Video: Se dubbla ADCC-mästaren Gordon Ryan örfila BJJ-legenden!

✔ Ryker ihop backstage på grapplinggala ✔ Börjar grapplingscenen bli mer som MMA?

Många har bilden av att grappling är en snällare variant av MMA. Förutom att man inte får slå så brukar grappling och BJJ i regel ha mindre skitsnack och konfrontationer mellan deltagarna och mer sportsmannaanda.

Detta kan emellertid vara på väg att ändras. I en video som cirkulerar på nätet ser man hur den regerande ADCC-mästaren Gordon Ryan hamnar i en hetsig ordväxling med den flerfaldige världsmästaren i BJJ och ADCC Andre Galvao.

Konfrontationen skedde efter grapplinggalan WNO: Craig Jones vs Ronaldo Junior. Ryan mötte Roberto Jimenez i den delade huvudmatchen och lyckades vinna på armlås efter 11 minuter.

Galvao var också närvarande på galan, även om han inte tävlade. Efter sin vinst ska Ryan gått fram till Galvao och försökt skaka hans hand varpå denne svarat med att visa Ryan fingret.

Denna gest ska inte ha tagits emot väl av Ryan som på videon ses skrika och örfila Galvao. Denne örfilar inte tillbaka utan fortsätter att gå mot Ryan och skrika förolämpningar.


HETAST JUST NU


Galvao vill ha miljoner för match mot Gordon Ryan

Bakgrunden till konflikten ligger i Ryans vilja att möta Galvao i grappling. Ryan har fullständigt dominerande i nogi-grappling de senaste åren, men han har aldrig mött Galvao.

Galvao har en imponerande meritlista med sex VM-guld i BJJ som svartbälte och dubbla guld i ADCC, där han även är regerande superfightmästare.

ADCCs superfights sker mellan olika legender inom sporten och går utanför själva turneringen. Mellan 2013 och 2019 så vann Galvao fyra superfights i rad. Därför kan man argumentera för att han är den bästa nogi-grapplern i världen.

Detta har retat Ryan som vill bli betraktad som nummer ett. Han har därför vid upprepade tillfällen utmanad Galvao. Denne har svarat att han är pensionerad, men att han kan acceptera en match för en miljon dollar, ca. 8 miljoner kronor.

Ryan menar att detta är ett försök att undvika honom. Deras rivalitet, som började respektfullt på sociala medier, har växt gradvis tills det exploderade vid dagens konfrontation.

Skulle de båda vilja mötas i en MMA-match så har Galvao mer erfarenhet då han tävlat i MMA nio gånger med ett matchfacit på 7-2. I sin senaste match blev han avslutad av den förre welterviktsmästaren Tyron Woodely via teknisk knockout på Strikeforce i oktober 2010.

Ryan har aldrig tävlat i MMA men flera gånger uttryckt att han vill testa sporten. Se hela bråket från olika vinklar i videon nedan, notera örfilen vid 01:38!

Kategorier
GrapplingSenaste Nytt

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara