UFC Stockholm: 10 anledningar att fylla Globen på söndag

UFC återvänder till Sverige på söndag och det finns fortfarande en drös biljetter kvar. Är du en av de som inte riktigt bestämt dig om du ska gå eller inte? Här är tio anledningar att vara med på plats och hjälpa till att fylla Globen.

Det verkar råda blandade känslor hos de svenska fansen inför söndagens UFC Fight Night 109: Gustafsson vs. Teixeira i Stockholm.

Galan markerar UFC:s femte Sverigebesök och det första på över två år. Vissa är så taggade att de knappt kan vänta – men andra är missnöjda med matchkortet. Att det inte är tillräckligt stora namn verkar vara en generell uppfattning hos den negativa sidan.

Bland en del missnöjda kommentarer tycker jag mig dock se en del oförståelse. Jag, som är “balls deep” i MMA och UFC, tänkte därför göra ett försök att övertyga de som fortfarande velar – med tio anledningar att fylla Globen på söndag.

 

1. Efterlängtade comebacks

Redan i galans andra match får vi se ett welterviktsmöte som jag verkligen ser fram emot. Den obesegrade 24-åringen Darren Till gör comeback efter mer än ett och ett halvt års frånvaro, efter att senast ha gått oavgjort i en “Fight of the Night”-vinnande match.

Till är en fantastiskt bra striker som jag fick ögonen på direkt efter hans UfC-debut för snart två år sedan. Engelsmannen, som bor och tränar i Brasilien, ställs nu mot den jämnåriga tysken Jessin Ayari i vad som lär bli en spännande match, där vi får se vilken talang som får fortsätta klättra i den fullspäckade welterviktsdivisionen.

Darren TIll. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

I matchen därefter får vi sedan se en annan spännande comeback. Ingen mindre än Botkyrkas Nicholas Musoke återvänder nämligen till buren efter precis så lång tid som det tagit för UFC att komma tillbaka till Sverige.

Så här i efterhand kan man konstatera att 31-åringens enda förluster i UFC har kommit mot toppmotstånd. Hungrig efter en vinst och med ny erfarenhet från träningen på bland annat Tristar Gym i Kanada, lär vi få se en bättre “Nico” än någonsin, när han gör upp mot 28-årige serben Bojan Velickovic i ännu en welterviktsdrabbning.

Någonstans här lär den sedvanliga “slå han på käften”-ramsan dra igång…

Nicholas “Nico” Musoke. Foto: Micha Forssberg

 

2. Kanske sista möjligheten att se “Mad Dog” live

Observera kanske. Svensk-iraniern Reza Madadi sa efter sin senaste match att den nästa skulle bli hans sista, men backade en aning från uttalandet nu när han accepterade att hoppa in på tio dagars varsel.

38-åringen är bevisligen redo att gå i pension, även om han inte vill bestämma sig helt innan galan. Slutar lättviktsmatchen mot den obesegrade brasilianaren Joaquim Silva med en imponerande vinst, är det med andra ord högst möjligt att det blir sista gången vi ser honom i buren.

Hursomhelst är en “Mad Dog” på hemmaplan inte något ett svenskt MMA-fan vill missa.

Reza “Mad Dog” Madadi. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

 

3. “The Joker” möter en skitstövel

Huvudkortet inleds sedan av den norskbaserade svensken Jack Hermansson, som ställs mot amerikanen Alex Nicholson i ett mellanviktsmöte.

Jack “The Joker” Hermansson. Foto: Dean Mouhtaropoulos/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Det roliga med denna match, förutom att det är den tredje med en svensk inblandad, är att kontrasten är så pass stor mellan motståndarna. 28-årige Hermansson verkar vara en hyvens man. Trevlig, lätt att gilla och ofta med ett brett leende på läpparna. Nicholson är dock närmare det motsatta, av allt att döma…

27-åringen har utretts för hustrumisshandel, bettet sig rasistiskt mot en asiatisk UFC-kollega och är bundis med “Platinum” Mike Perry – vad mer ska man säga? Det är rätt lätt att välja ven man hejar på här samtidigt som mycket står på spel då förloraren riskerar att få UFC-kontraktet rivet.

Och även om Hermansson borde ha det generella övertaget i de flesta avseenden, så har Nicholson visat att han har förmågan att avsluta sina matcher med en fullträff.

Alex Nicholson. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

 

4. “The Future” is now

Oliver Enkamp är äntligen i UFC! En av Sveriges främsta talanger går sitt livs match, men knappast med optimala förutsättningar. Den obesegrade 25-åringen hoppade in på två veckors varsel och tar sig nu an den tio år äldre – och betydligt mer rutinerade – kanadensaren Nordine Taleb.

Enkamp är kraftig underdog och på pappret är det meningen att han ska förlora, men det som är så roligt med MMA är att vad som helst kan hända. I synnerhet när man har en så dynamisk och okonventionell fightingstil som Enkamp har.

Jag är knappast ensam om att se hur Enkamp klarar sig mot världseliten. Vinner han den här matchen ser framtiden ljus ut för honom, då han han redan i debuten visat sig kunna hantera en av de tuffare welterviktarna utanför topprankingen.

Foto: Mattias Persson/MMAnytt

 

5. Ghananske krafthuset återvänder

I en annan welterviktsdrabbning på huvudkortet har vi visserligen ingen svensk som fightas. Istället kommer få få se det ghananske krafthuset Abdul Razak Alhassan – en obesegrad 31-åring som knockat alla sina sju motståndare i den första ronden.

Efter att ha vunnit sin UFC-debut på endast 53 sekunder, får han nu en lite tuffare motståndare i form av den 29-årige dagistaniern Omari Akhmedov.

Denna match är helt klart värd att spana in och chansen är, rent statistiskt sett, stor att en brutal knockout väntar runt hörnet.

Foto via MMAjunkie

 

6. Garanterad underhållning av “Killa B”

Mot slutet av galan får vi se galans sista welterviktsdrabbning, där den amerikanske 34-åringen Ben “Killa B” Saunders återvänder till buren för att ta sig an den fyra år yngre polack-tysken Peter Sobotta.

När “Killa B” går match brukar underhållningen vara given och Sobotta är inte fy skam han heller, vilket han inte minst visade i en spännande trerondare i Hamburg i höstas.

En 50-50-match enligt oddsmakarna. Jag tippar hursomhelst på att publiken blir de största vinnarna, i synnerhet de som uppskattar lite högklassiga grapplingmoment emellanåt.

Ben “Killa B” Saunders. Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

 

7. Spännande delad huvudmatch mellan två uppstickare

Under den senaste Fight Night-galan i Globen fick vi se två orankade fighters i det delade huvudeventet. Den här gången står mycket mer på spel.

I galans delade huvudmatch återvänder den topp 5-rankade lätt tungviktaren Volkan Oezdemir till oktagonen för andra gången. Den 27-årige schweizaren trillade in i topprankingen när han senast debuterade mot Ovince Saint Preux och tog hem ett delat domslut, och nu får vi se om han verkligen förtjänar att rankas så högt eller om han helt enkelt hade lite väl mycket flyt senast.

Volkan Oezdemir. Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Även om den 30-årige motståndaren Misha Cirkunov är lägre rankad med sin sjundeplats, så är han galans största favorit och spås av många bli divisionens nästa stjärna. Ni som är insatta kanske minns när den Kanada-baserade letten släpptes från UFC då han och vd:n Dana White inte kunde komma överens, innan han sedan skrev på ett nytt kontrakt efter en hel del uppståndelse i MMA-världen.

Cirkunov har vunnit alla sina fyra matcher i UFC via olika former av avslut. Kan han nu slå sig in bland de femte bästa är det högst möjligt att han snart utmanar om bältet.

Misha Cirkunov. Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

 

8. “The Mauler” tillbaka i toppen

Slutligen får vi här se en riktigt högklassig huvudmatch som lika gärna hade kunnat placerats på en större gala. Den svenske MMA-stjärnan Alexander Gustafsson är tillbaka på förstaplatsen i rankingen och tar sig nu an nummer 2-rankade brasilianaren Glover Teixeira i en match där vinnaren mycket väl kan bli nästa titelutmanare i den lätta tungvikten.

Då de båda har en rätt ödmjuk framtoning har alla former av “trash talk” lyst med sin frånvaro. Dessa två är istället sådana som talar med sina nävar i buren och det är verkligen ett möte av världsklass som väntar den svenska publiken i Globen.

Herrarna skulle ha mötts i Berlin för nästan två år sedan, men matchen ströks då och nu är det äntligen dags. Har “The Mauler” fortfarande vad som krävs för att stå sig i vitklassens absoluta topp? Det får vi se på söndag!

Staredown mellan Alexander “The Mauler” Gustafsson och Glover Teixeira. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

 

9. MMA i världsklass – en upplevelse utöver det vanliga

När UFC kom till Sverige för första gången i april 2012 såldes biljetterna slut inom några minuter. Kanske har vi hunnit bli lite bortskämda vid det här laget, men om du inte vill vänta i ytterligare två år innan de kommer tillbaka så kan det vara en bra idé att slå till nu när tillfället är här.

Och när de planerar nästa Sverige-besök hör givetvis ihop med hur många fans som dyker upp den här gången.

Har du aldrig upplevt MMA live på plats? Testa! Hur coolt det än ser ut på skärmen så är det något alldeles speciellt att vara med i publiken och känna vibrationerna inifrån arenan.

Har du sett MMA live, men aldrig varit på en UFC-gala? Nu har du din chans! De är fortfarande den i särklass största MMA-organisationen med bäst fighters från världens alla hörn.

Foto: Mattias Persson/MMAnytt

 

10. “Don’t judge a card until it’s over”

Det kanske sticker i ögonen på några av er när jag citerar Herr Vit, men den ökända frasen är på vissa sätt applicerbar på denna gala och UFC:s tidigare galor i Sverige rent generellt.

Åtminstone om man dömer ut kortet utan att riktigt ha koll på vilka som faktiskt går match, och utan att jämföra med andra jämbördiga Fight Night-galor, vilket det känns som många gör.

Svenskarna har varit rätt missnöjda med namnen på de flesta galorna här, men i efterhand kan man konstatera att vi fick äran att skåda framtida stjärnor som Conor McGregor och Max Holloway.

Jag ska erkänna att jag själv gjorde bort mig, innan jag blev en lika stor MMA-nörd. Jag erbjöds gratisbiljetter till den andra galan på svensk mark, när intresset var lågt efter att Gustafsson hade skadat sig och blivit ersatt av Ilir Latifi. Trots att jag hade möjligheten att kostnadsfritt uppleva mitt första UFC-event, så tackade jag dock nej för att göra annat med vännerna och missade således chansen att se debuten som markerade “The McGregor Era”. Bara för att jag, okunnig som jag var, dömde ut värdet att se galan baserat på bristen av stora namn.

Gör inte samma misstag som jag gjorde. Det finns en rad spännande fighters på detta matchkort som har potential att bli “the next big thing”.

UFC Stockholm-poster. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

 

Blev du övertygad, eller behöver du kanske fundera lite till? Kolla in det fullständiga matchkortet och ta reda på när och var du kan vara med under Q&A och invägningen gratis!

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Senaste NyttUFC Stockholm

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
2 Kommentarer
 • HULK
  22 May 2017 at 06:12

  Ett på tok för blekt matchkort, känns mer som ett Superior Challenge-kort. Visst, main eventet är riktigt bra men resten håller tyvärr inte riktig UFC-klass för de priserna som dom begär.

 • Petter van der Zwan
  22 May 2017 at 11:18

  För min del som inte längre bor i stan är problemet att detta tilldrar sig på en söndag, och jag är knappast ensam om det.

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC 276  Israel Adesanya vs Jared Cannonier


  Söndag | 00:00 | UFC
  1.22 - 4.50
  Till Bethard!
  1000kr insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC 27612
  Israel Adesanya vs Jared Cannonier1.224.50
  Alexander Volkanovski vs Max Holloway1.532.62
  Sean Strickland vs Alex Pereira2.001.80
  Pedro Munhoz vs Sean O'Malley3.251.36
  Brad Riddell vs Jalin Turner2.101.72
  Robbie Lawler vs Bryan Barberena1.802.00
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC 276

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Adesanya via TKO/KO/SUB2.40
  Cannonier via TKO/KO/SUB5.50
  Volkanovski via domslut2.25
  Holloway via domslut3.75
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...