Mattias Rosenlind inför Trophy MMA VIII: “Förlorar hellre mot en duktig kille än vinner mot en sopa”

I sina två senaste matcher har den unge Malmötalangen hållit i huvudevenemanget på Trophy MMA, nu ställs han mot sin mest erfarna och explosiva motståndare hittills.

Sakta men säkert har lättviktaren Mattias Rosenlind (4-1) under åren radat upp fyra raka segrar och börjar klättra i de regionala rankningarna. Han har nu en match som väntar på Trophy MMA VIII i Malmö den 26:e mars, en organisation där Rosenlind blivit ett av ansiktena utåt efter två väldigt imponerande prestationer. Lättviktarens proffskarriär började dock på en helt annan kontinent.

Proffsdebuten skedde mot den betydligt mer erfarne amerikanen Robert Washington (19-11) i Taiwan, i en match som slutade i poängförlust för svensken efter full tid. Det var dock en lärorik förlust och hittills Rosenlinds enda. Därefter äntrade han vinstkolumnen på bortaplan mot polacken Wojciech Makowski (1-3), har förblivit obesegrad sedan dess och har enbart mött bättre motstånd sedan den matchen.

Edvin var bara ett hinder på vägen som alla andra tills jag har uppnått mina mål.”

Sist han gick match var på Trophy MMA VII mot den gästande norrmannen Edvin Eldholm (2-3) som hade nominerats för årets match efter en fin prestation i England. Norrmannen levde upp till den prestationen och likaså Rosenlind. I en spännande match med flera omställningar, nedtagningar samt ett par spektakulära sparkar från svenskens sida slutade lättviktsmötet i en submissionvinst för Rosenlind via rear naked choke i den andra ronden. Utöver det var det dessutom den matchen som MMAnytts läsare ansåg var den bästa svenska MMA-matchen år 2015.

”Det var roligt att folk uppmärksammade min match och det är bara ett bevis på att folk tycker om min fightingstil. Jag är alltid där för att vinna och avsluta mina motståndare, Edvin var bara ett hinder på vägen som alla andra tills jag har uppnått mina mål.”

Intressant nog var detta den andra raka matchen som Rosenlind avslutat på sådant sätt. I sitt första huvudevenemang på Trophy MMA V mötte han en annan Malmöit: Rioo Ibrahim (1-1), en fighter som imponerade stort när Cage Warriors, Europas främsta MMA-organisation, debuterade i Skandinavien. Även då var det en händelserik match som Rosenlind avslutade via rear naked choke i den andra ronden.

David Teymur Vs Mattias Rosenlind IRFA Foto Micha Forssberg 2013-10-19 021

Just det låset är ingenting Rosenlind söker efter specifikt, men han erkänner att han inte är varken blyg eller långsam när det gäller att utnyttja situationer när motståndaren vänder på sig.

”Jag är allround och tar matchen dit den kommer men ger de mig ryggen så avslutar jag det där.”

Segrarna mot Ibrahim och Eldholm är givetvis givande, men det största namnet på Rosenlinds matchfacit är Allstarstalangen och nuvarande UFC-fightern David Teymur (4-1) som Rosenlind mötte i sin tredje MMA-match på bortaplan i Stockholm där i stort sett hela publiken var emot honom. Efter tre tuffa ronder där Rosenlind säkrade ett flertal nertagningar utnämndes bortafightern till segrare.

Trots den meriterade segern är Rosenlind relativt förbisedd sett till vad han åstadkommit. Hos Tapology är han rankad på 29:e plats utav 97 aktiva lättviktare i norden. Detta innebär att fighters som bland annat är betydligt mer ojämna, segerlösa i tre raka matcher, eller herrar som inte tävlat sedan 2014 är högre rankade.

“Är man från Malmö så får man inte lika mycket uppmärksamhet som till exempel folk i Stockholm.

Underskattad, förbisedd eller helt enkelt inte uppmärksammad? Enligt Rosenlind själv så rör det sig troligtvis både om tävlingsfrekvens samt faktumet att han inte är baserad i Sveriges huvudstad.

”Jag har inte tävlat så mycket och intensivt den senaste tiden så då blir det lätt att man glöms bort, men ja, jag tror folk underskattar mig lite. Sedan är man från Malmö så får man inte lika mycket uppmärksamhet som till exempel folk i Stockholm.”

Att träna MMA på proffsnivå är en krävande syssla i Sverige då det sällan går att försörja sig enbart på det. Rosenlind har jobbat med säkerhet som väktare bland annat och tvingas balansera ett vanligt jobb med träning på elitnivå. Detta är dessvärre vardag för de flesta svenska proffsfighters, men inget som den unge talangen inte klarar av.

”Det är helt klart en utmaning att både jobba och träna på heltid men det går, jag har bra folk runtomkring mig som tror på mig och hjälper mig så allt funkar.”

Som tidigare konstaterat blir Rosenlinds kommande match på Trophy MMA VIII mot sin, vid tillfället de möts, mest erfarne motståndare hittills. Fransmannen Cosmin Tutu (7-2) kommer att stå för motståndet, en fighter som endast vunnit en match på domslut – resten på avslut. Utav de segrarna har fem utav sju säkrats redan i den första ronden.

Varför ska man bara möta sopor för att komma till UFC och sedan få stryk?”

Rosenlind har fått beröm från Trophy MMAs matchmäklare Jörgen Segerlind på grund av Malmöitens vilja att möta tufft motstånd istället för att vara petig och leta till sig enkla segrar. ”Mattias Rosenlind, här kommer killen som ber om tufft motstånd” skrevs det på Trophy MMAs Facebooksida när matchen annonserades. Under organisationens tid finns det fighters som tackat nej till motstånd som antagligen de eller deras management ansett vara för svårt, det är ingen risk för sådant när det är Rosenlind som väntar match, då det är just det tuffaste motståndet som han söker.

”Jag vill bara möta bra folk som är duktiga och som får mig att utvecklats som fighter. Jag förlorar hellre mot en duktig kille än vinner mot en sopa. Varför ska man bara möta sopor för att komma till UFC och sedan få stryk? Han var den de erbjöd mig med mest matcher och verkade komma för att slåss. Finns ingen mening att jag ska möta folk med 2-0, 3-1 och så vidare”

Det är ett mycket riktigt uttalande som många inte verkar ta åt sig. Gång på gång har obesegrade fighters tagit sig in i stora organisationer efter enkla segrar i regionala tävlingar enbart för att bli dominerade när de möter värdigt motstånd. Fortsätter Rosenlind besegra motståndare av rang i denna takt så lär han inte vara alltför långt ifrån ett kontrakt med världsledande UFC.

Mattias Rosenlind, Foto- Mattias Persson

Tutu är en farlig motståndare. Han kommer senast från en knockout på endast 26 sekunder och har säkrat flera snabba submissions från både topp- och bottenposition. Då bägge lättviktare är allsidiga och explosiva, något liknande vad gäller stil, vilket får mig att fråga vad han tror hans största fördel är i mötet med fransmannen. Rak på sak och med mer att konstatera i buren än utanför den svarar  han: ”Att jag vill det mer än honom.”

På liknande sätt svarar han gällande hur matchen slutar: ”Med vinst som alltid, broder, hur spelar ingen roll.”

Det råder inget tvivel om att Rosenlind är en av Sveriges mest lovande lättviktare. Tekniken, explosiviteten och den allsidiga fightingstilen är alla fina egenskaper, men hans största styrka kan mycket väl vara sin självsäkerhet och tro på sig själv. Han är målmedveten, siktar högt och drar aldrig ursäkter för motgångar. Det är en sådan inställning som tar en långt, och som dessutom uppskattas av bland andra UFCs vd Dana White.

Rosenlind möter Tutu i del delade huvudmatchen på Trophy MMA VIII som hålls i Malmö den 26:e mars på Glasklart i Västra Hamnen, biljetter till evenemanget kan köpas här.

Kategorier
ExklusivtNyheterSenaste NyttSvenska FightersZ-Klistrad artikel

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
Omröstning

Justin Bieber har utmanat Tom Cruise till en UFC-fight! Vem hade vunnit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...