Oliver Enkamp självsäker inför UFC London: “Kommer avsluta den här matchen”

? VIDEO+TEXT ?? Exklusiv intervju med svenske UFC-fightern Oliver "The Future" Enkamp ✅ Ger sina tankar kring valet av viktklass och motståndaren Danny Roberts

Förra veckan kom nyheten som många svenska fans hade väntat på. Det spekulerades redan en hel del kring huruvida Oliver Enkamps nästa match skulle äga rum på UFC Fight Night 127 – och i onsdags blev det äntligen officiellt att den 26-årige talangen från Täby tar sig an engelsmannen Danny “Hot Chocolate” Roberts i O2-arenan i London den 17 mars.

LÄS MER: KLART: Oliver Enkamp återvänder på UFC London

HERE WE GO! Next fight @ufc London March 17th ?????

A post shared by Oliver Enkamp (@oliverenkamp) on

När jag träffar Oliver förklarar att han redan visste om matchningen sedan ett par veckor tillbaka, men att han inte fick gå ut med något innan UFC gav klartecken.

 – Så jag har redan legat i två-tre veckor i training camp och jag har fortfarande sju veckor kvar. [Jag] kommer in redan i en bra form – så efter den här formtoppningen ser jag verkligen fram emot matchen, säger Oliver Enkamp i en exklusiv intervju med MMAnytt.

Vad tycker du om själva matchningen mot Danny Roberts och vad ser du för svagheter i honom som du kan utnyttja?

 – Kul matchup. Han utger sig också för att vara en striker och står southpaw och har haft en boxningskarriär innan han körde MMA. Så [jag] förväntar mig att det kommer hållas till största delen på fötterna. Jag har tränat mycket taktiskt nu mot southpaws och det blir lite annorlunda… Jag switchar ju stance så att jag kan stå i båda, men när vi båda står i olika stance så blir det ett lite annat game för distansen ändras lite i teknikerna. Så det är en kul, ny utmaning för jag har inte haft någon southpaw-motståndare förut, säger han och fortsätter:

– Jag tror att jag kommer ha ett övertag i brottningen också – så skulle vi klincha upp och hamna på marken så känner jag mig trygg där. Jag tror att det kommer att bli en väldigt fartfylld och underhållande match. Han har ju haft fem matcher i UFC också och [har] 14-3 i record så han har erfarenheten. Jag har också mycket erfarenhet från mina andra kampsporter som jag har tävlat i som inte syns i mitt record – så jag tror det blir en jämn matchup.

Gjorde sin UFC-debut på hemmaplan – efter två veckors förberedelser

Oliver har hittills bara hunnit gå en match i UFC. Efter att ha inlett sin professionella MMA-karriär som obesegrad med sju raka segrar var det i maj förra året som han skrev på för världens största MMA-organisation.

Förutsättningarna för en framgångsrik debut var dock långt ifrån optimala. Inför UFC:s femte gala i Stockholm – UFC Fight Night 109 – skadade sig nämligen norrmannen Emil “Valhalla” Meek med två veckor kvar till galan, vilket i sin tur gjorde att en ersättare behövdes för Nordine Taleb. Det var där Oliver kom in i bilden.

Utan att tveka tog den då 25 år gamla talangen chansen och tackade ja när UFC erbjöd honom matchen mot tio år äldre Taleb, trots att den den Kanada-baserade fransmannen hade haft ett fullt träningsläger och dessutom var betydligt mer erfaren med fler än dubbelt så många proffsmatcher bakom sig. Oddsen var helt klart emot Oliver, som i slutändan åkte på sin första professionella förlust via enhälligt domslut efter tre tuffa ronder.


“Jag körde ju tre ronder mot Nordine på två veckors training camp – Danny Roberts blev knockad efter 59 sekunder”

 – Oliver Enkamp jämför sin egen match mot Nordine Taleb med Danny Roberts.


En domare hade dock Oliver som vinnare i den första ronden och hans starka insats trots omständigheterna genererade sedan hyllningsord från UFC:s tidigare welterviktsmästare Matt Serra.

”You know that other fighter I was impressed with, that kid Enkamp. That was a good fight,” sa Serra i ett avsnitt av podcasten UFC: Unfiltered efter UFC Fight Night 109. UFC:s vd Dana White, som också medverkade i avsnittet, hoppade in och sa att matchen mellan Oliver och Nordine Taleb såg ut som en pojke mot en fullvuxen man och att Taleb tycktes vara mycket starkare – men Serra var dock redan inne på ett spår och fortsatte att förklara hur imponerad han var av Olivers insats:

”But, there was still something about that kid: his striking. He’s been working a lot with the Machidas. He had a nice little bounce in his step and there was nowhere he was uncomfortable. He was threatening everywhere. Even on the floor he did a lot of nice stuff”

Danny Roberts blev knockad av Nordine Taleb i sin senaste match

Ett intressant faktum inför den kommande matchen mellan Oliver och Danny Roberts är att bägge två ställdes mot samma motståndare i sina senaste matcher. Under förra månadens UFC on FOX 26 blev Roberts nämligen brutalt knockad av Taleb – som Oliver å andra sidan gick tiden ut mot.

Jag undrar om detta ger honom lite extra självförtroende, varpå Oliver funderar för en sekund innan jag får ett ödmjukt svar tillbaka:

 – Delvis, men sen är då så att “styles makes fights,” som man säger. Så det beror lite på hur man är uppmatchad. Jag körde ju tre ronder mot Nordine på två veckors training camp – Danny Roberts blev knockad efter 59 sekunder. Men jag tror också att Nordine gick in med en annan mentalitet mot mig för det var lite mer frågetecken kring vem jag var [och] hur min stil var, så han ville säkert inte åka på någonting onödigt. Han hade mycket att förlora på den matchen, så jag tror att han safade lite mer när han mötte mig än vad han gjorde mot Danny.

Något som definitivt ger Oliver mer självförtroende är dock att kunna förbereda sig för Roberts i närmare tio veckor, till skillnad från de två veckorna han hade på sig inför UFC-debuten i Globen.

Hur skönt känns det nu att du har ett helt training camp för att förbereda dig?

 – Jo men det är stor skillnad, det är jättestor skillnad så klart. Framförallt fysen – att man hinner få upp den. För att orka – det är det som bygger största självförtroendet liksom. Att orka hålla ett högt tempo i de här tre gånger fem minuterna. Med fysträningen i det här training campet så kommer självförtroendet upp ordentligt, säger Oliver och fortsätter:

 – Å andra sidan, är det mindre tid att behöva tänka på matchen [när man fightas på kort varsel], vilket också kan ta energi. Så när man får sånna här short notice fights, då går man bara in och kör. Så det beror lite på hur man känner sig bekväm mentalt och så. För mig är det inga problem så [ett] långt training camp funkar bättre.

Oliver Enkamp med en besviken min, när domslutet ropas upp och Nordine Taleb står som segrare på UFC Fight Night 109 i Stockholm. Foto: Khim Hjern/MMAnytt

Förklaringen: Därför väljer han att fightas i weltervikt istället för lättvikt

Då Olivers senaste match var i slutet av maj förra året har han alltså varit borta från buren i drygt sju månader. Så vad har han egentligen gjort under tiden?

 – Jag analyserade [matchen mot Taleb] väldigt mycket med flera olika coacher, kollade vad vi kunde få ut av det och så har jag jobbat på väldigt många av de tekniska och taktiska delarna därifrån. Framförallt har jag tränat mer i en oktagon – jobbat mer med att använda mattytan och styra matchen inne i buren. Det är skillnad när man bara tränar på ett golv någonstans mitt i en lokal bland massor av folk – man tänker inte riktigt på var man är på samma sätt, säger han och fortsätter:

 – Sedan har jag givetvis jobbat extra mycket med min styrka och power, eftersom jag tog [matchen mot Taleb] på så kort notice och var ganska mycket mindre senast. Så nu har jag byggt på fyra kg iallafall, fyra-fem kg i massa, som kommer hjälpa mig att leverera lite mer kraft och stabilitet. Så nu är jag jämnstor i viktklassen iallafall.

Oliver inledde sin MMA-karriär som lättviktare. Efter ett nästan två år långt uppehåll mellan november 2014 och september 2016 gjorde han dock comeback som welterviktare. Och där har han hållit hus sedan dess.


“Jag vill gärna få andra att gå i samma spår – att inte göra de här stora viktnedgångarna eftersom det är en sådan hälsorisk inblandad i det”

 – Oliver Enkamp om beslutet att fightas i weltervikt.


Många fans har undrat varför han väljer att satsa på den tyngre viktklassen – så jag var givetvis tvungen att fråga honom hur han själv resonerar kring beslutet.

Vad ligger bakom ditt beslut att satsa på weltervikt istället för lättvikt?

 – När jag började äta som jag ska, det vill säga fylla på ordentligt med intag efter mina träningar, så landade min vikt på runt 84-85 kg och det är där min kropp vill ligga. Tidigare så försökte jag hålla en diet året runt och käkade ganska låg kalori – då hamnade jag strax under 80 kg och tänkte att jag skulle fightas i -70 kg. Men då började också alla skador ansamlas och det blev svårt att motivera sig att träna. Så när jag började äta mer, träna hårdare, lyfta vikter och hamna på den här vikten där jag är nu så mår jag så mycket bättre.

Han fortsätter:

 – Jag vill gärna få andra att gå i samma spår – att inte göra de här stora viktnedgångarna eftersom det är en sådan hälsorisk inblandad i det också. Och jag är inte den minsta welterviktaren – det finns gott om mindre welterviktare än vad jag är. Gunnar Nelson är ett exempel, som kanske till och med får en huvudmatch nu på UFC London. Han är både mindre i längd och i vikt. Så att gå ner från 85 kg till 77 kg – det är ingen svår weight cut. Men att gå ner från 85 kg till 70 kg, ja, då börjar vi snacka riktigt hälsoåtgärder som man får ta i åtanke…

Känner sig säker på ett avslut: “Självförtroendet är på topp”

Innan jag tackar för mig känner jag mig tvungen att fråga hur Oliver tror att matchen mot Danny Roberts kommer sluta. Han tar sig en liten funderare och svarar sedan:

 – Jag kommer avsluta den här matchen tror jag. Hur återstår att se – jag har fortfarande sju veckor kvar i training camp så mycket kan hända med den taktiska biten. Men jag känner mig som sagt redan i väldigt bra form och självförtroendet är på topp just nu.

Kolla in hela intervjun i videon ovan!


Fakta om Oliver Enkamp:

  • Ålder: 26.
  • Bor i: Täby, Stockholm.
  • Matchfacit: 7-1 MMA, 0-1 UFC.
  • Viktklass: Weltervikt (-77, 1 kg).
  • Bakgrund: Karate där han tidigare var med i juniorlandslaget (WKF).
  • Klubb: Combat Academy och Pancrase Gym.
  • Aktuellt: Möter Danny Roberts på UFC Fight Night 127 i London den 17 mars.

Oliver Enkamp på sociala medier:


Mer om Oliver Enkamp på MMAnytt.se:

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtOliver EnkampSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
bet365
Speltips: UFC 278

Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


1.27 - 3.75


20 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27812
Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...