Svensk vs svensk – Matcher som gynnar alla inblandade

Trophy MMA är en organisation som satsar på att bygga upp svenska talanger, ett av det bästa sätten att göra det är genom att ställa de talangerna mot varandra. Vissa fans vill inte se svenska fighters slås ut av landsmän, men att sätta svenskar mot varandra är något som behövs för att nivån på svensk MMA ska förbli hög. 

Trophy MMA V fick vi se två unga och lovande Malmötalanger göra upp i huvudevenemanget, en match som ställde Malmö Muay Thais Mattias Rosenlind mot AVAMs Rioo Ibrahim. Matchen levererade inte enbart underhållning på hög nivå, men även ett besked: Detta var Malmös två bästa lättviktare som gjorde upp. Då bägge fortfarande har långa och lovande karriärer framför sig är det knappast så att Ibrahim, som förlorade på submission i den andra ronden, inte kommer kunna återvända till vinstkolumnen och fortsätta att imponera. Vad det visade däremot var hur mycket svenska fighters har att vinna genom att tävla mot varandra.

I överlag håller svensk MMA en hög och respektabel nivå. Detta är något som Cage Warriors matchmäklare Ian Dean betonat ett flertal gånger för MMAnytt. Vinster över svenska fighters betyder verkligen något då de sällan endast dyker upp för att plocka hem en lön, de dyker upp för att besegra sin motståndare till varje pris.

Länge har många svenskar till stor del mött utländska fighters. Vid ett antal tillfällen har matchningar av den sorten kritiserats då vissa fans ifrågasatt kvalitén på de gästande fighters som ställts mot populära hemmafavoriter. Har organisationen endast bjudit hit utländska fighters för att förlora så att publiken blir nöjd?

I huvudmatchen på kommande Trophy MMA VI kolliderar två explosiva welterviktare då hemmafavoriten Mohammed Abdallah tar emot göteborgaren Niclas Danielsson. Stilmässigt är detta en drömmatch vad gäller svenska MMA-matcher. Två fighters kända för underhållande stilar och avslut.

Trophy MMAs matchmäklare Jörgen Segerlind anser att internationella organisationer bör hålla ögonen på denna matchen, och med all rätt.

“Om man tar Abdallah versus Danielsson, två fighters som bevisat att dom är en kraft att räkna med, men saknar det stora rampljuset, större organisationer bör titta noga på denna matchningen. Här sätter båda sitt record på spel och vid vinst bör de kunna blicka framåt mot organisationer som Cage Warriors, Superior osv, det är just det som Trophy är ämnat för, en plattform att starta sin karriär, och vi på Trophy är extra lyckligt lottade som får uppleva dessa hungriga lämna allt i buren fighters.”

Som svenskt MMA-fan vill man självklart inte se svenska fighters förlora. Dessutom är landskampkänsla något som kan tillföra en match mycket energi och underhållning. Dock så finns det en punkt då det helt enkelt blir nödvändigt att sätta svenska fighters mot varandra.

“För Trophy är det viktigt att det inte finns några tveksamheter i matchningen,” berättade Segerlind. “Samtidigt vill vi givetvis värna om de svenska fighters som finns i de olika viktklasserna, men när man kommer upp mot 6-7 matcher börjar den principen suddas ut och allvaret i vägvalet blir allt mer fokuserat.”

Ett nederlag mot en duktig och respekterad motståndare kan föra en fighter nästan lika långt som en vinst. Att besegra fighters man aldrig hört talas om med matchfacit på 0-2 eller 1-3 betyder enligt mig inte lika mycket som en stark insats i en förlust mot en meriterad fighter.

“Svenska fighters tar med sig en sorts legitimitet och det kommer att föra dom långt på vägen i deras karriär,” avslutar Segerlind.

Det är dags för svenska organisationer att satsa mer på att sätta svenskar mot varandra. Det klargör vilka de bästa i varje viktklass är. När de sedan tagit sig till UFC kan resterande fighters göra upp om äran att vara den bäste svensken i den viktklassen utanför UFC.

Även om jag knappast ser fram emot att se svenska fighters förlora, särskilt de jag själv träffat, intervjuat och känner, så ser jag fram emot underhållande matcher på hög nivå. Betydelsefulla matcher som gör mer än att endast fylla ut ett matchfacit med en gratis vinst, matcher med innebörd. Det är en sådan vi kommer få i huvudevenemanget på Trophy MMA VI den fjärde april.

Kategorier
Svenska Fighters

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...