Transfighter Alana McLaughlin vinner sin MMA-debut via submission!

✔ Andra professionella transfightern att någonsin tävla professionellt i USA ✔ McLaughlin blir starkt kritiserad: "Jag blir kallad för fuskare"

Transfighter Alana McLaughlin tog hem sin första seger i MMA då hon i fredags besegrade Celine Provost via submission i andra ronden.

Matchen tog vid på Combate Globals underkort och markerade den första transfightern att tävla i MMA i USA sedan 2014. Hon är den andra transpersonen någonsin att tävla professionellt inom MMA. Fallon Fox var den första och satt i publiken då McLaughlin ströp ut sin motståndare 3:32 in i andra ronden.

38-åriga McLaughlin är en före detta soldat inom den amerikanska arméns specialstyrkor. Enligt Combate Global-chefen Mike Afromowitz blev McLaughlin tvungen att genomgå en rad av tester från kampsportskommissionen i Florida inom hon blev godkänd att tävla, däribland ett hormontest.

Den största svårigheten verkade dock vara att finna en motståndare åt McLaughlin. Fransyskan Provost tog matchen och var nära på att avsluta “The Feral” McLaughlin i första ronden. Provost vann den första ronden men förlorade via avslut i andra.

Enligt Tapology har Provost ännu inte lyckats ta hem en seger i varken sin amatör- eller proffskarriär och har bland annat besegrats av Sveriges egna Cornelia Holm.

 — Det var en mardröm att försöka hitta en motståndare, sade McLaughlin inför matchen. Jag har inget annat än respekt för [Provost].


HETAST JUST NU


Är det okej för transpersoner att tävla inom MMA?

Matchen har på nytt kommit att väcka debatt bland kampsportsfans då många har starka känslor, både för och emot transpersoner inom kampsport.

UFC-kommentatorn Joe Rogan har talat ut och emot transpersoner inom sporten och blev starkt kritiserad av Fox. Nyligen blev UFC-fighter Darren Till anklagad för transfobi efter att han postat en meme som anmäldes till polisen.

McLaughlin säger att hon fått massor av negativa meddelanden och svarar kritikerna på sin Instagram.

 — God morgon vänner, supportrar och alla andra, skrev McLaughlin efter matchen. Jag får många varianter av samma otäcka meddelanden där jag blir kallad för fuskare, som att jag inte fick stryk i en och en halv rond. Ni måste visa [Provost] lite respekt och ta ert trollande någon annanstans. Hon avslutade mig nästan—mer än en gång—och på domarkorten vann hon definitivt den första ronden. Detta är det enda inlägget jag kommer att göra om detta. Transfober gör bara mina händer starkare.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Alana McLaughlin (@lady_feral)


Omslagsbild via Scott Hirano / Combate Global och Alana McLaughlin

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
Senaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...