UFC-domarens supertabbe: “Värsta jag sett”

✔ Dana White RASANDE: "Mazzagatti-nivå"

Nattens UFC-gala bjöd på flera spännande matcher och imponerande avslut. En fight fick dock ett riktigt kontroversiellt resultat – efter en rejäl domartabbe.

Det var när Mike Rodriguez tog sig an veteranen Ed Herman i 93-kilosklassen, som domaren Chris Tognoni gjorde ett avgörande misstag. Rodriguez fick nämligen in två välplacerade knän mot kroppen varpå Herman sjönk ihop. Domaren klev då emellan och det korrekta hade varit att ge Rodriguez segern via teknisk knockout.


LÄS MER: UFC-resultat: “En sån där match där ingen förlorade”


Av någon anledning trodde Tognoni dock att Herman hade träffats i skrevet – och dömde istället timeout.

– Det är det värsta jag någonsin sett, konstaterar UFC-chefen Dana White presskonferensen efter galan.

Inget av Mike Rodriguez knän träffade lågt. Bilder: Viaplay

UFC-bossen: “Det är Mazzagatti-nivå”

Efter att Herman fått återhämta sig i flera minuter återstartades matchen. Rodriguez fortsatte då att attackera kroppen och var vid två tillfällen återigen nära till avslut. Detta innan fighten tog en vändning i rond tre – när Herman stal vinsten med ett kimura-lås på marken.

Dana White var rasande över situationen i natt. Han jämförde till och med Tognonis insatts med Steve Mazzagatti – en ökänd domare som hamnade i blåsväder otaliga gånger innan han till sist slutade döma.

– Det är Mazzagatti-nivå, säger White fortsätter:

– Grabben vinner på knockout, teknisk knockout, och förlorar matchen. Det är vidrigt.

Får sin vinstbonus ändå: “Han vann”

Ett problem i situationer som dessa är att Nevada-kommissionens regelverk endast tillåter videogranskning om en match avslutas – men inte om domaren dömer timeout.

Som domare är det inte alltid lätt att se allt som händer, men kontroversen hade kunnat undvikas om Tognoni fick kolla på reprisen.

– Jag var på dem i kväll, vi måste ha replay. Allt du behöver göra är att se på reprisen som visas 6000 gånger medan Herman ligger på marken, och inse att “oj, jag gjorde ett misstag”. Det går inte att se allt, domarna är människor. Hur han kunde tro att det där var en träff i skrevet är en ny nivå av galenskap, men strunt samma – sånt händer, säger White.

Trots den märkliga förlusten bekräftar White att Rodriguez får fullt betalt – som om han hade vunnit.

– Vi ger Mike sin vinstbonus ändå. Han vann den där jävla matchen, fortsätter UFC-bossen.


SE ÄVEN: Hemliga spelet – bakom svenske domarens UFC-skandal


 

Kategorier
Senaste NyttUFC

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara