MMANytt på plats: Rapport från Shoot Challenge 16 på Nexus STHLM

Den var en spännande, intensiv och lovande gala vi fick ta del av i Alvik i helgen. Älskare av sporten tog sig nämligen till Nexus som drog till sig några av Sveriges främsta när det kommer till shootfighting och amatör-MMA. Glömda suspar, stjärnor i görningen och självklart en hel del finfin MMA bjöds det på då MMANytt alltså var på plats och täckte upplaga 16 av Shoot Challenge.

Uppvärmningen är redan i full gång då vi anländer – de två utrymmena märkta “Röd” och “Blå” skiljer framtida motståndare åt med en pelare och två tunna skynken. Fighters springer fram och tillbaka mellan uppvärmningsområdet och stolarna uppställda för publiken för att hälsa på familj, motta stöd från vänner och lugna oroade flickvänner. Det välbekanta ljudet av knytnävar mot mitsar ljuder genom lokalen samtidigt som tränare går igenom de sista förberedelserna med sina fighters. Klockan slår 13.00 och match nummer ett presenteras.

Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-12 Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-2

De här grabbarna är hungriga, det märker man direkt. Här slåss man inte för pengar eller berömmelse – ära och respekt står på spel i Nexus lokaler. Det är glädjande att se så många på plats för att följa en amatörgala såhär på en lördagseftermiddag. Kärleken till MMA genomsyrar lokalerna. Dagens första match levererar; efter fem minuter av högt tempo står Georgis Roddi från Forca Fighting som vinnare efter att domarna delgett sitt beslut. Redan efter möte nummer två blir ett uppehåll nödvändigt för att torka upp blod från burens golv. En bra start på galan som åtnjuter en större ljudkuliss för vad som känns som varje match.

Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-4 Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-5

Vissa grupper sticker ut på uppvärmingsmattorna – Allstars, självklart representerat, har en hel drös fighters på matchkortet. Även Nacka Dojo och Nexus egenutvecklade talanger tar upp stor plats på galan. Allstars utmärker sig med en viss seriositet. Som Sveriges alldeles egna “UFC-gym” bör det kanske inte komma som en överraskning. Faktumet att det är en amatörgala gör sig ändock då och då påmint; Rudy Mandjala, en av Allstars fighters, springer iväg precis då han ska kliva in i buren och göra sin väntande motståndare sällskap. Det tar någon minut innan han kommer tillbaka. Det uppstår skratt bland publiken. Jag stoppar en euforisk Rudy efter att han vunnit sin match på stryp efter bara ett par minuter och frågar vad som var så viktigt att det inte kunde vänta tills efter matchen. Han hade glömt suspen. Av en slump satt jag bredvid hans två minst sagt högljudda kompisar som gjorde allt för att stötta sin vän i buren. För Rudy går känslan att vinna framför de som trott på honom från början inte att sätta i ord.

Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-8

Dagens utropstecken var en ung man från Västerås FightClub. Tobias Harila förlorade förvisso sin match, men lyckades ändock imponera stort med sin ivriga inställning och stora hjärta. Av utseendet att döma förtjänade han onekligen vinsten. Motståndaren, återigen från Allstars, Ali Ahmad lämnade buren blodig och med papper i båda näsborrarna. Tobias lämnade förvisso med sänkt huvud men samtidigt relativt oskadd. Då adrenalinet och till viss del även besvikelsen lagt sig sätter jag mig ner med 20-åringen och ber honom beskriva det oerhört svårdefinierade sinnestillstånd han befinner sig i. Besvikelse sammanfattar utvärderingen väl. Energin var inte där, stilarna gick inte ihop och turen var inte på hans sida. Inte Tobias dag helt enkelt. Hans tränare tröstar och berättar samtidigt att han är en av gymmets stora framtidshopp. Jag blir förvånade då han berättar att Tobias endast tränat MMA sedan i april – detta år! När jag frågar honom om framtidsdrömmen tvekar han inte en sekund: “Jag vill bli proffs”.

Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-13 Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-14

De som föredrar att stå upp får inte sin vilja igenom denna höstlördag. Majoriteten av matcherna går relativt snabbt till mattan och en stor del avslutas även där. Det mest tekniskt avancerade vi får ta del av är ett armlås av Oskar Borninger från Combat Academy IF Täby. Alla steg på vägen till avslutet klickar och låset i sig kunde inte ha varit mycket tightare. Att det går sus igenom publiken under positionskamper och vid försök till hällås är roligt – en utbildad MMA-publik uppskattar samtliga aspekter av sporten.

Shoot Challenge 16 mmanytt amatörmma shootfighting sverige mazdak cavian-9

Bröderna PedersenNiclas och Henric – från Nova MMA Eskilstuna imponerade även de. Först ut var Niclas som efter en mycket fin och dominant insats besegrade Christer Johnsson från Kampsportsgruppen Mo via domarbeslut. Både på mattan och på fötterna sken han med sin överlägsna teknik och brast välförtjänt ut i tårar då domaren höjde hans hand efter mötet. Henric tilldelades likt brodern även han domarbeslutet i matchen omedelbart efter mot Jonathan Ring från Nacka Dojo. Niclas stod svettig och fortfarande i matchshorts och hejade högljutt på. En lång och härlig kram de två emellan förgyllde tillvaron innan Henric knappt hunnit ta tre steg utanför buren efter vinsten.

Stockholm levererade väl denna lördag. Hungriga fighters, kompetenta tränare och en stor delad passion får sammanfatta eftermiddagen spenderad på Nexus. Vi sitter på en talangfull amatörscen. Faktumet att vi befann oss på den plats som Alexander Gustafsson (16-2) fick sin start i sporten måste ha agerat inspiration för de unga grabbarna på plats. ‘Om han, varför inte jag?’ Drömmen lever vidare i vårt avlånga lands hoppfulla amatörer och jag är övertygad om att återse minst ett par av deltagarna under Shoot Challenge även i framtiden, kanske till och med i mer prestigefulla sammanhang.

 Fotograf: Mazdak Cavian

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
NyheterSvenska Fighters

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
5 Kommentarer
 • Patrick Jenkinson
  10 November 2014 at 04:34

  Rolig läsning!

 • Nokk
  10 November 2014 at 09:36

  Fantastiskt att ni följer amatör-scenen! Det tackar vi för!

 • Reza
  10 November 2014 at 11:15

  Tycker verkligen Forca Fighting hamnar i skymundan i denna rapport. Klubben levererade kanonmatcher. Så kul att se talang efter talang kliva in i buren. 4 deltagare, 4 vinster talar för sig själv. Ingen av grabbarna lämnade buren obemärkt, publiken är beviset på vilken show dem bjöd på, taket lyfte.

 • Sarah Giercksky
  11 November 2014 at 12:00

  Riktigt bra matcher!! Roligt att kunna hålla denna gala och dka bli kul att hålla sm-finalen.

 • Ric Hard
  11 November 2014 at 02:08

  finns det inga videos?

 • Svara

  UFC ODDS
  UFC Fight Night: Costa vs. Vettori: söndag 04:0012
  Paulo Costa vs Marvin Vettori2.201.70
  Grant Dawson vs Rick Glenn1.393.65
  J. Rose Clark vs Joselyne Edwards1.772.10
  Alex Caceres vs Seung Woo Choi3.331.35
  Dwight Grant vs Francisco Trinaldo2.061.80
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...