UFC ändrar sin antidoping policy – gällande cannabis!

✔ Jeff Novitzky: "Ett steg i rätt riktning!"

UFC har ändrat sin antidopings policy och kommer inte längre straffa idrottare för positiva resultat av carboxy-THC. Det är den psykoaktiva ingrediensen i cannabis och lett till flera avstängningar inom MMA.

UFC och den amerikanska antidopingsbyråns tjänstemän meddelade på torsdagen om betydande ändringar i hanteringen av cannabis och dess naturligt förekommande cannabinoid-föreningar.

Sammanfattningsvis kommer positiva tester för carboxy-THC, oavsett nivåer, inte längre betraktas som ett brott mot policyn. Men då gäller det att det inte får framkomma bevis att en UFC-atlet använt cannabis avsiktligt för prestationsförbättrande ändamål.

I ett uttalande från UFC meddelar de vikten av att fortsätta hindra användandet av marijuana under tävling. De delar även med sig om vad de lärt sig om carboxy-THC.

– Fortsättningsvis vill vi förhindra atleter från att tävla under påverkan av marijuana. Men vi har lärt oss att det carboxy-THC vi finner från blod- och urintester har liten eller ingen vetenskaplig korrelation med nedsättning, säger UFC senior vice president of athlete health and performance Jeff Novitzky.

– THC är fettlöslig vilket betyder att när man intar ämnet lagrar det sig i fettvävnader och organ i kroppen som kan frigöra det på nytt, ibland lång tid efter intagandet, tillägger Novitzky.

Novitzky förtydligar att atleter inte kommer få tävla under inflytande av marijuana. UFC och USADA kommer förlita sig på visuella bevis om nedsättningar och kognitiva beteende-tester för att avgöra om de är påverkade. Detta gör att vi inte längre kommer få tillbaka blodprov som upptäcker cannabinoider långt efter intagandet.

– Det viktigaste för oss när det kommer till användandet av marijuana är att det inte blivit konsumerat under samma dag som man tävlar. Det spelar ingen roll om man intagit det dagar eller veckor innan ens fight som ofta är fallet när atleter testats positivt genom åren, säger Novitzky.


HETAST JUST NU


UFC inför strikta men rättvisa riktlinjer

Novitzky tror att ändringarna inom företagets policy är på grund av att UFC vill vara strikta när det kommer till antidoping, men även uppehålla en rättvisa till de atleter som följer den.

– Baserat på den information jag fått från diskussioner med atleter är det många som använder marijuana för legitima anledningar utöver rekreationsändamål. Vissa använder det för smärtlindrande effekter. Eller för att somna lättare och för att slippa använda tyngre läkemedel.

– Om man till exempel har problem med ett knä under matchveckan och det orsakar sömnproblem. Då kan man använda sig av cannabis – istället för en Vicodin. Det kommer inte påverka atleten under tävlingsdagen så det är ett steg i rätt riktning. Jag är riktigt exalterad över denna ändring i policyn.

Det är viktigt att tillägga att ändringen i USADAs policy inte påverkar statens kommissioner. Men Novitzky är hoppfull om att ändringen av policyn kommer att ändra kommissionernas sätt att tänka. UFC arbetar aktivt med att utbilda dem och informera kring riktlinjerna om marijuana.

Man har även tagit bort “phyto”-cannabinoider från listan som hittats i CBD-produkter (Cannabidiol). Den har också införts i den certifierade listan med tillåtna kosttillskott.

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
Jeff NovitzkyNyheterSenaste NyttUSADA

Frilansskribent för MMAnytt.se sedan 2020. Blev ett fan av sporten under tidigt 2000-tal och har följt den aktivt därefter.

Svara

UFC ODDS
UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
Rob Font vs José Aldo1.652.30
Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...