Vikten av sponsring i MMA och hur vi fans kan påverka

MMA är en lustig sport. Du offrar din kropp och hälsa för att underhålla massorna för i sammanhanget små summor pengar. Visst, det finns “stjärnor” som får betalt 300 tusen – 400 tusen dollar per match 2-3 gånger per år. Men jag tror ingen kan säga att de egentligen tjänar “tillräckligt” för vad de utsätter sina kroppar för.

Tänk dig: De som är bäst i världen på sitt område tjänar ungefär 10 miljoner kroner per år innan skatter. Det är egentligen helt sjukt. Ta vilket område som helst, de som är bäst i världen på något ska tjäna mer.

Men då finns det en faktor som jag inte har räkna med, en faktor som gör skillnaden skillnaden mellan att få OK betalt och att få bra betalt – Sponsringen.

På den absolut högsta nivån gör sponsringen egentligen bara så att en fighter kan ha en lite mer extravagant livsstil medan sponsringen på lägre nivåer kan vara skillnaden mellan att kunna betala hyran eller kunna resa till ett bra camp och utvecklas.

För svenska fighters är detta extra svårt då MMAs “inte PK”-stämpel (Tack Aftonbladet!) som ännu inte luckrats upp ofta kan förhindra företag att vilja sponsra. Hur f-n ska svenska MMA-fighters kunna ta steget till nästa nivå då de måste ha 8-17 jobb för att överleva?

I USA har en liten revolution inom “sponsring” växt fram, mycket på grund av president Obama. Genom att samla in pengar från gräsrötterna (vi fans) till specifika ändamål (resor, camps) via olika insamlingssidor kan du göra skillnad!

Ett utmärkt exempel på detta är allas våran Magnus “Jycken” Cedenblad. Väldigt lovande fighter som ligger precis på gränsen till att slå igenom på riktigt, men rent ekonomiskt har han det halv-svårt att få det att gå ihop. För att han ska kunna ta sitt game till nästa nivå har han planerat ett camp i USA. Sånt kostar pengar och sponsring i form av pengar är inte direkt något som finns i överflöd. Därför att Undisputed lagt upp en sida där DU kan sponsra Jyckens resa.

Vi gräsrötter kan göra skillnad, om vi tar oss tid.

Kategorier
Svenska Fighters
2 Kommentarer

Svara