Gladius MMA ber om ursäkt för Fredrik Gynnestams agerande på Cage Challenge X

I sin roll som tränare på Gladius MMA ber August Wallén om ursäkt för Fredrik Gynnestams agerande på Cage Challenge X. Han passar även på att slänga iväg en känga till vissa av MMAnytts läsare.

Fredrik Gynnestam såg ut att vara taggad till tusen när han i lördags klev in i Valhalla Sporthall för att göra sin professionella debut på Cage Challenge X. När hans franske motståndare signalerade att han ville hälsa i starten av matchen visade Gynnestam tydligt med en handrörelse att han inte var intresserad, att han ville att matchen skulle komma igång omedelbart.

I begynnelsen av matchen var Gynnestam dominant stående och även från topposition på mattan. Men Reda Sighoum växlade om från ryggläge och satte en armbar tillräckligt tight att domare Kristian Hacklou valde att stoppa matchen. Gynnestam protesterade och menade att han inte givit upp men hans tränare August Wallén var lugn och tydlig med att det var domarens rätt att stoppa matchen.

När förlusten var ett faktum valde Gynnestam att högt och tydligt svära, något som av flera tolkades vara riktat till hans motståndare. Men i den ursäkt som kom under dagen på Fightermags forum menar Wallén att hans adept endast ventilerade sin frustration och att det inte var riktat åt Sidhoum.

I lördags på Cage Challenge X uttryckte sig en av våra tävlande sig mycket olämpligt efter sin match. Det var dumt och oacceptabelt av flera anledningar. Det skall dock noteras att det inte var riktat mot motståndaren specifikt utan var ett allmänt uttryck av frustration. Det försvarar inte agerandet i sig men det har på en mma-sida spekulerats i att det skulle ha varit riktat vilket det alltså inte var enligt min uppfattning (och jag stod nära).

På samma mma-sida spekuleras det vidare att denna tävlande kommer att “komma undan” med detta bara för att det är en gladius-fighter och att det i sin tur skulle bero på korruption. Personligen är jag förvånad över sådana påståenden, dels för att det är så uppenbart felaktigt och dels för att jag trodde att mma-communityt som helhet i Sverige hade kommit lite längre.

Om man “åker dit” för något så beror det på två saker i kombination: 1. Att man har gjort något som bör leda till en bestraffning enligt regelverket, samt 2. Att någon gör en anmälan. Gör ingen en anmälan så blir det ingen bestraffning oavsett om det hela var fel eller ej. Om detta vid en eventuell anmälan skulle leda till bestraffning eller inte kan jag inte uttala mig om. I jämförelse med människor som börjar slåss eller hotar funktionärer och/eller media så är detta mindre allvarligt om än fortfarande mycket olämpligt.

Vad jag kan minnas så har det aldrig tidigare hänt att en tävlande jag coachat uttryckt sig på detta sätt, och det kommer inte att hända igen.

Jag vill å den tävlandes, klubbens, teamets och framförallt mina egna vägnar be alla, såväl de som var på plats som de som såg galan via live stream, om ursäkt!

MMA-sidan Wallén refererar till är sannolikt MMAnytt då några av våra läsare var upprörda över Gynnestams beteende men väntade sig inga direkta konsekvenser för honom då de menade att Gladius och dess fighters erhåller förmåner från förbundet. Detta är inte MMAnytts position i frågan, men våra läsare är fria att uttrycka sina åsikter förutsatt de håller sig inom de gränser som är satta för kommentarerna.

Förbundets utsände kommenterar det inträffade

MMAnytt tog kontakt med Jesper Gunnarson som under galan var Svenska MMA Förbundets (SMMAF) supervisor på plats. Supervisorns roll är enligt gällande regler att “tillse att alla funktioner och ansvarsområden hanteras på ett korrekt sätt” och därför var det av intresse att höra med honom om Gynnestams beteende föranlett en anmälan till förbundet.

Rapporten är under arbete, det brukar ta några dagar att få den klar, svarar Gunnarson till MMAnytt. Gällande 21.13 (red. anm. som stipulerar att det är en foul att “använda svordomar eller förolämpande språk”) så är det något som gäller under matchen. I Gynnestams fall var det efter matchen och oklart om det var riktat mot motståndaren eller inte. Det rapporteras sannolikt inte som en avvikelse. Däremot kanske som en notering att detta skedde och att Gynnestams coach skrev en ursäkt om det. Skulle tro att det stannar vid det.

Vidare förklarade Gunnarson att reglerna i paragraf 21 alla är matchrelaterade men att regler utvecklas med tiden vilket kan innebära att denna incident kan leda till nya regler för att stävja sådant beteende i framtiden.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Cage ChallengeSvenska FightersSvenska Nyheter
14 Kommentarer
 • krofius
  4 June 2013 at 08:12

  Någon som vet vad det var för ”hemskt” Fredrik Gynnestam yttrade då?

  • martin
   4 June 2013 at 08:27

   Han skrek “H*RA!”, men inte mot fransmannen. Han skrek det i ren frustration och slängde iväg sitt tandskydd.

   • krofius
    4 June 2013 at 08:36

    Fy fan va fjantigt att nån ens överhuvudtaget bryr sig om något sånt. Speciellt när det inte ens var riktat mot någon.

    • kalle
     4 June 2013 at 08:43

     Fan va fjantigt att ens skriva “HORA!” från första början, speciellt när man det handlar om en sanktionerad tävling.

     • Kirurgen
      4 June 2013 at 09:38

      var skrev han det på golvet? gick det inte att skura bort sen då eller?….=)

    • Robin K C
     6 June 2013 at 09:18

     Rätt fjantigt att en vuxen människa måste skrika sånt. Speciallt i såna här sammanhang. Om man är proffisionell så håller man på sånt oavsett.

 • Slafs
  4 June 2013 at 08:51

  Citerar mig själv från gamla artikeln.

  “Först ut. Enskilda nötter finns på alla klubbar. Normalt sätt anser jag att Gladius generellt agerar väldigt sportsligt och fördömligt vid tävlingar.Hur illa det var i detta fall har jag inte exakt koll på, dåjag inte var på plats. Dock har en för mig mycket trovärdig person sagt att det ropats tillmälen efter motståndaren, inte pga besvikelse. Lägg därtill annat barnslig beteende.Vad anser jag bör hända? Kontroll med oberoende förbundsrepresentanter och funktionärer. Kontroll av video. Om det gått till så som jag fått berättat borde en lämplig påföljd vara en varning för den som felat, men ingen påföljd för klubben. Detta ser jag som en enkel knäpp på näsan, inget annat. Det har ju gjorts förut så jag ser inte problemet med att göra det igen.

  Men för att slå huvudet på spiken gällande fördelar för Gladius från förbundshåll.Både du, August samt Marko påvisar denna ursäkt och försvar. Ursäkt från Gladius gällande detta beteende anser jag inte behövs. Det är en enskild person som misskött sig. Men från vem kom igentligen denna ursäkt och förklaring? Gladius eller förbundet? Ingen av er tre kan över huvudet taget anses opartiska och bör därmed inte föra förbundets talan eller beslut.Att Gladius gynnas av förbundet är ingen hemlighet. Framför allt när det kommer till gränslägen. Skulle kunna ta upp ytterst tydliga exempel, som inte ens kan betraktas som gränslägen, men vill inte outa mig själv och andra.

  Väl mött!

  /Slafs”

  • grimupn0rth
   4 June 2013 at 09:02

   Tycker det står ganska klart i allra första meningen?

   “I sin roll som tränare på Gladius MMA ber August Wallén om ursäkt…”

  • UFC4LIFE
   4 June 2013 at 09:05

   vad för annat barnslig beteende? genuint nyfiken

 • Lallarn
  4 June 2013 at 09:07

  Tycker det är kul att det är MMAnytts läsare som gjort fel och dragit slutsatsen att Gynnestams kommentar var riktad mot fransmannen, speciellt med tanke på att de flesta inte hade haft någon aning om det om inte MMAnytt själva rapporterat att det förhöll sig på det viset.
  Kanske man från redaktionens sida skulle vara lite självkritiska istället för att ösa över ansvaret på läsarna?

 • Lallarn
  4 June 2013 at 09:12

  Det verkar inte bara vara MMAnytts läsare som fick sig en känga…

 • Johanbj
  4 June 2013 at 09:27

  Det här låter ju som när fox censurerar Diaz långfinger. Känns väl lite överdrivet när två stycken personer precis innan försökt knocka ut varandra. Då är väl inte en svordom hela världen, speciellt i frustration. Såg dock inte matchen, och är vanligtvis en anhängare av vårdat språk i de flesta fall.

 • ekivok
  4 June 2013 at 09:52
  • Mathias Alm
   4 June 2013 at 10:31

   haha! är du fragbite-ekivok btw?

  Svara