Foto: Mazdak Cavian

Exklusiv intervju med Hamza Bougamza: “Jag känner mig i toppform och redo”

Som en av Sveriges främsta thaiboxare gör nu Hamza Bougamza sin efterlängtade MMA-debut på lördag.

“Jag ska göra allt för att vinna,” säger han.

25-årige Hamza Bougamza (0-0) har länge stått ut som en exceptionell thaiboxare och har en ståtlig karriär bakom sig, där han bland annat kammat hem flera SM-titlar, VM-brons och en världsmästartitel i WKN.

Rinkebysonen går nu vidare till MMA-buren och debuterar direkt som proffs, när Scandinavian Fight Nights håller sin första gala i Solnahallen på lördag.

“Jag har bra självförtroende”

“Det känns bra nu,” säger bantamviktaren i en exklusiv intervju med MMAnytt. “All den hårda träningen är över nu och jag känner mig lugn. Jag har bra självförtroende, jag litar på mig själv och jag är jävligt laddad för att gå upp i buren faktiskt.”

När jag pratar med honom slås jag av hans enorma självförtroende. Han förklarar att hårdträningen är över och att denna vecka bestått av lätta drillar, lite media och att tappa den sista vikten.

Snart är det bara det roliga som återstår.

“Sedan är det bara dags att gå upp. Det känns bra. Jag är lugn och känner mig redo.”

Har lagt thaiboxningen åt sidan

På senare tid har Bougamza lagt thaiboxningen åt sidan för att lägga hela sitt fokus på de bitar inom MMA där han är mindre erfaren. Han berättar att han har snittat tre pass om dagen, varav två till tre pass i veckan har varit stående medan resten ägnats åt att bli starkare i framförallt klinchen och grapplingen.

Bougamza slänger iväg en spark mot Tofan Pirani i matchen om WKN-titeln i superfjädervikt.

Bougamza slänger iväg en spark mot Tofan Pirani i matchen om WKN-titeln i superfjädervikt.

Med all träning bland Sveriges toppfighters på Allstars Training Center känner han sig väl förberedd.

“Det har gått bra,” svarar han på frågan om sina förberedelser. “Jag känner att jag tränar med de bästa och att jag fått den bästa träningen jag kan få inför en MMA-match. Jag känner mig i toppform och redo. Allt har gått som det ska, jag är frisk, självförtroendet är på topp och formen är bra. Det känns perfekt.”

“Jag brukar inte känna nervositet”

Även om han har en gedigen ringvana från sin tidigare kampsportskarriär så är det ju minst sagt annorlunda nu, när han måste vara redo i betydligt fler avseenden både ståendes och på marken. Men i hans huvud är det match som match. Han litar på sig själv, sina färdigheter som fighter och känner att det är onödigt att bli nervös.

“Jag brukar inte känna nervositet. Sedan jag gick min första thaiboxningsmatch har jag inte varit nervös. Jag känner att det är onödigt, det kan förstöra ens prestationer. Mycket varför jag inte blir nervös är för att jag litar på mina egenskaper. Jag litar på att jag är snabb, stark, teknisk. Jag litar på alla mina egenskaper och jag känner mig bekväm med mig själv. Jag är inte nervös alls, det känns som vilken match som helst,” säger han och fortsätter:

“Det som skiljer för mig är att vi är i en bur i stället för en ring. För mig är det matta som matta liksom. Man kan hamna på marken och lite sådär, men som sagt, jag har tränat mycket på mark också. Jag känner mig bekväm med allting så nej, jag är inte nervös alls. Jag känner ingenting, bara att jag är redo. Jag vill bara att dagen ska komma så att jag kan gå upp och visa mina färdigheter.”

Strävar mot perfektion

Samtidigt är han medveten om att han fortfarande har hål att täppa till och vill inte påstå sig vara i närheten av komplett.

“Jag skulle inte säga att jag är komplett, att jag känner mig komplett eller något sådant,” säger han. “Jag strävar alltid efter att bli bättre och försöker lära mig nya saker varje träning. Oavsett om det är stående eller mark så försöker jag utvecklas hela tiden. Jag strävar mot perfektion.”

“Jag känner att jag vill göra en karriär direkt”

En del folk har diskuterat huruvida det är smart för honom att kliva över till MMA direkt, utan några amatörmatcher för att känna på först. Han medger själv att det kanske vore bra, men anser å andra sidan att han har så pass bra träningspartners på klubben och ser alla sparringronder som sina amatör MMA-matcher.

“Det är tunna handskar, det är en fight, vi tränar på hög nivå och alla kommer redo – så vad som helst kan hända. Men jag ser mig själv vinna i alla fall, speciellt framför hemmapubliken. Jag känner just nu att ingenting kan gå snett. Jag har det stora stödet och jag ska vinna. Jag ska göra allt för att vinna, sedan hur jag vinner får vi avvakta och se.”

– Hamza Bougamza

Nu är han ivrig att börja sin nya karriär.

“Jag känner att jag vill göra en karriär direkt, ge MMA:n några år och se vart det leder mig,” svarar han på frågan angående varför han valt att inte gå några amatör MMA-matcher först. “Börja bygga mitt record på direkten. Om man tänker efter, det skulle vara bra att gå några amatör MMA-matcher och känna på det. Hur det skulle kunna vara att hamna på marken och sådant där. Men grabbarna jag sparras med på gymmet är Sveriges elit och det känns fan hårdare än amatör MMA-matcher. Jag vill börja min karriär direkt i MMA:n.”

Han fortsätter:

“Man vet aldrig vem man möter i MMA, om jag går en match i amatör MMA kan jag möta någon bättre än i en proffsmatch – eller tvärtom, liksom. Jag vill bara få igång min karriär och jag känner att mina amatör MMA-matcher är all sparring jag har kört de här månaderna inför matchen.”

UFC är målet – men han tar en sak i taget

Det långsiktiga målet är nu att komma in i UFC, men han tar samtidigt en sak i taget och fokuserar på utmaningen han har framför sig.

“Främsta målet är som alla andra, alla har ju sina drömmar om att komma till UFC,” berättar han. “Det är det ultimata målet. På vägen dit tar jag ett steg i taget som alltid och målet nu är att vinna matcherna som jag kommer få framför mig. Det främsta målet just nu är att träna, utvecklas och vinna mina matcher.”

Motståndaren han ställs mot nu är greken Makis Sioutis (0-1). Även om han är oerfaren inom professionell MMA har han till skillnad från Bougamza gått ett flertal amatör MMA-matcher.

“Jag vet att han är grekisk mästare, boxning, kickboxning och MMA,” berättar han. “Han har gått en hel del matcher i amatör MMA och även kört lite grapplingmatcher. Jag kollade igenom en av hans matcher och det känns som att han gillar att stå men också kan ta ner det till marken. Men varje match börjar stående, vi får se hur det utspelar sig.”

“Jag känner just nu att ingenting kan gå snett”

Hur självsäker Bougamza än är vill han inte ge sig på att förutspå ett avslut. Han vill inte bli för kaxig, menar han, och jämför med Conor McGregor (19-3), som senast fick äta upp sina ord efter matchen mot Nate Diaz (19-10).

“Vi får avvakta och se,” svarar han när jag frågar hur matchen slutar. “Jag vill inte låta kaxig – det kanske blir tvärtom, du vet. Man har sett många som till exempel Conor McGregor, han snackade om att han ska knocka Nate Diaz och jag vet inte vad, hit och dit och det kommer inte gå över en rond – och så får han stryk liksom. Ser ut som en clown dagen efter. Så nej, jag gillar inte att prata sådär.”

UFC:s fjäderviktsmästare Conor McGregor har gjort sig känd för sitt självförtroende, och hur han förutspått avsluten i sina matcher. Dock fick han senast äta upp sina ord och Bougamza känner själv att han inte vill göra likadant.

UFC:s fjäderviktsmästare Conor McGregor har gjort sig känd för sitt självförtroende, och hur han förutspått avsluten i sina matcher. Dock fick han senast äta upp sina ord och Bougamza känner själv att han inte vill göra likadant.

Han poängterar att det är en fight med tunna handskar och att vad som helst kan hända i buren. Dock ser han sig själv vinna utan tvekan, i synnerhet med det enorma stödet han förväntar sig från hemmapubliken.

“Det är tunna handskar, det är en fight, vi tränar på hög nivå och alla kommer redo – så vad som helst kan hända. Men jag ser mig själv vinna i alla fall, speciellt framför hemmapubliken. Jag känner just nu att ingenting kan gå snett. Jag har det stora stödet och jag ska vinna. Jag ska göra allt för att vinna, sedan hur jag vinner får vi avvakta och se.”

Foto: Mazdak Cavian

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
ExklusivtHamza BougamzaIntervjuNyheterRekommenderatSenaste NyttSvenska NyheterThaiboxningZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...