov där vinnaren skulle kamma hem den vakanta titeln.

Den tilltänkta titelmatchen mellan Ferguson och Nurmagomedov, som skulle ha ägt rum på UFC 223 i april, blev emellertid inställd för fjärde gången – när Ferguson oturligt nog råkade ut för en olycka i en studio. Olyckan resulterade i en knäskada för Ferguson, som då också blev fråntagen interimbältet. Men nu är han alltså redo att återvända och hoppas göra sig förtjänt av en ny titelchans genom att säkra sin elfte raka seger.

Återvände med stil på UFC 226

Pettis (21-7 MMA, 8-6 UFC) har själv haft en något skakig UFC-karriär på sistone. När han debuterade i oktogonen som den sista WEC-mästaren trodde många att han skulle gå raka vägen till bältet även i UFC – men istället blev det först en otippad domslutsförlust mot Clay Guida. Därefter studsade Pettis dock tillbaka med tre raka segrar över Jeremy StephensJoe Lauzon och Donald Cerrone – de två sistnämnda via spektakulära knockar – för att göra sig förtjänt av en titelmatch mot den dåvarande mästaren Benson Henderson.

Titelmatchen mot Henderson var ett returmöte från en uppmärksammad första match i WEC, där Pettis vann ett enhälligt domslut och gjorde sig känd för sin “Showtime Kick”.

Pettis kom att segra även i returmatchen – denna gång med ett armlås i rond ett – för att tillslut bli den nya UFC-mästaren i augusti 2013. Året därpå försvarade han också bältet genom att strypa ut Gilbert Melendez med en giljotin – men sedan vände lyckan när Pettis åkte på tre raka förluster mot Rafael dos Anjos, Eddie Alvarez och Edson Barboza.

Pettis gick sedan ner en viktklass och ströp ut Charles Oliveira – innan han förlorade en interimtitelmatch mot den nuvarande fjäderviktsmästaren Max Holloway. Svårigheter med att klara vikten fick honom därefter att återvända till sin rätta division, där han kammade hem en domslutsvinst över Jim Miller innan det återigen blev ett nederlag mot Dustin Poirier i en tuff match där Pettis bröt revbenet.

Många trodde att Pettis hade sett sina bästa dagar och var på väg ner från toppen – men detta motvisade “Showtime” i sin senaste match på UFC 226 i juli. Pettis tog sig då an Michael Chiesa och briljerade med ett imponerande triangel-armlås som tvingade Chiesa att klappa ut.

UFC 229: Officiellt matchkort

UFC 229: Khabib vs. McGregor äger rum i T-Mobile Arena i Las Vegas den sjätte oktober. I galans huvudmatch får vi se den tidigare dubbelmästaren Conor McGregor göra sin efterlängtade comeback till buren för att utmana den obesegrade lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov i vad som väntas bli tidernas största UFC-match.

I livesändningen under nattens UFC Fight Night 135: Gaethje vs. Vick bekräftades matchordningen för galans huvudkort – kolla in det officiella matchkortet nedan!

Huvudkortet:

 • Titelmatch i lättvikt: (C) Khabib Nurmagomedov vs. #1 Conor McGregor
 • Lättvikt: #2 Tony Ferguson vs. #8 Anthony Pettis
 • Lätt tungvikt: #7 Ovince Saint Preux vs. #12 Dominick Reyes
 • Tungvikt: #2 Derrick Lewis vs. #5 Alexander Volkov
 • Kvinnlig stråvikt: #7 Michelle Waterson vs. #8 Felice Herrig

Underkortet*:

 • Bantamvikt: Sean O’Malley vs. Jose Quinonez
 • Flugvikt: #2 Sergio Pettis vs. #5 Jussier Formiga
 • Kvinnlig bantamvikt: #11 Lina Länsberg vs. Yana Kunitskaya
 • Weltervikt: Ryan LaFlare vs. Tony Martin
 • Lättvikt: Gray Maynard vs Nik Lentz
 • Lättvikt: Scott Holtzman vs. Alan Patrick

*O’Malley vs. Quinonez är bekräftad som huvudmatch på underkortet, men övrig matchordning på underkortet är inte officiellt färdigställd.

Vad tycker ni läsare om matchkortet?

Kategorier
Senaste NyttUFC 229

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara