UFC bidrar med miljonbelopp – till den viktiga forskningen!

✔ Unik studie - UFC har bidragit med över 16 miljoner kronor!

UFC har förnyat sitt finansiella stöd till studien “Professional Athletes Brain Health Study,” en långtgående forskningsstudie inom huvudtrauma och långsiktigt hjärnhälsa.

I torsdags annonserade UFC att de kommer att bidra med en miljon dollar (ca 8 250 000 kronor) under de nästkommande fem åren till Cleveland Clinics ovannämnda forskning.

Resurserna kommer användas till att fortsätta undersöka de omfattande effekterna av upprepade huvudtrauman och de bakomliggande faktorerna hos de individer som har ökad risk att utveckla kronisk traumatisk encefalopati (CTE).

Sedan 2011 har UFC bidragit med mer än två miljoner dollar (ca 16 500 000 SEK) genom tre separata donationer. Detta rapporterar MacKenzie Ruta som är studiens representant.

Nu går studien in i deras tionde år och det är den största studien som innefattar professionella atleter som blivit utsatta av repetitivt huvudtrauma. Den inkluderar pensionerade samt aktiva fighters. Både män och kvinnor deltar i undersökningen.

– UFC är stolta att kunna fortsätta vårt stöd till Clevaland Clinic och “Professional Athletes Brain Health Study”. UFC har varit en supporter sedan början och vi tar ära i att sätta standaren när det kommer till atleters hälsa och säkerhet i alla sporter, säger UFCs COO Lawrence Epstein.

Dr. Bernick och Dr. Ritter har gjort ett enastående jobb och vi ser fram emot att fortsätta hjälpa dem med deras avancemang inom forskningen, tillägger Epstein.


HETAST JUST NU


UFC-atleter deltar i studien

Man har samarbetat med över 800 professionella atleter inom olika sporter. Bland annat boxare, tjurryttare och MMA-atleter. Det är 350 MMA-atleter som deltagit i studien. 100 av dem har eller har haft ett UFC-kontrakt.

Av alla de 800 atleter som deltagit har hälften varit på ett återbesök. Där har man kunnat hämta viktig information om hur smällar påverkar hjärnan under en längre tid.

Över 31 artiklar om repetitivt huvudtrauma har skrivits som ett resultat av studierna. Man har funnit att det finns förändrad hjärnvolym bland fighters som spenderat mycket tid i buren. Även att hjärnans struktur ändrat sig när den blivit utsatt av huvudtrauma under ett år.

Ett förändrat beteende bland vissa proteiner som utsöndras i blodet har också upptäckts. Alla dessa iakttagelser kan vara ett tecken på en hjärnskada.

Informationen som tagits fram kommer leda till att ta fram en ny policy och nya riktlinjer som kan förbättra hjärnhälsan inom sportvärlden och hjälpa andra som blivit utsatta för RHI (Repetitive Head Impact).

Desto längre en atlet är under bevakning desto bättre data kan man ta fram. Baserat på den individuella informationen kan man hjälpa atleterna att ta bättre beslut för deras hjärnhälsa under eller efter deras karriärer.

Studien är unik då den tar hänsyn till alla olika faktorer som kan påverka hjärnan. De kommande tio åren vill man lägga fokus på att kunna särskilja vilka faktorer som spelar störst roll på individnivå när det kommer till att hålla en atlets hjärna hälsosam.

– Utan UFCs support hade inte en studie som denna varit möjlig, avslutar Dr. Ritter.

Kategorier
NyheterSenaste NyttUFC

MMA-skribent för MMAnytt.se sedan 2020. Blev ett fan av sporten under 2009 och har följt den aktivt därefter.

Svara