Yosef Ali Mohammad till MMAnytt: “Man ska bli bäst helt enkelt”

På Heroes FC 1 kommer en av Sveriges mest lovande tungviktare; Yosef Ali Mohammad, att gästa buren än en gång. Inför galan talade tungviktaren med MMAnytt om matchen.

Att fullständigt dominera sin motståndare och knocka honom 22 sekunder in i den första ronden i ens MMA-debut är det få som kan skryta om. 22 sekunder var allt Yosef Ali Mohammad (1-0) behövde föra att avsluta Dennis Sokol Superior Challenge 8 i Malmö. Det öppnade många ögon och har skapat förväntningar inför Mohammads andra proffsmatch mot Viktor Pesta (7-0) på Heroes FC 1. På MMA-klubben AVAM hittar jag tungviktaren, som nästan ser ut att vara för lång för att kunna träna i lokalen med dess låg tak. Det första som kom på tal var hans debut, och vad det betydde för honom.

Det betydde jättemycket för mig,” berättade Mohammad för MMAnytt.”Jag har inte reflekterat mycket över det faktiskt, efter den dagen, jag har bara gått vidare. Jag har bara fokuserat på att förbättra min teknik.”

Malmöiten rörde sig snabbt i sin debut, snabbare än vad en tungviktare i hans storlek brukar göra. Det är dock en av de aspekterna som Mohammad tränat på.

Jag har fokuserat på steg och fotarbete, min tränare David [Glasnovic] har tränat med mig mycket för att förbättra mitt fotarbete.”

Inför matchen så går tungviktaren inte in på detaljer, han är enkel och går rakt på sak när jag frågar honom om hans tankar inför hans andra proffsmatch.

Vi får se vad som händer. Jag kommer läsa av situationen, se vad som händer, så kommer jag ta bästa möjliga öppningar.”

När jag sedan frågar om hans tankar kring Pesta så svarar han på ett liknande sett.

Han är en människa, han kan också skadas, jag kan skadas, vad som helst kan hända. Vi får se vad som händer den 23:e mars.”

Träningen inför den tungviktslöftets efterlängtade match har varit intensiv och krävande, och redan nu tränar Mohammad på en väldigt hög nivå.

Vi har tränat ganska hårt, med intervaller, konditionsträning, ibland kör vi tre pass om dagen, så har vi gjort hela veckan. Vi kommer fortsätta den sista veckan, vi kör hårt, och de fyra sista dagarna kommer jag bara vila.”

MMAnytt Superior Challenge 8 Foto - Mattias Persson (12) Yosef Ali Mohammad

Världen fick inte se mycket av Mohammad i sin debut, både på gott och ont, då han det var ren dominans från hemmafavoritens sida. Han beskriver sig själv som en allsidig fighter, något han vill framhäva framför publiken på Halmstad Arena.

Jag kan inte säga vad jag är bäst på, men jag tycker jag kan lite av allt, och jag kommer försöka få fram det i matchen på Heroes.”

Han förklarade även att han har funnit ett större intresse för striking, även det är något han planerar att uppvisa i sin andra match.

Jag har också börjat gilla stående game mycket, och jag kommer försöka köra på det.”

Striking är egentligen vad tungviktaren började med i kampsport, men han har sedan dess utvecklats. Han började med karate vid en ung ålder, men fortsatte inte med det allt för länge. När han sedan började med kampsport igen var det mestadels brasiliansk ju-jutsu som stod på schemat. Nu det senaste året har Mohammad och hans tränare arbetat mycket på hans striking för att finslipa de starka grunder som redan finns.

När jag frågar om hur han tror matchen slutar, så fortsätter svaren i en liknande anda som innan.

”Ingen aning, vi får se, jag kan inte förutspå någonting, jag vill inte förutspå någonting, vad som helst kan hända.”

Det råder ett slags lugn kring Mohammad. Malmöiten är ungefär lika lugn under intervjun på klubben som han var efter sin match på Superior Challenge 8, trots att han hade dominerat sin motståndare i MMA-debuten. Det är ett nästan kyligt lugn, och det märks att han är självsäker. Det känns som att han inte oroar sig för vad hans motståndare planerar och fokuserar istället på vad han själv kan. Han är dock långt ifrån självupptagen och lägger mycket fokus på sin tränare och lagkamrater. När jag frågar vad hans mål som fighter är detta året så är det klubben som kommer på tal, inte han själv.

”Här i klubben ska vi komplettera varandra, bli så bra som möjligt, och synas så mycket som möjligt, det är vårt mål.”

På sin väg mot toppen är Malmösonen redo att möta alla möjliga motståndare, vare sig det är utländska fighters eller svenska. Han ser inga problem med att svenska fighters möter varandra, och ser det snarare som en nödvändighet för att nå toppen.

yousef_poster”Man måste ju gå genom alla om man ska bli bäst, och jag tycker att om det ska bli så rättvist som möjligt så ska man möta vem som helst och man ska ta sig an uppdraget mot vem som helst, vem det än är. Man ska bli bäst helt enkelt.”

Mohammad berättar att han inte har fokuserat på eventuella framtida matcher när jag frågar honom om ytterligare tävlingar i år. Svaret blir kort och enkelt precis som tidigare, och precis som hans match mot Sokol på Superior Challenge, enkel men effektiv.

”Jag tänker inte så långt, jag bara tar en dag i taget,” berättade han. När jag sedan frågade om han då istället är fokuserad på Pesta, hans nästa motståndare, svarar han: ”Jag är fokuserad på mig själv.”

Man får en känsla av att Mohammad har anledning till att vara lugn och självsäker. Det lilla vi sett av honom har varit lovande och många frågor kan besvaras den 23:e mars på Halmstad Arena. Den unga Malmöiten avslutade med att tacka de som hjälpt honom komma dit där han är idag, och som kommer hjälpa honom komma ännu längre i framtiden.

”Jag vill tacka David, mina tränare, mina lagkamrater som har tränat med mig hela tiden och pressat mig till max, och de som tror på mig.”

Yosef Ali Mohammad möter Viktor Pesta på Heroes FC 1 den 23:e mars på Halmstad Arena. Hur tror ni det går för den svenske tungviktaren?

Kategorier
NyheterSvenska Fighters

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
4 Kommentarer
 • LazyBone
  18 March 2013 at 09:49

  Är inte han lite överhypad? Han har gått en proffsmatch och vann på 22 sekunder, visst var det grymt SOM FAN men vafan folk snackar som han är den nya Cain Velasquez baserat på 22 sek haha.

  • sepenoob
   18 March 2013 at 10:42

   Det är nog baserat på hur han såg ut i matchen + att han är stor som ett hus och slår riktigt hårt men även är en duktig bjj-utövare. Med tanke på att han bara är 24 år har han gott om tid på sig att bli nåt stort.

 • Mather fucker
  18 March 2013 at 11:33

  Jag kan bara säga till alla där ute, att vänta och se vad han kommer fortsätta att göra med alla han möter, för yosef är inte den nya Cain han är den nya Mohamed alii MMA.

  • sepenoob
   19 March 2013 at 01:24

   Mycket möjligt :) Ska bli sjukt kul att se honom igen iaf.

  Svara