Blickfång: Florin Mican

Kalla kriget kom till sitt slut, Berlinmuren föll och en blodig revolution ledde till arkebusering av Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu. Rumänien, likt många andra öststater, led av hög arbetslöshet och fattigdom. Florin Micans farmor hade flyttat till Sverige i mitten av åttiotalet och hans far valde att även han flytta till Sverige strax efter revolutionen i början av 90-talet.  

Mor och far hade sedan ett par år tillbaka genomgått skilsmässa. Florin blev kvar i Rumänien med modern men då de båda besökte fadern i Sverige 1993 återuppstod det som en gång var vackert och hans föräldrar blev på nytt förälskade. Drygt ett år senare, samma dag som Kennet Andersson nickade in en legendarisk kvittering, satt Florin och hans mor på tåget mot Sverige. Ett par straffsparkar senare hade både vi som nation och Florin som nybliven tonåring tagit farväl av Rumänien.

Florin Mican foto- Mattias Persson

Vid sidan om gymnastik står både boxning, brottning och judo som stolta Rumänska nationalsporter. På senare år har även K1 sparkat sig fram och naglat sig fast. Bland de större namnen finns bland annat Andrei Stoica och Benny Adegbuyi som båda flögs in för att förbereda Alexander Gustafsson inför hans match mot Jimi Manuwa.

Florin tränade både judo och brottning genom skolan men sneglade ständigt mot de tuffare grabbarna som tränade boxning och kickboxning. När betygen inte uppnådde moderlig standard uteslöts träningen men det gjorde inte Florin någon större skillnad då han utan sin mors vetskap hade tillgång till sporthallens boxningssäckar. Hallen stod öppen både på raster och efter skoldagens slut.

”Allt handlade om Bruce Lee och Van Damme. Sporthallen med dess säckar, det var vår lekplats.”

Florin Mican, Bilal Musa foto- Mattias Persson

När Florin kom till Sverige ville han inget hellre än att börja träna men då han inte kunde språket skämdes han och det tog nästan ett år innan han tillsammans med en vän samlade mod och knackade på den klassiska Malmöklubben Fox Kickboxnings dörrar.

”När jag väl hade gått dit missade jag inte ett träningspass”

Florin tränade både kickboxning och traditionell boxning. Under sommaruppehållet körde han en del brottning och även shootfighting med Arben Latifi. Idag är Arben mest känd bland mainstream-fans för att vara Ilirs storebror men för alla som är från Malmö eller har haft koll på sporten en längre tid är han långt mer än så. Florin uttrycker det både enkelt och konkret.

”Arben var kung. Han är en av idrottens verkliga pionjärer.”

Florin Mican, Bilal Musa foto- Mattias Persson

Florin själv valde dock att följa sitt hjärta och fortsatte ge sitt allt åt kick- och boxning. När hjärtat slog hårdare för den kvinna som idag är hans fru valde han att trappa ner. Istället fortsatte Florin som tränare på Malmö Boxing Academy och var tillsammans med Roberto Laiolo (landslagstränare, kickboxning) del i att utveckla de framgångsrika kickboxarna Malik Sellam och Mohammad Al Naib. Då det kommer till MMA är Bilal Musa den proffsfighter som Florin idag följer fram till buren. Bilal har tillskillnad från sin tränare sin bakgrund och specialitet inom brottningsdisciplinen men det är just denna utmaning som triggar Florin mest.

”Ska man kalla sig för MMA-fighter ska du vara säker oavsett vart matchen för dig. Jag gillar att arbeta med brottare som ska lära sig den stående biten. Vet inte vad det är men brottare har och är något speciellt. De arbetar alltid hårt, väldigt hårt.”

För över ett år sedan blev Florin tillfrågad av, en av få malmöbor som kan knyta ett svart bälte kring midjan, Stephan Seidl om han ville bli en del av tränarteamet på KFUM Fightzone. De båda känner varandra från flera års boxningsträning och är goda vänner. Florin kände dock att han hade åtaganden att slutföra på Malmö Boxing Academy och valde att slutföra dessa innan han i slutet av mars anslöt till KFUM Fightzone. Florin beskriver sin nya hemmaklubb på följande sätt.

Florin Mican, Bilal Musa foto- Mattias Persson

”Vi vill kunna erbjuda allt oavsett nivå. BJJ, kick- och thaiboxning, brottning, fysträning, boxning och MMA. Har du en dålig dag på jobbet eller i skolan ska du komma till Fightzone där vi både erbjuder träning och socialt umgänge. Om du sedan vill tävla kommer detta med en del förpliktelser. Då ställs helt andra krav på att du faktiskt deltar på samtliga pass. Det finns ingen av oss tränare som kan släppa upp någon i en ring eller bur som inte helhjärtat satsar på sporten.”

Avslutningsvis betonar Florin att det är viktigt med öppenhet, att ta till sig av andras kunskap och erfarenheter. Han framhåller Stephans vetgirighet som en styrka då den tar honom runt om i världen för att söka och hämta hem kunskap till klubben och dess medlemmar.

”Vi hade Alan Finfou från Allstars här i somras, han och Stephan känner varandra sedan länge. När du tränar med de bästa blir du bra. Det är just detta som gör att Allstar är Sveriges bästa klubb. Jag beundrar Andreas Michael och det han har gjort, gör. De som inte kan se detta är hatare förblindade av avund.”

Bortsett från Bilal Musa har KFUM Fightzone i nuläget inga andra proffsfighters i MMA. Florin beskriver dock tillväxten som god och framhåller särskilt Ali Albumahdi som vi kan se debutera som amatör om ett par månader på Trophy MMA.

Ett speciellt tack till Florin som är en vän sedan Söderkullas skolgård och varit en god hjälp då det kommit till att legitimera både mig och min kamera. Tack. 

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Svenska FightersSvenska NyheterTrophy MMA
8 Kommentarer
 • Venom
  20 October 2014 at 08:05

  Riktigt bra! Snygga reportage som vanligt, Mattias!

 • malmoe
  20 October 2014 at 09:29

  Att han skulle vara en av få svartbäktar här nere är ju bara pinsamt att skriva sämsta svartbäktaren i malmö och skåne

  • Mattias
   20 October 2014 at 10:13

   Enligt grapplingbloggen har vi 114 svartbälten i Sverige. Runt 15 stycken är verksamma i Malmö varav Stephan Seidl är en av dem och är dessutom den som graderat fyra andra på listan. Vilken nivå han eller någon annan ligger på har jag varken uttalat mig om eller har jag för den delen kunskap att uttala mig om. Att han är en av få är dock svårt att argumentera mot.

  • Pugnator
   20 October 2014 at 10:14

   Du måsta garanterat vara en person som varje morgon önskar sig framför spegeln ett nackskott vetandes att ditt liv suger.

   • malmoe
    21 October 2014 at 08:54

    Haha gå och pissa sanningen svider han är säkert din största idol.

  • Jonas
   21 October 2014 at 03:20

   Och du är en av Malmö/Skånes bästa? Du är iaf svartbälte i internet-troll men säkert vitbälte i allt annat. Med tanke på att du anser att ett svartbälte i BJJ är den sämsta så måste du ju ha tränat med väldigt många svartbälten och även vara så pass smart (vilket jag tvekar starkt på) att inse att olika tränare har olika filosofier/metodik att lära ut. Sen finns det vissa tränare i Malmö som är aktiva tävlande och vissa som inte är det.
   Varför uppskattar du bara inte ett bra reportage istället för att kriga bakom ett keyboard? Kan det vara så att du tränat hos Stephan och han inte gav dig svartbälte direkt när du berättade att du brukar kolla på UFC och Youtube. Skärp dig din clown och gå o träna lite BJJ istället så att du kan bli Malmös “bästa” svartbälte (tvivlar dock på att du ens satt foten på en matta). Gissar att din BJJ är lika bra som din stavning ( = värdelös).

   • malmoe
    25 October 2014 at 01:19

    Tyvärr har jag inte svart bälte själv men har brunt . Men du kan säga vad du vill

  Svara