Video: Sparken på vaden bryter motståndarens ben – inget för känsliga!

✔ Kommer inte kunna gå på tre månader!

Ibland dyker det upp tekniker i MMA som sällan används men som plötsligt förändrar hela spelplanen. Ett typexempel är den frontspark som Anderson Silva knockade Vitor Belfort med på UFC 126.

Därefter har vi fått se flera fighters som använt frontsparken i ansiktet med stor framgång, till exempel Lyoto Machida, Travis Brown, och vår egen Alexander Gustafsson.

Nu verkar det som om MMA fått en ny trend som blivit en del av allt fler fighters teknikarsenal. Tekniken ifråga är den låga bensparken som, till skillnad från en traditionell benspark, istället träffar under knät på vaden.

I flera matcher har sparken används med stor effektivitet. Några exempel är Jon Jones mot Dominick Reyes och inte minst senaste mötet mellan Conor McGregor och Dustin Poirier.

Men oftast när man sett sparken användas har det handlat om att nöta ner motståndarens rörlighet och på så sätt begränsa fotarbetet. Det är sällan man sett en spark på vaden direkt avsluta en match, men kolla här nedan!


HETAST JUST NU


Sparken på vaden bröt benen

I lördags hölls galan Urban Fight Night 24 i Australien. Där möttes bland annat Dean Maxwell och Randall Rayment om organisationens tungviktstitel. Bara 20 sekunder in i matchen avlossade Rayment en spark som träffade Maxwell på vaden.

Sparken på vaden bröt benet direkt och när Maxwell sedan försökte ta stöd med foten vek den sig direkt.

Maxwell faller omedelbart till marken och domaren bryter matchen. Sparken blir ännu mer imponerande om man tänker på att Maxwell innan lördagens match var obesegrad och dessutom hade en bakgrund i thaiboxning.

Enligt MMAjunkie bröt han både skenbenet och vadbenet av sparken. Han beräknas inte kunna gå på tre månader.

En vadspark som sparkar av motståndarens ben är än så länge ytterst ovanligt och har aldrig hänt i UFC. Men om tekniken fortsätter att användas och finslipas är det kanske bara en tidsfråga.

Se sparken som avslutade matchen i klippet nedan.

Kategorier
Senaste NyttVideo

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara