Topp 10: Svenska MMA-fighters med potential att bli “the next big thing”

Idag har vi flera svenska MMA-fighters som inte hunnit gå alltför många professionella matcher, men som redan visat att de är några att räkna med i framtiden.

Vem blir vår nästa stjärna? Det återstår att se, men här är ett högst subjektivt försök att ranka de tio som just nu visat på störst potential.

10. Hamza Bougamza

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 25

Klubb: Allstars Training Center

Viktklass: Bantamvikt

Matchfacit: 1-0

Han har visserligen bara gått en enda MMA-match, men Hamza Bougamza är en av de vassaste thaiboxarna från vårt avlånga land med världstitlar och flera SM-guld bakom sig.

Tidigare i år gjorde han sin MMA-debut på Scandinavian Fighti Nights i Solnahallen utan några tidigare shootfighting – eller amatör MMA-matcher. Matchen var en totalt ensidig uppvisning där han fightades lugnt och plockade isär greken Makis Sioutis (0-2) innan avslutet sedan säkrades via teknisk knockout i den tredje ronden.

Ännu är han inte riktigt beredd att släppa thaiboxningen och gör sig för närvarande redo för Rumble of the Kings. Men med träningen på en av Sveriges främsta klubbar är jag säker på att blir mer och mer komplett som MMA-fighter för varje dag som går och lyckas föra med sig framgångarna till buren. Se bara på bröderna Teymur.

 

9. Fernando Flores

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 32

Klubb: Renyi Fight Camp

Viktklass: Bantamvikt

Matchfacit: 3-1

Umeåbon Fernando Flores har visat vara en lovande fighter som dessutom inte backar för någon utmaning.

Efter en jämn domslutsförlust i proffsdebuten har han nu imponerat med tre raka segrar. Sist vi såg honom gick han dessutom upp till fjädervikt eftersom det inte gick att hitta någon motståndare i rätt viktklass på SFN. Han tog sig då an den större och mer erfarne Michael Ersoy (6-3) och kammade hem en tydlig vinst via enhälligt domslut i vad som var en av galans mest underhållande matcher.

Flores Vs Ersoy

Citat från min förra motståndare : ”Jag vill jättegärna gå en match mot Fernando Flores om han vågar”, sa Ersoy innan han skickade iväg ett meddelande direkt till Flores. ”Din bitch, kom igen motherfucker, en gång till.” Jag satt mig i bilen och bilade ner till Stockholm Scandinavian Fight Nights och gick upp en viktklass för att få mig en omgång stryk på borta plan. Så här ser nästan hela fighten ut, måste kännas frustrerande att inte kunna ställa sig upp mot en b&%¤h och m!¤#%&#%#&ker som mig Michel ErsoyOm ni undrar hur träningen går, så hittar ni mig på Renyi eller på jobbet eller hemma med min familj. Min nästa fight ska va i min viktklass. MMAnytt.se , Kimura.se , mmaViking.com , AtSteve Duncan, Battle of Botnia

Publicerat av Fernando "El Toro" Flores den 9 oktober 2016

Målet är att fightas i Asien, säger han. Och med den orädda fightingstilen han har lär det inte vara särskilt avlägset. Han är en sådan fighter som vill testa sig själv snarare än att bygga upp sitt matchfacit med enklare matcher.

Nu på Battle of Botnia 2016 kommer han ta sig an Edgar Skrivers (9-3) på hemmaplan. En fjärde seger på raken kastar upp honom rejält och det ska bli spännande att se vad han kan åstadkomma.

 

8. Fernando Gonzalez

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

Ålder: 25

Klubb: Allstars Training Center

Viktklass: Weltervikt

Matchfacit: 7-1

Fernando Glonzalez började främst som en grappler och vann sina fem första matcher via submission.

Efter den lovande starten som obesegrad föll han därefter till förlustkolumnen efter ett jämnt delat domslut mot irländaren Ryan Roddy (7-1-1). Han studsade dock tillbaka till segerspåret direkt och skulle lika gärna kunnat ha varit fortsatt obesegrad idag.

Efter ett nästan tvåårigt uppehåll återvände han nyligen och tog hem en domslutsvinst över Sebastian Reimitz (2-2) på WLMMA i Hamburg. Fortfarande ung i sporten ska det bli intressant att följa hans karriär härifrån.

 

7. Sadibou Sy

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 29

Klubb: Pancrase Gym

Viktklass: Weltervikt/Mellanvikt

Matchfacit: 5-2

Likt ovannämnda Bougamza började Sadibou Sy med en framgångsrik karriär i stående kampsport innan han skiftade sitt fokus till MMA och debuterade för tre år sedan.

Med sina spektakulära sparkar och underhållande stil har han dragit till sig stor uppmärksamhet, i synnerhet efter att han knockade en kaxig David Round (15-19) med en klockren huvudspark på Superior Challange 14 förra månaden.

Sadibou Sy iskalla avslut på Superior Challenge 14

Tala är silver, tiga är guld – Shut The Fuck Up Sadi Sy Sadibou Sy

Publicerat av MMAnytt.se den 9 oktober 2016

Han har blivit avslutad två gånger i karriären, men kommit tillbaka starkare båda gångerna och framtiden ser ljus ut.

 

6. Karl Albrektsson

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 23

Klubb: Pancrase Gym

Viktklass: Lätt tungvikt

Matchfacit: 5-1

Karl Albrektsson inledde karriären med att avsluta sina fyra första matcher, två T/KO och två via rear-naked choke, innan han bestämde sig för att ta ett litet uppehåll med MMA-tävlandet, träna upp sig ännu mer och mogna till som person.

Under tiden tog han istället EM-guld i Sanshou och flera framgångar i grappling, innan återvände i början av året i japanska Rizin Fighting Federation. Där tog han sig an ryssen Vadim Nemkov (6-2) och gick tiden ut för första gången i karriären, en match som han till sist vann via delat domslut.

Som den krigare han är ställde han senast upp i organisationens öppenviktsturnering med deltagare som Wanderlei Silva (35-12-1, 1 NC) och Mirko “Cro Cop” Filipovic (32-11-2, 1 NC).

Karl Albrektsson – "I'm a killing machine"

Karl Albrektsson (5-0) will represent Sweden and IRFA this weekend in Japan, 25/9, at RIZIN Fighting World Grand Prix. He will face Valentin Moldavsky (3-0) from Russia in the opening round.Hear Karl talk about his purpose in life and you’ll understand why they call him king.

Publicerat av International Ring Fight Arena – IRFA den 22 september 2016

Han vägde då in som tungviktare och gick återigen tiden ut mot Valentin Moldavsky (4-0), Nemkovs och Fedor Emelianenkos (36-4, 1 NC) träningspartner som var ute efter hämnd. Tyvärr förlorade han då ett enhälligt domslut och blev utslagen från turneringen.

Med sin mentala tuffhet och sina tekniska färdigheter är jag dock säker på att han återvänder starkare och de tyngre divisionerna är inte särskilt djupa. Han är redan nu i en världskänd organisation och har alla förutsättningar för att slå igenom.

 

5. Amir Albazi

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 24

Klubb: London Shootfighters

Viktklass: Bantamvikt

Matchfacit: 8-0

London-baserade Amir Albazi debuterade redan 2009 som 17-åring och avslutade sina fyra första matcher innan han tog en fyraårig paus från tävlandet.

2014 återvände han igen och har sedan dess avverkat ytterligare fyra motståndare. Bland annat gick han förra året titelmatch mot Niko Gjoka (11-11) på UCMMA 44 och kammade hem en vinst via teknisk knockout.

Sist vi såg honom var på SFN i Stockholm, vilket var hans första match på svensk mark. Han stötte då på tufft motstånd av polacken Rafal Czechowski (6-2), men lyckades ännu en gång säkra avslutet med en rear-naked choke i den andra ronden. Fortfarande obesegrad med fyra TKO-segrar och fyra submissionvinster ser det ljust ut för honom.

 

4. Zebaztian Kadestam

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 26

Klubb: Pancrase Gym

Viktklass: Weltervikt

Matchfacit: 8-2

Zebaztian Kadestam är en fighter som kammat hem fina framgångar i både thaiboxning och MMA.

Efter att ha börjat med thaiboxning som tonåring tog han senare sitt pick och pack och flyttade till Thailand. Där tränade han på Legacy Gym och kom således även in på MMA-spåret.

Resan har även tagit honom till Filippinerna och han är idag regerande welterviktsmästare i den filippinska MMA-organisationen Pacific Xtreme Combat, där han kammat hem flera imponerande vinster. På senare tid har han spenderat mer tid i Sverige och håller för närvarande till på Pancrase Gym.

Hittills har han endast stött på två förluster i karriären, bägge via domslut. Efter en kontroversiell förlust mot norrmannen Håkan Foss () på IRFA 9 studsade han senast tillbaka med ett framgångsrikt titelförsvar mot finnen Glenn Sparv () i april – en seger som han säkrade via knockout efter endast elva sekunder.

Efter den imponerande insatsen har han varit tydlig med sitt mål att ta sig till UFC och ett kontrakt lär inte vara särskilt långt borta.

 

3. Daniel Teymur

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

Ålder: 28

Klubb: Allstars Training Center

Viktklass: Lättvikt

Matchfacit: 5-0

På tal om Teymur-bröderna… Daniel Teymur har verkligen utvecklats till en komplett MMA-fighter efter thaiboxningskarriären. Efter två avslut via teknisk knockout har han nu börjat avsluta sina motståndare via submission, gång efter gång.

Sist vi såg honom tog han hem ännu en vinst via armlås, när han tog sig an bosniern Davor Matic (2-2) på SFN i Solnahallen. Nu obesegrad i karriären lär det inte ta lång tid innan han gör lillebror David Teymur sällskap i UFC och jag tror inte jag är ensam med känslan att dessa två har en hel del kvar att åstadkomma.

 

2. David Teymur

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Ålder: 27

Klubb: Allstars Training Center

Viktklass: Lättvikt

Matchfacit: 5-1

Endast 5-1 in i MMA-karriären har David Teymur redan hunnit ta sig till UFC – och vunnit sina två första matcher i oktagonen.

Efter en förlust mot Mattias Rosenlind (4-1) i MMA-debuten studsade han tillbaka med tre raka segrar, varav två via teknisk knockout, innan han fick chansen att deltaga i den 22:a säsongen av UFC:s realityserie The Ultimate Fighter. Han tog sig då in i huset med en domslutsvinst över Thibault Gouti (11-3) innan han sedan parades ihop med brottaren Johnny Nunez (6-1) inne i huset.

Han visade då gå goda färdigheter även på marken och lyckades kamma hem ytterligare en poängvinst.

Trots en jämn förlust mot  i kvartsfinalen imponerade han tillräckligt mycket på Dana White för att bli erbjuden ett UFC-kontrakt. Han ställdes då mot landsmannen och tidigare lagkamraten Martin Svensson (15-6) och plockade hem ännu en imponerande TKO-vinst efter en välplacerad uppercut.

Efter en brutal knockoutvinst över Jason Novelli (11-2-1) på UFC Fight Night 92: Rodriguez vs. Caceres i somras har han nu visat att han är i UFC för att fortsätta ta över och det ska minst sagt bli spännande att följa hans fortsatta karriär i världens största MMA-organisation.

 

1. Oliver Enkamp

Foto: Per Häljestam

Foto: Per Häljestam

Ålder: 25

Klubb: Pancrase Gym

Viktklass: Weltervikt

Matchfacit: 6-0

I september hade Oliver Enkamp fyra vunna proffsmatcher när han återvände efter att ha varit borta från buren i nästan två år. Nu har han redan hunnit förlänga vinstsviten med ytterligare två segrar.

Den 22 september gjorde han comeback mot Arne Boekee (4-2) i huvudmatchen på IRFA 10, som ägde rum i Berns salonger i Stockholm. En match där han minst sagt visade oss alla vem som är en av våra främsta talanger just nu.

Endast tre veckor senare tog han sig an Rickson Pontes (3-4-1) på Superior Challenge 14 i Eriksdalshallen och fick då till en poängseger.

Intervju med Oliver Enkamp

Publicerat av MMAnytt.se den 8 oktober 2016

Det är inte bara faktumet att han är ung och obesegrad som gör Enkamp så speciell. Hans mognad, attityd och unika fightingstil gör att han bara utstrålar framtida stjärna.

Karatekillen har intressant nog vunnit de flesta matcherna med hjälp av sina exceptionella färdigheter på mattan, samtidigt som hans okonventionella rörelse på fötterna gör det svårt för motståndarna att hänga med ståendes.

Om det inte vore för beslutet att tacka nej till samma TUF-säsong som Teymur, Svensson och Frantz Slioa (4-0) deltog i så skulle han lika gärna kunnat ha varit i UFC vid det här laget.

Nu blev vägen en liten bit längre men han känns som det självklara valet att skriva kontrakt med nästa gång en europeisk welterviktare behövs.

 

Förra topplistan: 8 tunga UFC-fighters som kan röra om i toppen

Omslagsbild: Mattias Persson

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Daniel TeymurDavid TeymurExklusivtFernando FloresHamza BougamzaKarl AlbrektssonNyheterOliver EnkampRekommenderatSadibou SySenaste NyttZ-Klistrad artikelZebaztian Kadestam

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
4 Kommentarer
 • Iceman1
  3 November 2016 at 06:42

  Ganska förvånande att inte MMAnytt listat Herdem Alacabek, den fightern som varit delaktig i “Slå han på käften”, vann sin proffsdebut övertygande, tränat på för fullt på American Top Team och överlag visat att han hör bland toppen av de som man räkna med i Sverige. Han skulle dessutom kvala in sig bland de yngre på denna lista, men det är som sagt MIN åsikt.

  • Ashah Tafari
   3 November 2016 at 07:13

   Visst är det kul stt vi har så många up-and-comers? Finns givetvis massor av fler namn också, kunde ha gjort en topp 20 :)

 • lightate
  3 November 2016 at 06:52

  Ingen som tror att vi kommer se mer av Bäckström?

  • jocke e
   3 November 2016 at 07:57

   Nää han har gjort sitt och har nåt sin peak..

  Svara

  bet365
  Speltips: UFC Vegas 56  Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik


  Söndag | 00:00 | UFC
  1.58 - 2.40
  Till Bethard!
  1000kr insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC Vegas 5612
  Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik1.582.40
  Dan Ige vs Movsar Evloev3.401.33
  Erin Blanchfield vs JJ Aldrich1.224.50
  Zarrukh Adashev vs Ode Osbourne2.301.62
  Damon Jackson vs Darrick Minner1.283.75
  Alex da Silva Coelho vs Joe Solecki2.621.53
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC 275: Teixeira vs. Procházka

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Glover Teixeira2.70
  Jiri Procházka1.50
  Valentina Shevchenko1.12
  Taila Santos6.50
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...