Hamza Bougamza till MMAnytt: ”MMA-debuten är nära”

I en intervju med MMAnytt berättar den fyrfaldige SM-mästaren i thaiboxning Hamza Bougamza om VM i Bangkok, om hur det är att vara en förebild samt detaljer om sin kommande MMA-debut.

Det är mycket som har varit på gång för Hamza ”Rifi” Bougamza det senaste året. Den unga thaiboxaren från Rinkeby, Stockholm har hunnit ta hem ett SM- och en VM-titel, han har vunnit folkets pris på Kampsportsgalan i början av året och har fått mycket uppmärksamhet från media under årets gång.

Rinkebysonen Bougamza berättar:

”Det är mycket som har förändrats, mitt liv ser annorlunda ut än vad det gjorde innan jag vann dom här titlarna och folkets pris. Att vinna folkets pris, SM och VM-titlarna har gjort att jag fått mycket uppmärksamhet i media, sponsorer har dragits till mig så jag har haft fullt upp att prata med sponsorer. Ens liv förändras och man uppnår sina mål hela tiden. Det känns som det går uppåt, precis som jag vill att det ska göra.”

”En sjuk känsla”

”Det är en helt sjukt känsla, det är som att allt bra har kommit samtidigt. Det har gått som jag velat och man har fått tillbaks lite glädje från dom där timmarna man lagt ner på blod, svett och tårar.”

hamza.bougamza

Hamza Bougamza tar emot folkets pris under Kampsportsgalan 2015.

Bougamza berättar att han tack vare all framgång har hamnat i en position där han kan inspirera dagens barn och ungdomar till att förbättra sina liv. Att vara en förebild för förortens unga är viktigt för den karismatiske kampsportaren.

”Du vet när jag själv var yngre tänkte jag att när jag blir stor så ska jag äga Rinkeby. Jag ska ha guldkedjor, jag ska ha en fet bil, jag ska va kriminell.. Jag såg det som en bra grej. Varför? Det är för att alla mina förebilder var kriminella. Jag vet nu att alla barn, det spelar ingen roll vilket ort de är ifrån eller vilken stad här i Sverige, alla barn tänker samma sak. Jag vet att de tänker, när jag blir stor ska jag äga min ort. Varför? För de har kriminella förebilder.”

Vill vara en förebild för dagens ungdomar

”Jag försöker ändra på det, jag försöker vara en av dom där grabbarna som visar en annan väg. Som visar att det går att bli framgångsrik på ett annat sätt. Genom att plugga, jobba, sporta, vad det än är genom att uppfylla sina drömmar. Det är därför jag gör det, det är för barnen jag gör det. Det är därför jag gör det.”

Bougamzas senaste match var på VM i thaiboxning i Bangkok, Thailand, där han förlorade sin match. Ett mästerskap som i media skuggades av det uppmärksammade bomb som krävde 27 dödsoffer. ”Rifi” och några lagkamrater hade precis lämnat området där bomben gick av.

”Vi hade varit just i det stället en timme tidigare och vi gick förbi där innan explosionen. Vi hörde explosionen men vi fatta inte vad det var, det är första gången jag upplever nåt sånt.”

Hamza fortsätter,

”Hela landslaget var ju på hotellet och vi var inte där och de kunde inte kontakta oss. Vi visste inte att vi skulle samlas och att det var ett bombattentat, läget var oroligt. Det var två smällar, då dagen efter så hade någon slängt en granat och det var ett tillfälle när vi skulle ta tåget utanför vårt hotell men en kartong hade placerats där och det vart bombhot så alla tåg hade spärrats av. Det var kaos.”

”Hade jag varit där en timme tidigare hade jag varit död”

”Min match var dagen efter, men VM skulle hålla igång i fyra dagar till och på nyheterna hade de gått ut och sagt att man ska hålla sig borta från områden med mycket turister. Det var oroligt för det var så öppet, mycket folk och alla kunde gå in och ut från arenan, inga vakter och mycket folk på samma ställe men det var bara behålla lugnet och fokusera på VM. Man blir chockad, hade jag varit där en timme för tidigt hade jag kanske varit död.”

hamza.VM

Hamza Bougamza lägger en spark mot ungraren Tamas Birics under matchen om WKN’s världsmästarbälte i superflugvikt i Gotland.

Efter hemkomsten från thaiboxnings-VM har Bougamza lagt full fokus på sin MMA-träning, där han numera håller hus på Allstar Training Center, och börjat blicka mot nya mål. I början på nästa år förväntas han göra sin MMA-debut.

”Målet är att jag gör debut i januari, jag kan säga att jag kommer göra min proffsdebut inom fyra månader. Nu är det bara MMA som gäller. Jag får inte säga någonting men det är nån av de stora galorna i Sverige men det är ingenting som är klart.”

När det är dags för Hamza Bougamza att ta första klivet upp i buren kommer ni få höra det här på MMAnytt.

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
ExklusivtHamza BougamzaIntervjuNyheterRekommenderatSenaste NyttSvenska NyheterThaiboxningZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
13 Kommentarer
 • Kenny Starfighter
  15 October 2015 at 11:26

  Intressant att han ska gå på proffs direkt, ingen shoot eller Amatörmatch innan.

  • peter
   15 October 2015 at 12:10

   Tycker mer det är rätt att han inte behöver visa sig i amatör ligan eller shoot. Han är en fighter av rang och har visat det i thai genom prestera väldigt bra. många i andra länder som går direkt till proffs mma efter dom vunnit stora medaljer i andra kampsporter och behöver inte gå igenom shoot och amatör.. Hade väl varit lite av en förnedring av en världsmästare. Hade du tex låtit Ronda eller cormier gå några shoot eller amatör innan.. =)

   • Realisten
    15 October 2015 at 01:46

    Han borde absolut gå några amatör mma eller shootfighting innan han går proffs, testa sitt nedtagningförsvar i en riktigt match. Löjlig jämförelse du gör med olympier som Cormier och Ronda, som dessutom kommer från en brottningsbakrund.

    • arghada
     15 October 2015 at 02:40

     Kan bara hålla med, verkar dumt att inte testa sina vingar i en amatörmatch mot bra motstånd, gärna en brottare eller grappler. Tråkigt att smutsa ner sitt record om det råkar bli förlust i första proffa matchen …

     • Amin Adrian Siryani
      15 October 2015 at 05:55

      Teymur bröderna gick direkt från thai/K1 till proffs MMA och David förlorade även sin första match.. Idag inväntar vi hans UFC-debut ;)

    • Micke
     15 October 2015 at 03:50

     tkr också det är positivt med några amatörmatcher i bagaget. ny matcherarenhet. känna av cardio och nedtagningsförsvar. Det gynnas ju i längden.

   • mista
    15 October 2015 at 02:40

    Ronda gick flera amatör matcher innan hon gick proffs

   • Eric
    15 October 2015 at 03:11

    Har sett många meriterade fighters börja med amatör. Shootfighting är snäppet för lågt, men amatör känns rimligt. Det finns fler ställen att tävla än i amatörligan.
    Ronda gick amatörmatcher först.

    Han kan absolut gå som proffs direkt, men att inte göra det vore inte det minsta konstigt. En meriterad striker mot en meriterad brottare i amatörmatch t ex, nyttigt för båda och påverkar inte record men de kan hitta sina svagheter och känna på MMA innan de börjar som proffs.

    • Kenny Starfighter
     15 October 2015 at 09:20

     Exakt så jag tänkte också, det är inte fel att köra en amatör match för träningens skull liksom.

  • Amin Adrian Siryani
   15 October 2015 at 05:54

   Man kan jämföra det med Teymur bröderma, de gick direkt till att gå proffsmatcher i MMA och det gick ganska så bra :)

 • tojo77
  15 October 2015 at 11:36

  Förstår inte poängem med diskussionen om han “borde” gå amatör/shoot innan eller inte. Ena halvan säger att det vore klokt och andra att det är coolt. Ingen har rätt eller fel. Jag ogillar både borden och mästranden. Låt oss se hur det går. Ska bli kul att följa Hamza.

 • hans68
  16 October 2015 at 02:41

  Den här Grabben är så jävla grym. Jag har följt hans Thaiboxnings karriär och jag tycker inte att det finns någon som är mer underhållande än honom, verkligen en fröjd för ögat att se honom fightas. jag hoppas att han tar svensk mma med storm han verkar vara ödmjuk och omtänksam med hjärtat på rätt plats och en stor förebild ute i förorterna i sverige. sköna intervjuer gör han också! Stort Lycka till Hamza Vi tror på dig!

 • Svara