Bekräftat: Jon Jones vs. Alexander Gustafsson 2 var på tapeten

Jon Jones manager bekräftar att det pågick diskussioner om en returmatch mot Alexander "The Mauler" Gustafsson innan dopingskandalen uppdagades.

Under måndagen kunde källor till MMAnytt avslöja att en titelmatch mellan UFC:s lätta tungviktsmästare Jon Jones och den topprankade svensken Alexander Gustafsson höll på att diskuteras.

Ett framemotsett returmöte som enligt uppgifterna såg ut att äga rum på UFC 218, även om inget var hugget i sten vid det läget.

Drygt en halvtimme efter publicering gick dock “The Mauler” ut och hävdade att uppgifterna var felaktiga, eftersom han då inte hade talat med UFC om sin nästa match ännu.

Stod mellan “The Mauler” och Stipe Miocic

Men nu bekräftar Jones manager, Malki Kawa, att rapporten snarare var korrekt.

Kawa talade nyligen med MMA-journalisten Ariel Helwani i ett specialavsnitt av “The MMA Hour”, där han diskuterade Jones positiva dopingtest som skakade om MMA-världen under tisdagsnatten. Där uppgav han att diskussioner fördes om en returmatch mot Gustafsson, samt kring en potentiell titelmatch i tungvikt mot Stipe Miocic.

Valet var mer eller mindre deras, menar Kawa – men inget hann bli klart innan dopingskandalen slog ner som en bomb.

Jon Jones hade antingen mött Alexander Gustafsson eller tungviktsmästaren Stipe Miocic (bilden), troligtvis på UFC 218, om det inte vore för det positiva dopingtestet som avslöjades under tisdagsnatten. Foto: Jason Silva-USA TODAY Sports

Först “A-sidan”, sedan “B-sidan”

Så hur kommer det sig att Gustafsson dementerade nyheten? Det är egentligen rätt enkelt att förklara.

Det är inte på något sätt ovanligt att diskussioner förs om matchningar utan att samtliga parter noteras med en gång, vilket egentligen är väldigt logiskt. Allt börjar förstås inom UFC innan man därefter börjar prata med en aktuell fighter. Låt oss kalla denna fighter “A-sidan”, alltså fightern som i just den matchningen är viktigast i ekvationen. Kanske rör det sig om någon som är särskilt viktig för ett visst matchkort (tänk Gustafsson i Sverige), eller i detta fall förstås titelhållaren Jones. När UFC och “A-sidan” kommer längre fram i diskussionerna blir det naturliga nästa steget att inkludera en potentiell motståndare.

Ibland med endast ett par veckors varsel, vilket blev fallet för Demian Maia när han tog sig an en betydligt mer förberedd Tyron Woodley på UFC 214.

I det här fallet var både Gustafsson och Miocic potentiella motståndare. Miocic bör kanske, rent sportsligt, ha setts som “A-sidan” i just den föreslagna matchningen – men som vi alla vet är det inte alltid så det fungerar i UFC i dagsläget och Helwani kunde tidigare bekräfta att inte heller han hade bjudits in till några diskussioner.

Alexander Gustafsson vs. Daniel Cormier?

Summan av kardemumman är alltså att Jones såg ut att rikta in sig på UFC 218 i december för sin nästa match, innan beskedet om det positiva dopingtestet satte käppar i hjulen för dessa planer. Om det i slutändan hade blivit ett titelförsvar mot Gustafsson eller en superfight mot Miocic får vi nog aldrig veta, då Jones nu riskerar upp till fyra års avstängning och troligtvis kommer bli av med bältet om inte B-testet mirakulöst nog skulle visa negativt.

Det positiva för oss svenskar i hela denna röra är att Gustafsson fortfarande är den hetaste topputmanaren i den lätta tungvikten, och sannolikt har en titelmatch att vänta sig framöver oavsett vad som händer med Jones dopingskandal.

Skulle Jones återigen bli av med bältet och tas bort från rankinglistan så skulle Daniel Cormier vara den enda med högre ranking än Gustafsson – vilket bäddar för en annan spännande returmatch.

Alexander Gustafsson mötte Daniel Cormier i sin andra och senaste titelmatch, som han förlorade via delat domslut efter fem ronders krig. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

Relaterad läsning:

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Alexander GustafssonSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara