Linn Wennergren inför Trophy MMA VIII: “Jag kan släppa loss – både stående och på marken!”

Huvudkortet för Trophy MMA VIII inleds med en toppmatch i nordisk, kvinnlig MMA – och precis som i huvudmatchen på galan blir det ett klassiskt mötet mellan Sverige och Danmark. 

En av de som gjort övergången från stående kampsport till MMA är Linn “La Machine” Wennergren (2-3), som har en framgångsrik thaiboxningskarriär i ryggen. MMA-debuten skedde år 2013 på Lappeenranta Fight Night 8 mot finskan Tina Lähdemäki (5-1), som ett år senare blev den första nordiska kvinnan att göra debut i UFC. Matchen gick tiden ut och slutade i förlust för svenskan via majoritetsdomslut på motståndarens hemmaplan. Det var dock en lärorik upplevelse, ett par månader senare samma år radade Wennergren upp två raka segrar – en poängseger över Vuokko Katainen (3-3) och en knockoutvinst över Angelica Babbi (0-2) i den första ronden.

Nu är hon redo för sin första MMA-match i Sverige på nästan tre år, men förberedelserna har varit något annorlunda. Wennergren var en av många MMA-fighters söder om Stockholm som anslöt sig till det nystartade toppgymmet Redline Training Center. Under bland andra den nu pensionerade UFC-fightern Hamid “Akira” Corassani har “La Machine” kunnat ta del av träning tillsammans med många av Malmös proffsfighters.

Jag gick ner för första gången i mitt liv i sista sekunderna i första ronden, av ett knä i huvudet. Det påverkade mig inte så mycket i de andra ronderna men antagligen påverkade det domslutet”

Mer specifikt var det dessutom ett utmärkt tillfälle för Wennergren att till vardags kunna träna tillsammans med toppbantamviktaren Lina Akhtar Länsberg (5-1), en av de högst rankade kvinnliga bantamviktarna i Europa. Vanligtvis hade Wennergren behövt åka flera mil för att kunna träna tillsammans med Länsberg men nu har avståndet kortats av markant och omgivningen är minst sagt passande.

“Redline har en väldigt skön energi och bra tränare, bra upplägg och dessutom en del folk i lite mindre storlek som passar mig, för ovanlighetens skull.”

Flytten till Redline innebar inte enbart ett klubbyte, men även en flytt från Göteborg till Malmö. Då Wennergrens pojkvän studerar strax utanför Lund var det ett utmärkt tillfälle att inte enbart sadla om vad gäller träning, men även en möjlighet att förenas med nära och kära i en stad som hon trivs utmärkt i.

“Min kille Kerim pluggar till brandman i Revinge så vi flyttade till Malmö så att vi kunde få bra träning och samtidigt fick vi båda chansen att bo närmre några av våra bröder. Jag jobbar ändå hemifrån så det var enkelt att flytta och Malmö är en mysig stad med softa människor.”

Nu, bosatt i Malmö och med ett starkt gym att träna hos, är Wennergren redo för nästa utmaning: Ett möte med danskan Camilla Hinze (1-1) på Trophy MMA VIII den 26:e mars.

Linn Wennergren vs Angelica Babbi Superior Challenge 9 20131121 fotograf MichaForssberg 007

Detta blir hennes första MMA-match i både i Malmö och i Trophy MMA, vilket lär bli en oförglömlig upplevelse då organisationen de senaste gångerna sålt ut och fyllt aren med den typiskt passionerade och högljudda Malmöpubliken.

“Ju mer liv desto bättre så det gläder mig. Jag är glad att få gå match överhuvudtaget och det är extra kul att få gå på hemmaplan.”

Nu gäller det att sadla om och återvända till vinstkolumnen. Trots ett lysande avslut på år 2013 med två raka vinster hade hon väldigt svårt att få match. Med en meriterad thaiboxningsbakgrund, ett silver i de nordiska mästerskapen år 23012,  och en sjuttiosekundersknockout på sitt matchfacit sågs hon troligtvis som en tuff uppgift för många andra i de lättare viktklasserna.

“Jag mer eller mindre tvingades bli proffs för att det inte fanns någon att möta som amatör.”

Wennergren gick utan match hela 2014. Dessvärre har bristen på motstånd varit ett bekymmer för henne under flera år, men tillfällen till att gå match kom istället in alldeles för abrupt. Wennergren fick ett matcherbjudande mot obesegrade Katlyn Chookagian (6-0) på mindre än två veckors varsel, dessutom så var det även fler ronder i matchen än vad som först avtalats. Trots allt det var det en jämn match som troligtvis avgjordes på små marginaler.

“Förrförra matchen tog jag på nio dagars varsel. De sa att jag skulle gå två ronder men efter andra ronden kom en ringtjej in och viftade med en tredje så det säger en del om hur snurrigt det var där. Jag gick ner för första gången i mitt liv i sista sekunderna i första ronden, av ett knä i huvudet. Det påverkade mig inte så mycket i de andra ronderna men antagligen påverkade det domslutet eftersom det ändå var jag som drev på i hela matchen. Jag tror jag hade vunnit på att göra fler sparkar och flashiga tekniker för det var vad hon gjorde och även om hon missade så verkade det ge utdelning hos domarna.”

Nästkommande match togs också på kort notis och innebar en stor viktnedgång på mindre tid än väntat. Den meriterade Thaiboxaren Wennergren ställdes mot den forne Cage Warriors-fightern Kate Jackson (6-2), en fighter vars senaste förlust kom mot UFCs regerande stråviktsmästarinna Joanna Jedrzejczyk (11-0).

Jackson var givetvis inte alls intresserad av att hålla matchen på fötterna, en taktik som var givande i poängdomarnas ögon.

“Förra matchen tog jag på 3 veckors varsel och fick hetsbanta 8 kilo vilket är mycket för mig. Det var mer mark och hon fick ner mig i första ronden, andra ronden vann jag och sista var jämn med mycket scramble på marken. Jag förlorade med 2-1. Jag skulle inte ha blivit nedtagen kan man väl säga.”

Trots det så ansåg en av poängdomarna att Wennergren gjort nog för att vinna matchen då hon slutligen förlorade på delat domslut, men i slutändan fanns det många lärdomar att ta ifrån dessa matcher. På grund av dessa nederlag har Wennergren jobbat på sina svagheter för att kunna bli en mer komplett fighter.

“Jag hade velat säga att jag tar lärdomen att inte ta matcher på kort varsel men om det hade varit fallet hade jag bara gått två matcher på tre år och det hade varit värre. Erfarenheten jag fått av matcherna har utvecklat mig. Vi tränar mycket nedtagningar och nedtagningsförsvar och brottning på Redline så det passar bra med tanke på min sista match i alla fall.”

MMANytt Cage Challenge X Linn Wennergren 01 Foto - Patrick Jenkinson

Gällande nästkommande match erkänner Wennergren att hon inte är särskilt bekantad med danskan Hinze, och utgår ifrån matchpresentationen i Trophy MMAs program. Fansen lär uppskatta ett möte mellan två fighters som föredrar att hålla matchen på fötterna, dock får det aldrig att säkerställa att en fighter som utnämner sig som striker inte väljer att gå på nedtagningar.

“Det står i hennes presentation på Trophys hemsida att hon är striker. Nästan inga matcher blir som man har tänkt så jag är beredd på att hon kan vara bra på marken också och fokuserar på att göra det jag vill göra.”

Även om matchen hamnar på mattan så räds inte Wennergren för att hamna på botten då hon är en betydligt mer komplett och allsidig fighter idag än hon var för ett år sedan. Hon är betydligt mer självsäker som fighter och redo att leverera en underhållande prestation för fansen.

“Jag känner mig trygg på alla plan nu. När jag gick mina första proffsmatcher fanns det fortfarande många positioner jag var osäker på eftersom jag mer eller mindre tvingades bli proffs för att det inte fanns någon att möta som amatör. Den tryggheten gör att jag kan släppa loss och ge allt jag har både stående och på marken och det kommer jag att göra.”

Wennergren möter Hinze på Trophy MMA VIII som hålls i Malmö den 26:e mars på Glasklart i Västra Hamnen, biljetter till evenemanget kan köpas här.

Kategorier
ExklusivtNyheterSenaste NyttSvenska FightersTrophy MMA

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...