TUF-vinnaren öppnar upp om sina hjärnskador – efter MMA-karriären

✔ Tävlade sex år i UFC - har problem med minnesförluster och förvirring

Mac Danzig är den senaste i raden av före detta MMA-fighters som talar ut om sina problem efter en lång och tuff karriär i buren.

Den 41-åriga amerikanen gjorde sin MMA-debut i slutet av 2001 och skulle tävla i bland annat World Extreme Cagefighting, King of the Cage och PRIDE.

I slutet av 2007 gjorde han sin UFC-debut då han besegrade Tom Speer via submission och vann The Ultimate Fighter 6 som welterviktare. Det skulle bli starten på sex år i UFC där han gjorde sig ett namn som en fighter som alltid bjöd på en underhållande match.

Tyvärr förlorade han många matcher och avslutade sin UFC-karriär med tre raka förluster. Redan då hade han börjat uppleva besvär som han inte längre kunde ignorera.

I sitt avsked från sporten berättade han om de upprepade hjärnskakningarna i gymmet. Såhär lät det 2014:

 – Under mina 14 år har jag tränat och tagit slag som en mästare, men nu säger min hjärna till mig att koppla av lite. Jag var aldrig en av krigarna som “tränade dumt,” men jag sparrades alltid med full kraft.

– Jag känner verkligen att skadorna som skett i gymmet under det senaste decenniet, och de hundratals av hårda sparringarna har ackumulerats, och nu leder mig till den situation jag befinner mig i just nu.


RELATERAT


Har minnesförluster

Trots att Danzig pensionerade sig från sporten så var skadan redan skedd, eller det är åtminstone det han tror. I en intervju med MMAfighting så berättar han om sina besvär som han kopplar till sin karriär som fighter.

 – När folk i TV-program har minnesförlust så säger de alltid. “Var är jag?”. Jag säger inte den skiten högt, jag snubblar istället runt i mörkret, berättar Danzig. Rädslan att vara så förvirrad över var du är, vem du är och vad som händer… det är hemskt. Jag kan inte förklara det.

Trots att forskningen kring hjärnskador inom kampsport fortsätter att avancera så lämnar det fortfarande mycket att önska. Läkare kan oftast inte bedöma hjärnans tillstånd förrän personen är död, vilket självklart är en frustrerande situation för någon som dras med återkommande besvär.

Danzig, som är både nykter och vegetarian, säger att han känner sig relativt lyckligt lottad över att hans problem inte är allvarligare. Han lever en aktiv livsstil men han kan samtidigt inte bortse från att allt inte är som det ska vara.

När han ser tillbaka på sin karriär så såg han en illavarslande förändring långt innan han pensionerade sig.

 – Jag kunde inte hantera normala händelser i livet, saker som besvikelser. Mitt tålamod blev extremt kort och jag kände mig riktigt irriterad och på dåligt humör hela tiden. Det var en riktigt vag känsla som kom bakifrån mitt huvud och löpte längst hela ryggen.

Det var dock inför hans näst sista UFC-match som allt skulle ta en allvarligare vändning.


HETAST JUST NU


UFC: Mac Danzig vs Melvin Guillard

Den 27 juli 2013 rök Danzig ihop med “The Young Assassin” Melvin Guillard under UFC on Fox: Johnson vs. Moraga.

Det var dock under förberedelserna som Danzig förstod att något var fel. Under en sparring så blev han träffad av ett slag som släckte honom. Han fortsatte träna men vid ett senare tillfälle så hände samma sak: han blev träffad av en lagkamrat och åkte direkt i mattan.

 – Jag försökte sätta mig upp men min kropp ville inte riktigt röra sig, så jag låg bara kvar där.

Han bestämde sig för att ta en kort paus från träningspasset och när han väl satt sig i hörnet av gymmet började han tänka på en dröm han hade haft för många år sedan. Danzig försökte minnas sina känslor från drömmen men lyckades inte.

– Jag kunde inte räkna ut det och när jag sedan tittade upp så märkte jag att det inte fanns någon musik längre och att de höll på att släcka lamporna. Gymmet höll på att stänga. Jag hade suttit där i ungefär 55 minuter och jag insåg det inte ens.

– Jag visste där och då att det var riktigt dåligt. Det är en och en halv vecka kvar tills att jag ska slåss mot en kille som bara kan besegra mig genom att knocka mig.

Det var också exakt vad som hände. I mitten av andra ronden landade Guillard en kombination som skickade Danzig till mattan och de efterföljande slagen avslutade Danzig som låg kvar blodig och grät öppet.

Efteråt skulle han ha geometriska mönster i sitt synfält som inte ville försvinna.

 – Jag tänkte: “Jag är förstörd. Jag är helt förstörd.”

Han skulle få ytterligare en match i UFC, men efter att ha förlorat även den så utannonserade Danzig sin pension från sporten.


Missa inte: UFC Fight Night: Blaydes vs. Lewis – Matchkort, Svenska Tider, Stream & Info


Uppmanar UFC att göra någonting

Med facit i hand säger Danzig att han önskar att UFC och andra MMA-organisationer hjälper fighters som lider av skador de dragit på sig under sin karriär.

Allt fler fighters som Danzig och hans före detta UFC-kollega Spencer Fisher väljer nu att tala ut om sina besvär.

 – Det betyder inte att de måste betala miljarder dollar, sa Mac Danzig. De kan fortfarande behålla sin rikedom, men sätt upp ett program som inte bara är ett offentlig spektakel, som den förmodade sjukförsäkringen.

– Gör inte detta bara för att sopa problemet under mattan. Skapa ett system för personer som efter sina karriärer har problem som dessa.

Kategorier
Senaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara