Sy i sin senaste match på Superior Challenge 12 - som slutade i en tidig vinst via teknisk knockout. Foto: Alex Wayne

Publikvänliga matcher med talangfulla fighters: Genomgång av IRFA 9

Galan kanske inte kryllar av proffsmatcher, men IRFA 9 innehåller flera intressanta och tilltalande matchningar.

På lördag äger IRFA 9 rum, och de fans som kan bör ta sig Solnahallen för att se MMA-Sveriges framtid utvecklas. Utöver en huvudmatch som det finns goda anledning till att se, finns det flera andra noterbara matcher för nordiska MMA-fans.

Sadibou Sy (3-1) vs Kacper Karski (6-2)

Länge har 28-årige Sadibou Sy varit en talang att räkna med. Som tidigare uppmärksammat via MMAnytt TV har han en lång och meriterad karriär inom stående kampsport som kickboxning. Sy vann sin MMA-debut mot Robert Bryczek (6-2) via enhälligt domslut, men förlorade nästkommande match mot Oskar Piechota (6-0-1) via submission i den andra ronden. Piechota är dock fortsatt obesegrad i dagsläget och har också han visat sig vara en oerhörd talang, då han nyligen slagit Cage Warriors-fightern Craig White (9-6) samt den tidigare obesegrade italienaren Mattia Schiavolin (12-1). Med andra ord så är en förlust mot Piechota ingenting att skämmas över.

Sy återvände till vinstkolumnen på sin följande match på IRFA vilket skedde mot Gabor Boraros (3-2) i en ensidig och våldsam match som slutade i svensk seger via knockout i den andra ronden. Sy glänste dock som mest i sin senaste match, som skedde på Superior Challenge 12 i Malmö, då han knockade engelsmannen Carl Booth (2-1) med kroppsparkar och slag drygt två minuter in i den första ronden.

Polske Kacper Karski är en farlig motståndare för Sy, då han är som bäst på marken. Fyra utav polackens sex segrar har kommit via submission och han har slagit noterbara fighter som Cage Warriors-veteranen Leeroy Barnes (13-15), han gav dessutom landsmannen Pawel Radziewicz (5-1) sin första förlust och har besegrat lätt tungviktaren Mateusz Ostrowski (6-5-1). Karski har en fightingstil som är skoningslös. När han väl får tag på en lem eller motståndarens hals jobbar han in i det sista för att få till ett lås och det är precis en sådan motståndare som kan och kommer testa Sy på marken och i clinchen. Bägge fighters avslutar majoriteten av deras matcher och även om denna matchningen lätt kan ses som en striker vs grappler-match så kan bägge överraska i andra distanser då polacken har snabba slag och sparkar och Sy ständigt förbättrar sin grappling på Pancrase Gym under Omar Bouiche.

Sadibou_Sy_vs_Gabor_Boraros_IRFA_7_2014_11_22_Foto_Micha_Forssberg_024

Guram Kutateladze (4-2) vs Joachim Tollefsen (2-0)

Mystisk, hemlighetsfull och med en oerhört explosiv fightingstil, Guram Kutateladze är en spännande fighter som ständigt överraskar. Hans matchfacit är något missvisande då han har gått en del osanktionerade matcher i sitt hemland Georgien. Han har slagit bland andra svenska Erik Friberg (1-1) samt den lovande Pancrase-fightern Jonathan Svensson (5-3). Kutateladzes enda förluster är mot den svenske supertalangen Oliver Enkamp (4-0) samt den polske talangen Pawel Kielek (6-1-1). Georgiern kommer senast från en seger över Zsolt Fenyes (2-8) och skulle dra nytta av att testas mot ännu en lovande talang.

Den 24-årige norrmannen Joachim Tollefsen kanske inte sticker ut på Frontline Academy med tanke på att han tränar tillsammans med den svenske Cage Warriors-mästaren Jack Hermansson (10-2), den forne titelutmanaren i CWFC; Mohsen Bahari (8-3) och Håkon Foss (3-2), den ena halvan av huvudmatchen.

Tollefsen är dock en ung talang som spås enljus framtid, oavsett hur helgens match slutar. Norrmannen må endast ha gått två proffsmatcher men han har avslutat bägge via knockout i den första ronden. Det är också värt att nämna att han har ett matchfacit på (7-1), har representerat Norge i VM i amatör-MMA och slog svenske Nebosja Grbic innan han debuterade som proffs.

Alla Kutateladzes segrar har kommit via avslut, precis som Tollefsens. Stilmässigt är detta en explosiv matchning mellan två avslutsbenägna och ofta underskattade fighters. Kutateladze har dessutom dragit nytta av träning både på Fight Zone i Malmö samt på Allstars i Stockholm medan Tollefsen tränar med Norges mest framgångsrika fighters. Detta är absolut ingen match att missa.

guram heroes fc 1

Utöver detta finns det fler matcher som är oerhört tilltalande. Jonatan Westin (7-2) har ännu inte fått sin motståndare bekräftad men ryktas möta Pavel Kusch (16-4), en ukrainare som säkrat varenda seger via submission och som slagit bland andra John Phillips (18-6) och Marcos Antonio Santana (20-7). Westin kommer senast från karriärens största seger efter att slagit Cage Warriors-veteranen Jack Mason (29-14-1). Allstarstalangen har endast vunnit en match på domslut, resterande segrar via avslut, Kusch har aldrig vunnit på poäng. Detta lär leverera underhållning.

På amatörfronten kommer Pancrase-talangen Jill Holmström (2-1) att ta sig an finskan Milla Riekki (1-1) i ett fartfyllt bantamviktsmöte. Dessutom finns ett stort antal lovande fighters som gör upp i Shootfighting samt amatör-MMA.

IRFA 9 må inte innehålla några UFC-fighters på kortet, men galan kan säkerligen producera talanger som inom en nära framtid kan ta sig till världens största MMA-organisation.

Kategorier
ExklusivtIRFANyheterSvenska FightersZ-Klistrad artikel

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
En kommentar
  • tommy
    21 September 2015 at 08:59

    Det här uppskattades. Får nog ta och pallra sig dit.

  • Svara