Alexander Gustafsson om Ilir Latifi: “En tricky situation”

"The Mauler" medger att klubbkamratens framfart sätter både honom och "Lyftkranen från Rosengård" i en tuff sits.

Ilir Latifi är nu den andra topp 5-rankade svensken i lätt tungvikt, efter sin brutala vinst över Ovince Saint Preux under helgens UFC on FOX 28. Nu står både han och klubbkamraten Alexander Gustafsson med två raka vinster och bägge två har samma mål i sikte: en titelchans mot mästaren Daniel Cormier.


LÄS MER: VIDEO: Se Ilir Latifis brutala vinst över topprankade Ovince Saint Preux!

LÄS OCKSÅ: Ilir Latifi vill ha en titelchans – utmanar Daniel Cormier


@ilirlatifi är nu rankad i topp 5! 🔥🇸🇪

A post shared by MMAnytt.se (@mmanytt) on

Latifi och Gustafsson har länge tränat tillsammans och båda två håller idag hus på Allstars Training Center. Frågan som många nu ställer sig efter Latifis storvinst är hur de två ska kunna sikta mot toppen i samma viktklass – utan att möta varandra.

“Alltså det är en lite tricky sits. Vi är teammates, vi är polare – bra polare – för det första och vi kommer inte möta varandra. Jag vill bara börja vår diskussion där att vi kommer inte möta varandra, så nu vet alla om det,” sa Gustafsson med ett stort leende på läpparna i det senaste avsnittet av Viaplay Fight Week.

“Det är en tricky situation, verkligen. Men jag menar, vi får se vad som händer. [Daniel Cormier] kliver upp nu och möter Stipe [Miocic], Ilir [Latifi] har tungvikten som en valmöjlighet. Vi löser det på något vänster. Självklart ska vi båda få drömma om bältet och vi båda ska få de här chanserna om bältet, sedan hur det blir – det visar sig liksom.”


RELATERAT: Alexander Gustafsson vs. Ilir Latifi – en oundviklig match?


Redo att välkomna Jon Jones tillbaka till buren

Ett alternativ som Gustafsson lyfter är att gå efter en returmatch mot den forne mästaren Jon Jones istället för en titelmatch. Gustafsson och Jones möttes för första gången på UFC 165 vilket blev en av de bästa titelmatcherna i UFC:s historia, som “The Mauler” förlorade via ett kontroversiellt enhälligt domslut efter fem ronders krig.

“Jag har ju en liten annan kärlek till Jon Jones bland annat så att jag kan välkomna honom tillbaka – vi får se vad som händer,” fortsatte Gustafsson.

Jones är för närvarande tillfälligt avstängd efter förra sommarens dopingskandal. Men med lite tur kan “Bones” återvända till buren redan i år.


LÄS MER: KLART: Jon Jones får sin dom från CSAC efter dopingskandalen

LÄS OCKSÅ: Jon Jones tacksamma reaktion – efter domen från CSAC


“Vi får helt enkelt sätta oss ner och prata”

För att göra situationen mellan Gustafsson och Latifi ännu mer komplicerad så har de även en annan klubbkamrat i samma viktklass – som också är rankad i topp 5. Engelsmannen Jimi Manuwa har nämligen tränat på Allstars sedan han förlorade mot Gustafsson via teknisk knockout i mars 2014.

Då de nu är vänner och träningskamrater så gäller samma sak för Manuwa, som varken kommer kunna möta Latifi eller få revansch mot Gustafsson.

Jimi Manuwa (höger) började träna med Alexander Gustafsson och Ilir Latifi på Allstars Training Center efter förlusten mot Gustafsson på UFC Fight Night 37. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

“Vi får helt enkelt sätta oss ner och prata,” sa Gustafsson om den röriga situationen. “Hur löser vi det här på bästa sätt? Time will tell – vi löser det, tro mig.”

Kan tänka sig att gå upp till tungvikt

Precis som Latifi har sagt sig vara beredd att kliva upp en viktklass, så menar även Gustafsson att en övergång till tungvikt kan bli aktuell. Han är ju trots allt tungviktare alla dagar om året förutom just när han väger in…

“Absolut. Tungvikten är också ett alternativ. Man är ju tungviktare idag. Jag är faktiskt bara light heavyweight under en dag och det är invägningen sedan är jag en bra heavyweight alltså,” sa Gustafsson med ett skratt.

“Vi får se, jag kan gå upp i tungvikten, i light heavyweight har vi Jon Jones som kommer tillbaka, DC kanske kommer tillbaka eller kanske inte kommer tillbaka. Vi får se hur det löser sig – men jag och Ilir kommer inte tävla mot varandra. Likaså Jimi [Manuwa].”

Se hela avsnittet av Viaplay Fight Week i videon nedan!

Viaplay Fight Week, 28 februari

I veckans avsnitt av Viaplay Fight Week avslöjar Alexander "The Mauler" Gustafsson hur han och helgens succéman Ilir Latifi ska kämpa om samma bälten: ”Det är en tricky situation”Dessutom:- Waldo rankar DC:s hetaste utmanare: ”Kan fajtas om ett bälte i morgon”- Lina Länsberg "Elbow Queen" om världens nummer ett: ”Man blir skadad väldigt snabbt”- Waldo om helgens UFC-kung: ”Killen kan komma tillbaka från de döda”#viaplayfighting

Publicerat av Viaplay Fighting den 28 februari 2018

Kategorier
Alexander GustafssonSenaste NyttSvenska Nyheterz-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.