Alexander "The Mauler" Gustafsson (vänster) och Ashah Tafari (höger). Foto: Micha Forssberg/Stefan Romare-MMAnytt

Alexander Gustafsson kommer med i UFC Hall of Fame – här är varför

KRÖNIKA: "Say no more. Det här är klappat och klart. Alexander Gustafsson kommer in - det är bara en tidsfråga," skriver Ashah Tafari.

Igår lyftes frågan om huruvida den svenske MMA-stjärnan Alexander Gustafsson – som nyligen lade handskarna på hyllan – förtjänar en plats i UFC Hall of Fame.

Den kanadensiske MMA-reportern Aaron Bronsteter anser att han borde tas in, medan UFC:s vd Dana White var mer osäker när frågan ställdes i deras intervju. Förvånande nog har många svenska fans – iallafall de som hörs och syns i kommentarsfälten – vänt sig emot detta.

Kanske är de samma folk som lämnade Globen halvtomt innan “The Mauler” ens hann tacka för sig på UFC Stockholm, vad vet jag?


“Nyckelorden är kategorier och matcher”


Saken är den att många är så upptagna med att vara negativa, att man missar en viktig detalj. Jag kan garantera er alla att Alexander Gustafsson kommer att tas in i UFC Hall of Fame.

Varför?

Nyckelorden är kategorier och matcher. Häng med för en simpel förklaring…

UFC Hall of Fame är sedan några år tillbaka uppdelat i fyra olika delar – Pioneer wingModern-era wing, Contributors och sist men inte minst FIGHTS. Numera fylls dessa kategorier på årligen – matchen som tas in i år är Diego Sanchez vs. Clay Guida, vilket framgick under sändningen av helgens UFC 238.

Det kriterium man utgår från när det kommer till matcher är, enligt UFC:s egna hemsida, att det ska röra sig om en fight av “stor historisk signifikans.”

Say no more. Det här är klappat och klart. Alexander Gustafsson kommer in – det är bara en tidsfråga.

Varför, kanske ni frågar er? Jo, därför att Gustafsson var delaktig i en av tidernas bästa UFC-matcher.


“Bästa matchen någonsin i 93-kilosklassens historia”


Ja, jag syftar förstås på den första titelfighten mot Jon Jones. Matchen som hela världen talat om i flera år. Gången då UFC:s bästa fighter oavsett viktklass för första gången såg mänsklig ut. Kriget som många – inte bara här i Sverige utan även utanför – tycker att Gustafsson egentligen borde ha vunnit.

I samma intervju som frågan om Gustafsson i UFC Hall of Fame kom på tal, så sa Dana White själv att Jones vs. Gustafsson 1 är den bästa matchen någonsin i 93-kilosklassens historia. Detta utan att tveka en sekund.

Historisk signifikans – check!

Ni har väl inte glömt hur Alexander Gustafsson fick en plats på omslaget av TV-spelet EA Sports UFC, just på grund av insatsen mot Jones? “The Mauler” blev en stor stjärna över en natt efter den matchen och vann sedermera flera ronder av omröstningar för att komma med på omslaget – där han slog namn som Georges St-Pierre och många andra stora stjärnor.

Kanske blir det om några år. Men tro mig, Gustafssons namn kommer att komma in i UFC Hall of Fame förr eller senare.

Alexander Gustafssons egna karriär kan mycket väl vara nog för en plats bland den moderna erans främsta fighters. Det är lite svårare för mig som svensk att se opartiskt på den saken, men uppenbarligen finns utländska MMA-folk med stor förståelse av sporten (Aaron Bronsteter) som är av just den åsikten.

Om inte så blir Jones-matchen biljetten in. Det kan ni lita på.

Kategorier
ExklusivtKrönikaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara