Oliver Enkamp’s blogg – Härda Smalben: Del 1

SMACK !

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

*spraak*

“EEEEEEEEEWWW..!”

…….

*knäpptystnad*

……

BILD 1

Ungefär så upplevde kanske de flesta runtom världen när Anderson Silva sparkade av sitt smalben mot Weidman i deras returmöte; och jag kan tro att många nu börjat tänka efter en extra varje gång när lägger en lowkick på liknande vis. Därför har jag sammanställt lite information om att härda skenben här; så att inga hjärnspöken ska sätta stopp för denna trevliga teknik.

Hur coolt det än är att sparka sönder bananpalmer så verkar det inte vara något vidare smart idé att härda sina skenben på. Kanske när du härdat regelbundet under flera års tid att du kan gå ut och fälla familjens julgran med ett par välplacerade roundhouse; men fram till dess bör du lita på att träd-sparkande snarare är ett säkert sätt att ha sönder sina ben på…

Skenbenen är naturligt rätt så känsliga, därför ska du inte känna dig som en mes ifall det gör ont när du börjar sparkas. För att härda benen utan att de går sönder så behöver du regelbundet sparka något som är mjukare än dina skenben. Som en hårt packad säck eller thaimittsar.

BILD 2

Vad som händer i skenbenet är att du skapar mikro-frakturer av de upprepade smällarna, lite likt hur du får mikro-bristningar i dina muskelfibrer av styrketräning. Du får alltså små sprickor i benet, som kroppen sedan fyller igen med hjälp från sina kalcium-lager. Du bygger med andra ord upp benvävnad i de skadade delarna vilket gör att benet blir tätare. Något som förklaras i “Wolff’s Lag” (http://en.wikipedia.org/wiki/Wolff’s_law). Drack Silva för lite mjölk? ;)

“Dödar man känselnerverna när man härdar benen?”
Nej, detta är en myt.
Det som händer är helt enkelt att hjärnan blir mer van vid att få dessa smärtsignaler från smalbenet och ger dem efter ett tags sparkande inte lika stor uppmärksamhet. Nerverna i dina smalben kommer alltså inte att dö – hjärnan förstår bara att dessa smärtsignaler inte är så allvarliga och därför dämpas känslan du upplever i takt med att du kan öka sparkarnas hårdhet.

“Hjälper thai-liniment att hela benet?”
Nope. Tyvärr finns det inga magiska örter i thai-liniment som skapar pansar-ben. Däremot så finns de aktiva ingredieserna menthol och methyl salicylate som ökar blodflödet och kan reducera smärta/inflammation i området det smörjs på. Dessutom så luktar det ju också rätt fantastiskt.

Flytande Jenka-tuggummi.

Mmm…

BILD 3

I del två kollar vi på ett exempel-program, och på bra livsmedel för att påskynda läkningsprocessen!

 

Ilir Latifi vs Alexey Oleynik

 

1.57 – 2.50

 

1 Oktober | 00:00 | UFC Vegas 61


 

Till COMEON!
Oddsbonus: 1000 kr!

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement
Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
NyheterOliver Enkamp

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
8 Kommentarer
 • Jon
  14 January 2014 at 05:37

  Melchor

 • Carl
  14 January 2014 at 06:36
  • Patrik Andersson
   14 January 2014 at 07:36

   Om du slår tillräckligt hårt, tillräckligt många gånger, tillräckligt regelbundet under tillräckligt många år så.

 • Yazzman
  14 January 2014 at 08:23
 • Good Guy
  14 January 2014 at 08:59

  Intressant läsning, tur att jag som har benskörhet inte tränar kampsport längre ja tänker att om Anderson kunde sparka sönder sitt ben så lär de väl räcka att jag går in i en kant med benet för att bryta det.

 • Headown
  14 January 2014 at 09:19

  Världens kanske mest omtalade fraktur.

 • Svara