UFC-chefen vädjade om hans liv – nu har brottarstjärnan avrättats

✔ 27-åringen avrättades idag ✔ "Han kunde lika gärna ha varit en av mina fighters!"

UFC-chefen Dana White var en av många som vädjade om att den iranska brottarstjärnan Navid Afkaris liv skulle besparas. Idag kom dock dödsstraffet att verkställas mot 27-åringen som stod anklagad för att slagit ihjäl en säkerhetsvakt under en demonstration i 2018.

Afkari kom att erkänna dådet i TV men påstod senare att han blivit torterad och tvingad att bekänna. När nyheterna om avrättningen blev kända så talade White till sina miljontals av följare på sociala medier.

 – Först och främst är den här mannen en människa, för det andra är han en av oss – han kunde lika gärna ha varit en av mina fighters, säger Dana White i ett videouttalande i början av månaden.

– Det enda jag tänkte var att ringa presidenten och se vad han kan göra för att hjälpa den här mannen. “Låt oss titta närmare på det, låt mig prata med min administration och se om vi kan göra något för att rädda den här mannens liv,” sa han till mig.

– Jag vill bara säga att jag också, respektfullt och ödmjukt, ber den iranska regeringen: snälla, avrätta inte den här mannen! Spara hans liv!


Relaterat


Regimen försvarar avrättningen av brottarstjärnan

Den iranska regimen valde dock att gå vidare med brottarens avrättning. En talesperson argumenterade för beslutet:

– En oskyldig person mördades av Afkari. Om folk är inriktade på humanitära åtgärder, så varför påpekar ingen att personen som dödades var oskyldig och mördades utanför sitt eget hem? sade talespersonen.

Trots Afkaris erkännande så säger flera människorättsorganisationer att bekännelsen var framtvingad via tortyr. I Sverige uttalande sig Mojtaba Ghotbi, ordförande för Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) om Afkanis fall.

– Det här är fruktansvärt och strider mot alla mänskliga rättigheter men också mot internationell lag. Ärligt talat har det gått för långt när det gäller den svenska politikens tystnad om situationen i Iran, sade Ghotbi till TT.

– Vi tycker att Sverige, som uppmuntrar mänskliga rättigheter, borde ta ställning men hittills har vi inte sett någonting. Det har varit väldigt tyst från (utrikesminister) Ann Linde, fortsatte han.

 

Kategorier
Dana WhiteSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara