Foto: Mattias Persson via MMAnytt.se

Debatt: På vilket sätt främjar SMMAF svensk MMA?

Jag ska hålla detta enkelt, alltså inte gå in på individuella fighters eller hur besluten som tas i förbundet kan verka baserade på personlig gagn. Istället kommer fokus ligga på helhetsbilden, den stora frågan är ändå: Hur främjar SMMAF svensk MMA?

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Eftersom SMMAF på sin officiella hemsida skriver: ”Syftet med förbundet är att administrera och främja svensk Mixed Martial Arts (MMA)” undrar jag om detta sker genom att neka användning av de unifierade MMA-reglerna och strypa organisationer som vill satsa på att ha galor i Sverige? Eller är det genom att inte låta svenska fighters synas då organisationerna i sin tur tar sina galor till andra länder som tillåter de regler som idag anses vara standard inom professionell MMA?

Cage Warriors regler är baserade på de unifierade reglerna av MMA som först skapades av New Jersey State Athletic Control Board och sedan justerades av Nevada State Athletic Commission. Reglerna adopterades sedan av de stater i USA som reglerar MMA och blev med detta de flitigast använda reglerna för professionell MMA i USA samt för bur-baserad MMA världen över.

Hur kan man tillåta en gala att köra hela sitt kort med de unifierade reglerna och sen neka en annan? Är tanken att vi bara ska låta fighters träna upp sig här och först när någon har turen att ta sig över Atlanten och nå UFC, låta dom få uppmärksamhet, slänga armbågar och vara stolta? Cage Warriors som de flesta av er nu säkerligen har läst, har fått sätta i bromsarna på CW 71 i Sverige då SMMAF inte godkänner de unifierade MMA-reglerna för alla matcher i detta event. Förutom att detta hindrar fans från att få upp ögonen för nya svenska talanger så försvårar det för Sverige att uppmärksammas som nation i MMA-världen.

Genom att inte ge tillåtelse för användande av det unifierade regelverket omyndigförklarar man mer eller mindre fighters, tränare och inte minst Cage Warriors. I SMMAF’s uttalande om varför de nekade CW är detta en del av förklaringen: ”Förbundet har en pro-kommitté som gör bedömningen utifrån den erfarenhet som de tävlanden har och hur matchningen verkar vara.” Vilket i praktiken betyder att de tävlande inte är bra nog att använda armbågar, att tränarna är oansvariga om de skulle tillåta sin fighter slåss på den nivån och att Cage Warriors har fel i att tro den matchning och de fighters de väljer är bra nog.

Cage Warriors är den största MMA-organisationen i Europa och är en organisation som brinner för att hitta talanger och ge dem den uppmärksamhet de förtjänar, samt att sprida MMA världen över med 26 galor i 12 länder under 2012 och 2013. Jag kan inte se hur beslutet att inte låta CW sätta Sverige på kartan skulle främja svensk MMA, i mina ögon är exponering den självklara vägen för att få Svensk MMA att växa. Detta är något Cage Warriors är villiga att ge och som både svenska fans och fighters gärna ser.

Jonathan Svensson som hade en match planerad mot Daguir Imavov på Cage Warrior 71 hade detta att säga om SMMAF’s beslut:

”Som jag har förstått det så vill SMMAF inte godkänna armbågar. Vi som tävlar på denna nivån har många års erfarenhet, man kommer inte hit över en natt så vi klarar av att tävla med armbågar, de behöver inte “skydda” oss.”

På vilken grund beslutet än är taget kan jag personligen inte förstå på vilket sätt detta skulle främja svensk MMA.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Svenska Nyheter
16 Kommentarer
 • Homan Hiho
  31 July 2014 at 08:34

  Det går verkligen inte att ens försöka skriva om denna “pro-kommitté” och SMMAF utan att rakt ut förlöjliga de. De verkar inte veta vad de sysslar mer trots att de har mma bakgrund, logiken fallerar totalt. Vad vill de uppnå med detta? Vad är syftet med att inte acceptera unifierade MMA-reglerna och tillämpa en snevriden ‘skydda individen’ mentalitet när det rör sig om pro fighters? Kan inte PRO fighters skydda sig själva, eller deras tränare och camp? Behöver de extra pappor som tycker armbågar är fy skam? Det som är absolut värst är att de tillåter UFC men inte andra. Skulle va kul om fler kända mma profiler kunde uttala sig om detta.

  Så pinsamt som vanligt, alltid samma problem i sverige med kampsport. Det finns alltid dessa moralkärringar som på något sätt tagit sig till maktposition och förstör för andra. Och då hamnar sverige alltid längst bak i utvecklingsbussen inom respektive disciplin pga dessa människor.

  • Jonte14
   31 July 2014 at 09:30

   Jag tycker de har följt sin linje konsekvent… tyvärr! Anledningen till att Alex inte fick gå match för sitt lilla cut på ögat var ju för att de var rädda att det skulle slås upp och börja blöda kraftigt = Alldeles för våldsamt för Sverige = det blir olagligt igen..

   Samma historia nu igen de är rädda för att armbågar orsakar cut och de är rädda för missmatcher som orsakar läskiga knockouts eller skador.

   Så jävla löjligt, skrota hela SMMAF lås in dom i nån garderob och släng bort nyckeln. Fattar de inte att det bara är att köra på? Skulle det bli tal om för våldsamt och olagligt igen skulle vi ju gå BERSERK!!!

   • tojo77
    31 July 2014 at 10:54

    Om att vara konsekvent i fallet med UFC Sweden 2: Hur kunde de då tillåta Latifi att gå mot Mousasi? En mismatch där risken för att de skulle se våldsamt ut var mycket större än Alex vs Mousasi, trots cuttet. Nej, jag tycker de är inkonsekventa som fan. Tillåt alla stora erkända organisationer att köra, eller neka alla. Fortsätt sätt åt Avesta MMA & Senap, men inte CW…

    • Eric
     2 August 2014 at 02:15

     Men det är ju till stor del pga just Latifi och Mousasi som de är hårdare nu för de fick mycket skit då?

     • tojo77
      2 August 2014 at 06:06

      Visst, men blanka nej från SMMAF håller inte. Du försvarar SMMAF här och där. Är du med i PRO-kommittén?

     • Eric
      4 August 2014 at 09:08

      Det är jag verkligen inte, däremot känner jag delar av styrelsen och vet att de absolut vill det bästa för sporten, inget annat. Det är bara tråkigt att se alla teorier, speciellt när det blir massa om konspirationer (inte du), istället för att vänta på ett uttalande. Och självklart tycker jag också att det var märkligt hela grejen med CW, men vill inte kasta för mycket skit innan jag vet exakt varför det blev som det blev. Nu har det ju kommit dock och de verkar ha tagit ett bra beslut i att lösa upp kommittén och se över direktiven.

     • tojo77
      4 August 2014 at 01:38

      Ja, det var ett bra beslut! Nu får de se till att få ordning på torpet och se till att detta sjabbel inte kan hända igen (först sanktionering och sen avslag).

   • Martin Cederlöf
    1 August 2014 at 06:39

    Hur tänker du människa? Latifi fick ju gå mot Mousasi!

    • Jonte14
     1 August 2014 at 06:43

     Ja klart det var en missmatch det med, solklart! Kan bara tänka mig att de våga inge annat när de gällde UFC

     • Martin Cederlöf
      1 August 2014 at 06:58

      Och därför har de inte följt sin linje konsekvent, i motsats till vad du skrev.

     • Jonte14
      1 August 2014 at 06:59

      Haha! Det går att diskutera men bortsett från det så har de varit tydliga tycker jag.

   • Eric
    2 August 2014 at 02:14

    Det är inte SMMAF som bestämmer vilka regler man får slåss under i Sverige, de har bara ansvaret att se till så reglerna efterföljs och de var inte populära efter förra UFC Sweden så jag förstår om de är noggranna nu. Jag är glad att vi har ett förbund som får det ansvaret så det inte blir som med boxningen och jag är glad att de fått till så vi ens får ha MMA-matcher i landet. Tråkigt dock att det blir så här.

 • Kiltcalle
  31 July 2014 at 10:23

  Sjukt besviken. Som med alla andra förbund så regleras de förvisso, men då är det väl inte konstigare heller än att godkänna main event för cage warriors och sen se om de blir granskade för det. Det här är mer ett steg bakåt än ett steg frammåt.

 • Punchdrunk
  3 August 2014 at 04:29

  Tycker problemet snarare är att SMMAF tidigare varit för våghalsiga. MMA är långt ifrån en självklarhet i Sverige. Behövs inte ens en lagändring, bara dra in tillståndet.

  Exempel har nämnts med t.ex. Latifi-Mousasi, där anmälde ju faktiskt Länsstyrelsen SMMAF & vi ska nog bara glada att de friades. Mitt problem är nog mer att de klänns inkonsekventa. Det är svårt att förstå varför de godkänner vissa matcher men inte andra.

  Jag kan tänka mig att SMMAF resonerat att UFC är den absoluta toppen och att det alltså därför finns fog för att tillåta de unifierade reglerna. Att det också är ett bra argument om Länsstyrelsen är kritisk. Ja det kanske till och med kan hålla till att frias vid en anmälning. Man kan ju dock ställa sig frågandes vid om det går att tänka så med UFC ökade bredd. UFC-fighters är ju med det stora antalet fighters inte per automatik topp längre.

  Dock blir jag mer lack när det känns som kampsportstillståndet äventyras. Kan säkert räcka med några “olyckor” och att matcherna i efterhand varit tvivelaktiga för att vi kan sitta här och drömma oss tillbaka när det fanns professionella mma-tävlingar i Sverige.

  Vet alltså inte om jag tycker problemet är SMMAF i det här fallet, däremot tycker jag fler kunde ha varit kritiska när t.ex. Latifi-Mousasi tilläts och dessutom under unifierade regler. Men visst har man sett bra mycket hemskare exempel än så. Ofta har man tänkt, hur tänkte de nu!

  Hur SMMAF främjar svensk MMA, ja svensk MMA:s existens vilar ju egentligen på att SMMAF fattar rätt beslut vad gäller säkerheten för våra fighters. Våra lagstiftare anser garanterat att kommersiella intressen ska vara underordnat säkerheten. Exponering underlättas ju av att man existerar inte sant?

 • Johan Lennström
  3 August 2014 at 02:24

  Som någon skrev så stämmer det (enligt mig) att smmaf inte riktigt vet vad deras uppdrag är. Eftersom det är länsstyrelsen i Örebro som sanktionerar matcher och regler så är smmaf bara ytterligare byråkrati för att ge sporten en form utav legitimitet. Någonting som kräver byråkrati måste ju vara så svårt och viktigt så att deras uttalanden automatiskt måste tas på allvar. Ett moment 22 som cred-matar sig själv på bekostnad utav andra mer rutinerade beslutsfattares brist på insikt i sporten.

 • Keko
  5 August 2014 at 04:31

  Att de varit inkonsekventa i vad som godkänts är ju öppet för diskussion, och de flesta tycker nog att det är lite sådär i den frågan, men det man måste förstå är ju att det inte är speciellt många år sedan MMA skulle förbjudas helt och hållet i Sverige. Och SMMAF arbetar för att få sporten inte bara legitim, men för att den ska kunna växa, och eftersom de också har regler att följa, och en av de reglerna är att inga galor baserade i Sverige får tillåta armbågar och att galor baserade utanför Sverige måste bli godkända för dessa regler är ju för att vi ska fortsätta att få tävla i proffs-mma i Sverige över huvud taget.

  Och att jämföra Jonatan Svenssons record med Latifis är inte rättvist, eftersom att Latifi har många fler år som aktiv brottare i bagaget, även om de har/hade samma record i jämförelsen.
  Därmed inte sagt att Svensson inte skulle klara av armbågarna, men matchningen där är lite sned, vilket den givetvis var i Moussasi – Latifi också, som dessutom var på kort varsel, och antagligen aldrig skulle sanktionerats under normala omständigheter.

  Man kan inte heller se förbi de eventuella ekonomiska skillnaderna för förbundet när det kommer till UFC vs CW, det är inte omöjligt att hela kortet ställts in om Latifi inte blivit godkänd som ersättare, vilket hade fått otroligt mycket större ekonomiska bieffekter.

  I efterdyningarna av cirkusen kring det inställda eventet, vilket givetvis är otroligt tråkigt för svensk MMA tycker jag ändå att SMMAF fått ta onödigt mycket skit. De har åstadkommit mycket på kort tid, och att de nu möter lite motgångar är inte så konstigt, det gör nämligen alla som kämpar för något.

  tl;dr: skulle smmaf oavkortat godkänna alla de matchningar CW föreslagit, och något skulle hända till följd av det riskerar proffs-mma att förbjudas helt, och det skulle knappast främja svensk mma det heller.

 • Svara