UFC-svenskan ifrågasätter machokulturen i MMA: “Coolt att ta hand om sin kropp”

✔ Detaljerar läskiga problem med hjärnan! ✔ Vill uppmuntra unga fighters till att träna smartare – med hälsan i fokus

UFC-svenskan Bea Malecki detaljerade nyligen på Instagram de läskiga problem med hjärnan som hon upplevt till följd av sin MMA-karriär. Nu väljer hon att lyfta de underliggande problemen inom kampsportsvärlden.

Sist Malecki uppträdde i buren var mot Josiane Nunes i augusti förra året. Nunes kom att knocka Malecki för att ta hem segern, och förlusten utgör UFC-svenskans enda som MMA-proffs.

Matchfacitet ligger i dagsläget på 4-1, men fightern har lång erfarenhet av kampsport då hon bland annat tränat thaiboxning sedan tidigare och är flerfaldig mästare inom sporten.

Sedan förlusten mot Nunes har Malecki bara vågat träna kampsport vid ett tillfälle, eftersom hon prioriterar hjärnhälsan. Hon vill låta kroppen läka ordentligt innan hon dedikerar sig till träningen igen.

– Jag har bara kört ett kampsportspass sedan dess, sade Malecki till SVT Sport. Det var runt årsskiftet och var helt utan slag mot huvudet, men efteråt blev jag helt yr och mådde dåligt i en hel vecka. Just nu kan jag styrketräna med lätta vikter och försöker bara fokusera på att bli starkare och få en stabil kropp.


HETAST JUST NU


Bea Malecki gillar inte machokulturen: “Kan känna sig tvingad till att träna”

Problemen med hjärnan sträcker sig dock mycket längre tillbaka än matchen mot Nunes. På social media spekulerar hon att allt började i matchen innan mot Veronica Macedo, mars 2020. Malecki besegrade Macedo via domslut, men trots vinsten hade matchen långvariga konsekvenser.

– Jag tror att det är när jag fick min första hjärnskakning, skrev Malecki på Instagram. Var tvungen att stanna hemma i veckor och hålla rummet mörkt eftersom ljuset gjorde mig yr. Jag genomgick en hjärnröntgen och det visade inget dåligt så alla runt mig sa att det var lugnt att börja träna igen. Och få slag mot huvudet. Jag tyckte det var riktigt konstigt eftersom jag precis haft en hjärnskakning så jag tyckte inte att det var en bra idé, men lyssnade på folk och tränare som jag litade på.

– Jag tror att det hände runt när jag slogs mot Veronica [Macedo]. Jag har haft konstig huvudvärk efter sparringen och jag märker att min hjärna är slö. Mitt senaste träningsläger var jag så orolig för hjärnan att jag bara sparrade MMA tre gånger.

Utöver huvudvärken har hon bland annat känt sig utmattad, känt att huvudet skulle ploppa ur huvudet och glömt var hon parkerat bilen.

Nu väljer hon att dela med sig av problemen för att sätta fokus på den machokultur som regerar inom sporten. Malecki vill samtidigt uppmuntra unga fighters till att träna på ett smartare sätt. Att falla för grupptryck är lätt gjort inom MMA, eftersom kulturen uppmanar till tuffa träningspass oavsett situation.

– Man kan känna sig tvingad till att träna hårt på grund av kulturen som råder, förklarade Malecki till SVT Sport. Man vill inte ”vara en tönt” när alla andra säger att det är okej att träna fast man själv innerst inne inte alls känner att man borde. Man kan få kommentarer som ”ifall du inte ens klarar den här pressen, hur ska du då klara av att gå in i en bur”. Det är så kampsportsvärlden fungerar.

– Inom kampsporten finns en machokultur där man ska träna ihjäl sig, ta hårda smällar och sparra mot mycket större personer. Jag tycker hellre att man ska normalisera att det är coolt att ta hand om sin kropp, sitt huvud, och vara smart i hur man tränar.

Trots de läskiga problemen brinner fightern för sporten och hoppas på att gå en match igen i slutet av året, men hon kan inte ge något exakt datum. Först vill hon ge hjärnan en chans att läka och vänta på att måendet återgår till det normala. Tillsvidare är hon upptagen med karriären som logistikutvecklingsingenjör.

– Jag hoppas att det här går över och att jag kan gå en match igen i slutet av det här året, men det är bara min egen förhoppning, fortsatte Malecki. Ingen kan svara på exakt när det här går över. Men jag vill tillbaka ifall jag blir helt återställd.


Missa inte: Logan Paul stämmer Floyd Mayweather på mångmiljonbelopp: “Är du seriös?”


Speltips inför UFC Vegas 48: Jamahal Hill vs. Johnny Walker!

I helgen blir det dags för ännu en spännande UFC-gala när två topprankade lätt tungviktare gör upp i ett avgörande möte för viktklassen!

Knockout-stjärnan Johnny Walker har inte haft mycket framgång på senare tid, och går in i matchen mot Jamahal Hill med en förlust sent i fjol mot vassa Thiago Santos.

Hill knockade för sin del Jimmy Crute i december. Fightern är nu ute efter att bygga upp en segersvit för chansen att få utmana mästaren Glover Teixeira.

Vill du ha chansen att tjäna en peng på helgens gala? MMAnytts samarbetspartner bet365 har allt du behöver för att komma igång!

Se oddsen inför huvudmatchen här nedan, och spana in vår oddsjämförelse för att hitta de absolut grymmaste oddsen inför UFC Vegas 48!

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen!

 

Det finns en hel del matcher att spela på, se vår NYA oddstabell här

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Bea MaleckiSenaste Nytt

Svara

bet365
Speltips: UFC 278

Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


1.27 - 3.75


20 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27812
Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...