Diskussion: Börjar Ilir Latifi växa om Alexander Gustafsson?

Alexander Gustafsson har varit vår stora MMA-hjälte – han satte Sverige på den internationella fightkartan. På senare tid har dock klubbkamraten Ilir Latifi kommit upp sig rejält. Vem av dem är egentligen störst i dagsläget?

Alexander ”The Mauler” Gustafsson (16-4) och Ilir ”The Sledgehammer” Latifi (12-4) sparras tillsammans och tävlar i samma viktklass. De har rentav i princip samma smeknamn. Den enas stjärna verkar dock dala något, medan den andras på sistone har gått spikrakt uppåt.

Gustafsson leder vägen

Proffskarriären inom MMA började övertygande för Gustafsson. Efter att ha betat av en vinstsvit på åtta matcher inom mindre organisationer var det dags för UFC-debut. Gustafsson vann även den.

Där fortsatte han att kämpa sig upp genom divisionen för lätt tungvikt, med bara enstaka motgångar. Slutligen förtjänade han en titelmatch mot Jon Jones (22-1). Fighten blev dramatisk och mycket uppmärksammad. Jones själv hävdade att det var hans tuffaste match dittills.

”Maulers” status exploderade till nya höjder. Fansen röstade rentav fram honom till omslaget av Electronic Arts UFC-spel.

Alexander Gustafsson-vs-Jon-Jones22

Fighten mellan Alexander Gustafsson och Jon Jones var en av höjdpunkterna 2013.

Sedan dess har det tyvärr varit desto motigare. På hans senaste fyra matcher har han bara en vinst. Förlusterna kom visserligen mot divisionens tuffaste fighters, men de verkade ta ut sin rätt på Gustafsson. Han tog därför ett avbrott för att bygga upp motivationen och självförtroendet igen.

Sedan dess har det varit ganska tyst. Han har dykt upp här och där, men har hållit sig borta från oktagonen. Det var många som hoppades på att han skulle kliva in när Daniel Cormier (17-1) skadade sig och Jones behövde en ersättare till UFC 198. Gustafsson drogs tyvärr med skador och det blev således ingen returmatch vid det tillfället.

Alexander Gustafsson har tagit paus från tävlandet, för att fokusera på träningen. Foto: Per Häljestam


Latifi axlar manteln

Rampljuset riktades mot Latifi när han ersatte Gustafsson, i matchen mot Gegard Mousasi (38-6). Han förlorade visserligen på domslut, men det blev ändå ett startskott för UFC-karriären.

Sedan UFC-debuten har han bjudit på avslut i första ronden i fyra av fem vunna matcher, med bara en förlust till. Nu i vintras gick han två fighter på 48 dagar och vann båda. Efter den senaste segern tog han sig in på en trettondeplats i rankingen för lätt tungvikt.

Syns man inte, finns man inte

Härnäst ser Latifi ut att gå match mot femman Ryan Bader (20-5). Skulle han ta hem segern där, särskilt genom ett spektakulärt avslut, lär han stiga rejält i status. Hans stöd bland fansen fortsätter bara att växa.

Samtidigt börjar folk tyvärr nästan glömma Gustafsson. Ett års frånvaro kan vara lång tid. Corey Anderson (8-1) behövde rentav bli påmind om ”Mauler”. Fansens välvilja lär bestå, men man behöver ha matcher att heja på.

latifi.0.0

Ilir Latifi imponerar inte bara i oktagonen.

 

Det är knappast någon rivalitet mellan Gustafson och Latifi. Det finns helt klart rum för fler än en svensk fighter. Nyligen fick vi dessutom se imponerande insatser från Magnus Cedenblad (14-4) och Reza Madadi (14-4).

Man kan ändå ställa sig frågan, hur lång tid tar det innan fansen hittar nya hjältar? UFC är knappast kända för att vara förlåtande. Är Ilir Latifi på väg att gå om Alexander Gustafsson i status?

Foto: Mattias Persson

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
Alexander GustafssonDiskussionExklusivt på MMAnyttIlir LatifiZ-Klistrad artikelz-Senaste Nytt
19 Kommentarer
 • st00r
  19 maj 2016 at 06:16

  Såfort Gus annonserar en ny fight kommer det hela ändras. Och om han börjar fightas mer än 1 gång om året max.

  • Olof Svantesson
   19 maj 2016 at 10:37

   Enligt hans insta ska han möta OSP den 3:e september i Hamburg ?

   • Lucas Andersson
    19 maj 2016 at 11:28

    Det är ett fakekonto. Men vi kan hoppas att det är sant ändå!

 • Headown
  19 maj 2016 at 06:48

  Jag bara älskar Latifis senare framgångar. Men att jämföra med Mauler är väl tidigt imo. Se listan över vilka Mauler slagit sig igenom i sin karriär.. (för att inte tala om hans såå jämna match med ”pfp” no:1 ”Bomes” där han bara var en ynka arbåge i 4:e ronden från att vinna. Ska man döma helt efter skador så hade Bones torskat den titelmatchen. Inget ont alla menar mot Latifi för jag ryser så glad är jag är jag över hans senare framgångar. (Och mer kommer är jag övertygad om). Men ”hold on to your horses..” som dom säger i amerikat. Det krävs lite mera från Latifi (som den förhoppningsvis standarden mathningen mot Bader) för att ens kunna jämföra dom 2. Mauler har inte varit aktuell på länge för han smälte förlusten i Tele2 arena nu ett tag, vilket vem som helst kan förstå. Såg det live och deta sved j*vligt hårt även för mig. Kan bara ana ”Gus” känslor.
  Man kan jämföra dom två eftersom dom båda är svenska och har hjälpt varandra i träning en hel del. Men Latifi; hur mycket jag än gillar dig (och jag tror du mosar Bader med en vinklad krok) så är vi inte riktigt där än där vi kan jämföra på detta sättet imo. Men krig Latifi och Mauler (Jycken, Reza och Ståhl också naturligtvis)

  • Metallica
   19 maj 2016 at 10:29

   Men Gus mötte en Bones som kom direkt från nattklubben till fighten….

   • brorsan
    19 maj 2016 at 11:09

    Med tanke på hans senaste prestation så kanske det är som så att det är då Bones är som bäst och briljerar ?

   • Headown
    20 maj 2016 at 09:01

    Det är hans historia och alla proffisionella fighters bör ta ALLA matcher på största möjliga allvar. Bones är så dryg och ego att jag spyr. Alltid en ursäkt i bakfickan..

  • Toks1
   20 maj 2016 at 10:56

   Håller med 100%! Om man lyssnar globalt lever Gus på en helt annan nivå efter hans historiska fight mot Bones. Latifi är på framförfart helt klart och är ju fantastisk på alla sätt och vis men behöver en så ikonisk fight och gå titelmatcher enligt mig för att nå såna nivåer.

  • Profilbild på Starfighter
   Kenny Starfighter
   24 maj 2016 at 08:37

   Preach!

 • kramer
  19 maj 2016 at 07:55

  Sakta i backarna!!! Självklart älskar man Latifi men Gus är Gus!

 • BenRangel
  19 maj 2016 at 08:39

  Nej, han kommer inte gå om Gus förrän om/när han får en titelmatch.

  Gus blev inte jättestor förrän han gick den där titelmatchen mot Jones.

 • Metallica
  19 maj 2016 at 10:28

  Möter han Bones och gör bra ifrån sig så är han ett halvt steg efter Gus.

 • Svara