Svenske Erik Carlsson satsar 100% på MMA “Rädd av att behöva gå tillbaks och jobba ett vanligt jobb”

✅ EXKLUSIV INTERVJU ✅ Söker lyckan utomlands - tränar i Thailand, tävlar i Mellanöstern ✅ Senaste vinsten på knockout - Rond 1!
Intervju av Sebastian Vendel-Martinez

Det är nu tre svenskar i UFCs topp 15 rankning, och nio sammanlagt i organisationen. Vägen är banad för unga svenska fighters att ta sig till världens ledande MMA-organisation i hopp om att bli nästa legend.

En av de svenskar som är ett framtida hopp inom UFC är Göteborgaren Erik ”The Last Viking” Carlsson (6-3), en doldis i svensk MMA som tecknat kontrakt med Brave Combat Federation, en av de ledande organisationerna i Mellanöstern. Sedan januari har Carlsson tränat på Tigery Muay Thai i Thailand, en plats han velat åka till länge men av olika anledningar aldrig tagit sig till. Han förlängde sin vistelse och kommer vara kvar till juni

På sitt nya gym befinner den unge svensken sig kring en rad olika UFC-fighters som Mairbek Taisumov och Omari Akhmedov, dessutom har han all träning han behöver under ett och samma tak, och all erfarenhet och talang som kan önskas omkring sig.

”Det finns mycket bra kampsport hemma i Göteborg, men det är liksom väldigt utspritt över hela staden. Jag måste ju åka runt kommunalt för att ta mig till det ena sedan ta mig till det andra. Bara att göra det tar en massa tid och energi.”

Brave – En MMA-organisation som växer stort

I dagsläget har han ett matchfacit på 1-2 i Brave, där den ena förlusten kom via delat domslut efter en oerhört jämn match. Carlsson har samtalat med Brave och han hoppas på att kunna återvända på deras kommande gala den tolfte maj, ett självklart mål då han trivs i organisationen.

”Dom behandlar mig väldigt bra, det gör de. Det är fina hotell, de betalar väldigt mycket mer än vad de gör hemma i Sverige. Så ja, det är det som är skillnaden också. Det är bra internationella klass på Brave skulle jag säga, speciellt för att inte ha funnits särskilt länge så har de expanderat väldigt fort och verkligen utvecklat sig.”

Sedan organisationens första gala i Bahrain i september 2016 har Brave hållit i ytterligare nio evenemang som sträckt sig från Brasilien och Mexiko, samt åter till Mellanöstern. Med stora namn som Gesias ”JZ” Cavalcante och före detta UFC-fighters som Lucas Martins och Alan Omer har Brave snabbt byggt upp ett respekterat varumärke.

”Jag vet att jag har kapaciteten att ta mig [till UFC]. Det handlar bara om att få bollen i rullning.”

Det slutgiltiga målet är självklart UFC och att kunna försörja sig på det Carlsson älskar. Han har märkt av att MMA tar en större plats i Mellanöstern än i Sverige, då han ser att sina kollegor i Brave bland annat ofta har större sponsorer. För en svensk fighter är UFC ofta ett krav vad gäller långvariga sponsorer och en karriär som MMA-Fighter.

”UFC är ju ändå det ultimata målet just nu. För Sverige är det UFC som gäller…till att få de här sponsorerna, och kunna leva och ta sig runt i hemma Sverige på att bara kunna fightas. Det är nog UFC som gäller då, annars är det nog svårt om du inte ska behöva göra något jobb vid sidan om, så upplever jag det i alla fall.”

Vad gäller en potentiell framtid i UFC så är ”The Last Viking” säker på sin sak.

”Jag vet att jag har kapaciteten att ta mig dit. Det handlar bara om att få bollen i rullning.”

Carlsson gjorde MMA-debut som 19-åring år 2012, där han knockade ryssen Vladislav Shcheblykin (4-3) i den första ronden. Han följde upp med ytterligare två vinster, bägge på submission, innan han ställdes mot Malmöfightern Mohammed Abdallah (6-1) på Superior Challenge 9 i Göteborg. Matchen gick tiden ut och bägge hade fina stunder, Carlsson visade mycket hjärta och pressade så hårt att Abdallah var tvungen att avboka sin följande match på grund av skada, men efter tre gångna ronder var det Malmöiten som utnämndes som segrare via enhälligt domslut.

Han följde upp med ytterligare två segrar på avslut innan han tecknade kontrakt med Brave, men gick endast en match om året mellan 2014 och 2016 – vilket han har sett som ett hinder i karriären.

”För mig handlar det om att komma igång med en match och sedan gå matcher mer frekvent, hålla mig aktiv och inte få de här långa ‘breaksen’. Det också något jag tror jag kommer kunna göra bäst härifrån, där jag är i min karriär just nu.”

Carlsson gjorde sin Bravedebut år 2016 och mötte Cage Warriors-talangen Jarrah Al-Silawi (9-2) i en match som svensken slutligen förlorade på submisson i den andra ronden.

”Första matchen den var riktigt tuff. Då gick jag ju i weltervikten fortfarande. Det borde jag inte ha gjort egentligen, jag gick runt hela veckan på ungefär 77 kilo så jag behövde inte gå ner något i vikt alls. Jag hade en tuff motståndare… Han var väldigt duktig, Jarrah från Jordanien. Han har gjort väldigt bra ifrån sig, jag tror han har vunnit tre eller fyra matcher här i Brave nu och är nästa man på titelchansen. Så det var ju en väldigt tuff match redan från start.”

Han återvände fyra månader senare för ett möte med ryssen Gadzhimusa Gaziev (7-3) i en match Carlsson inledde i ett rasande tempo. Under clinch mot buren fick Göteborgaren in ett hårt knä som sänkte Gaziev och avslutade matchen, därmed säkrade ”The Last Viking” sin första seger i Brave.

“Många går ju lite lite lättare matcher tidigt för att ta sig långt fram, men sedan när det väl blir tuffa matcher – då krymper dom.”

Den tredje matchen i organisationen avgjordes på små marginaler. Han mötte egyptiern Ahmed Amir (6-1) i en spännande match där bägge hade sina stunder, Carlsson sänkte motståndaren med slag två gånger, men han lyckades inte få till avslutet på marken. Matchen gick tiden ut och segern gick till Amirs favör via delat domslut. Enligt Carlsson var det ett surt äpple att bita i, men han lärde sig att ständigt hålla övertaget och aldrig ge bort några lägen.

”Det var en situation i andra ronden som gjorde att han fick matchen, skulle jag säga, det var det att han fick ner mig när det var någon minut kvar i ronden, då var han där och fick bra position och då fick han den ronden också. Så han fick ju rond ett och rond två och rond tre gick solklart till mig. Så det är det att inte ge bort något alls under 15 hela minuter, eller 25 hela minuter så småningom. ”

Innan Carlsson kan gå en titelmatch på 25 minuter behöver han först återvända till vinstkolumnen och etablera sig i divisionens toppskikt. Det är som tidigare konstaterat gott om tufft motstånd i divisionen, som ovannämnda Cavalcante och Omer, samt brassarna Luan Santiago (12-2) och Erick Carlos Silva (21-4). För Carlsson spelar det ingen roll om organisationen tar in en ny fighter eller ställer honom mot någon etablerad – Han vill bara ha en match, men hittills har han varit nöjd med att möta bra motstånd..

”Det är ändå väldigt skönt att känna att jag har gått tuffa matcher. Det är en bra erfarenhet att ha med mig när jag kommer längre fram i karriären. Många går ju lite lite lättare matcher tidigt för att ta sig långt fram, men sedan när det väl blir tuffa matcher – då krymper dom. Jag har redan genomfört många tuffa matcher.”

Vad gäller sin egen utveckling ser Carlsson två områden, ett moment i en mer traditionell bemärkelse och en annan mer annorlunda.

”Det jag behöver utveckla…det är nog brottningen, just fristilsbrottning. Det är något jag känt när jag kört med ryssar och tjetjenerna, de är på en bra nivå. Jag behöver inte bli lika bra som de heller, men jag måste höja mig för att inte bli dominerad i det området av riktigt bra brottare.”

Det andra utvecklingsmomentet har svensken redan påbörjat. I början av sin karriär såg Carlsson hur många fighters la mycket fokus på sociala medier och liknande. Även om han då inte såg sociala medier som något att fokusera på, har han på sistone anammat Instagram och en Facebook-sida då han numera inser vikten av att marknadsföra sig själv som fighter och personlighet.

”Det var nog mest efter att jag hade gått min första match i Brave. Då fick jag uppleva det här, hur en internationell gala är, det var mycket mer foton och intervjuer, jag kunde verkligen se allt det i förstahand. Då var det dags att ta till [sociala medier]”

Carlsson har visat att han är villig att göra vad som krävs för att utvecklas, och nu kan hans väg mot framgång följas mer aktivt än innan. Han har avslutat alla sina segrar rör sig ständigt framåt i sina matcher, det blir sällan en lugn stund i någon av hans matcher och kommentatorer under Brave-sändningar har kallat hans matchningar ”Fight of the Night”-kandidater.

Foto: Mattias Persson

Det viktigaste för Carlsson är att fortsätta tävla för att cementera MMA som sitt heltidsyrke, och aldrig behöva återvända till det typiska svenska arbetslivet.

”Jag är på riktigt rädd av att behöva gå tillbaks och jobba ett vanligt jobb. Det är en av mina största rädslor. Jag kommer göra allt för att ta mig fram och kunna leva på det här. Det är det jag vill. Jag vill kunna tjäna bra med pengar på det här så jag inte behöver gå tillbaks till att jobba igen.”

Carlsson har ingen match bokad i dagsläget, men sådana nyheter förväntas publiceras på MMAnytt.se inom en nära framtid.

Carlsson vill tacka Webster Body Therapy.

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
ExklusivtSenaste NyttSvenska Fighters

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
UFC ODDS
UFC Fight Night: Costa vs. Vettori: söndag 04:0012
Paulo Costa vs Marvin Vettori2.201.70
Grant Dawson vs Rick Glenn1.393.65
J. Rose Clark vs Joselyne Edwards1.772.10
Alex Caceres vs Seung Woo Choi3.331.35
Dwight Grant vs Francisco Trinaldo2.061.80
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...