Intryck från Superior Challenge X

Superior Challenge X är i historieböckerna men intrycken är fortsatt klara och tydliga i mitt huvud. Med denna text ska jag försöka redogöra för mina högst personliga intryck.

Första intrycket jag fick när vi kom in i arenan var wow. Helsingborg Arena är en moderna arena som kändes perfekt för en MMA-gala. Bra arenapersonal som ställde upp om det var några problem.
Publiken började komma in och frågan var hur många det skulle bli tillslut. Min uppskattning är att det var runt 3000 personer i publiken. Vad jag hörde så skulle det få plats 5000. Personligen tycker jag att Superior Challenge X höll tillräckligt hög klass för att samtliga platser skulle varit fulla.

Klockan närmade sig 19:00 och det var dags att starta galan. Musse Hasselvall gick upp i buren och höll ett litet tal i samma anda som min krönika. Hade han läst den tro? Skämt åsido, det var ett uppskattat tal som handlade om respekt för sporten, varandra och utövarna. Han tog även upp hur viktigt det är att vi visar en positiv bild av sporten nu när trycket hårdnat efter händelsen under den allsvenska fotbollspremiären. Galet att en sådan tragisk händelse används för att svärta ner MMA.

Match efter match genomlöpte och vi bjöds på bra underhållning. Givetvis var det en del saker som stack ut lite extra.

Pannie Kianzad mot Annalisa Bucci
Jag var förvånad över att denna match inte var med på huvudkortet. Kianzad är inte bara från Helsingborg utan hon är även Sveriges bästa kvinnliga MMA-utövare. Det fanns stort intresse för matchen och den levererade. Kianzad gick ut och tog kommandot direkt. I två ronder styrde hon matchen men i den tredje fick vi se Buccis styrkor. Med knän i clinch och sparkar från distans så bromsade hon upp Kianzads framfart. Det blev trots allt en säker seger för Kianzad och med 5-0 i bagaget så närmar sig UFC med stormsteg.

Bilal Musa mot Craig Derbyshire
Efter att ha sett MMAnytts minidokumentär om Bilal Musa växte mitt intresse för denna match. Visst, jag var nyfiken innan också men den gav helt enkelt lite mer krydda. Denna match kan man sammanfatta med ett ord, krig. Derbyshire hade en livsfarlig höger och var stark som en oxe. Musa använde sig av sin brottning men vissa gånger när han skulle fånga Derbyshire sparkar var det farligt nära att dom skulle träffa huvudet istället.
En tuff match mellan tuffa fighters som Musa vann via domslut.

Alan Carlos mot Daniel Acacio
Vill börja med att konstatera att jag hade fel, fel och åter fel. Detta trodde jag var den mest givna matchen på hela galan. Matchen startade och medans jag tog en klunk av mitten vatten händer det. Carlos sänker Acacio och domaren bryter. En skräll tycker nog alla förutom Carlos själv. Resten av galan gick en muttrandes Acacio runt och hävdade bestämt att domaren gjorde fel som bröt. Han var tämligen ensam om att ha den åsikten.

Efrain Escudero mot Juha-Pekka Vainikainen
Denna match såg jag verkligen fram emot. Escudero är en fighter som jag gillar. Med en tydlig satsning på att ta sig tillbaka till UFC var det upp till bevis för Escudero. Han levererade direkt. Med ett bättre game och enligt mig ett bättre kunnande dominerade han Vainikainen. I den tredje ronden får Escudero in en triangel på Vainikainen. Vainikainen klappar och Superior Challenge fick en ny mästare i lättvikt.

Yosef Ali Mohammad
Vad ska man säga? Visst, hans motståndare tog matchen på kort tid. Mike Neun var på inga sätt förberedd på vad som skulle komma. Mohammad visade att han trots sina 111,1 kg rör sig som en betydligt lättare fighter. Han tog enkelt ner Neun och gjorde processen kort via en kimura. Imponerande och frågan är hur långt Mohammad kan gå. Personligen tror jag att han kan ta sig hela vägen till UFC om han fortsätter att utvecklas i denna takt.

Simon Sköld mot Salih Kulucan
Detta blev en match som slutade med ett frågetecken för mig. Varför bröt domaren? Simon Sköld hade tagit ner Kulucan i den första ronden och jobbade hårt för att få in en armbar. Det såg ut som att han lyckades men Kulucan klappade inte ut sig. Tiden gick och tillslut bröt domaren matchen. En frustrerad Kulucan protesterade vilt mot beslutet. Efter matchen lämnade Kulucan in en protest och vi får se vad händer.

Sammanfattningsvis vill jag säga att det var en lyckad gala. Bra arrangerat av Superior Challenge för oss som var på plats och produktionen var snygg. Jag hoppas innerligt att det blir en ny gala inom kort och att jag får möjlighet att rapportera då med.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
KrönikaNyheterSuperior ChallengeSvenska FightersSvenska Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
17 Kommentarer
 • Brocowich
  4 May 2014 at 06:52

  Vad var det Besam jiddre om efter han förlorat?

  Kul att Simon van synd bara att det var knepig insats av domaren.

  • Tobias Johansson
   4 May 2014 at 07:11

   Vet inte vad det var som Besam pratade om. Satt och liverapporterade så jag missade det.
   Simon skötte det snyggt tycker jag. Han var bättre än sin motståndare och jag trodde verkligen att Salih skulle klappa ut sig.

   • Kiltcalle
    5 May 2014 at 08:21

    Det finns väl teknisk submission precis som det finns teknisk knock out? Så såg jag det iaf. Finns fler matcher där personer fått armen söndersliten för att de vägrat klappa. Ringdomarens uppgift är att se till så att utövarna inte tar mer skada än vad som krävs. Så att stoppa en armbar som sitter innan ledband börjar slitas av känns rimligt. Sen så är det inte domarens uppgift att ha koll på om just denna kille var onaturligt överrörlig i armarna osv. I hans ögon så är förutsättningarna lika för alla.

    • Wesley Pipes
     5 May 2014 at 09:09

     Bra analys där.
     Låset var helt fast, tidigt i ronden. Det satt som det skulle och han kom inte ur.
     “Not intelligently defending yourself” är definitionen av vad regelverket säger om när domaren ska bryta.

    • Tobias Johansson
     5 May 2014 at 09:13

     Absolut och som sagt så tyckte jag att den satt riktigt bra. Väntade bara på att Kulucan skulle klappa ut sig.

     Pratade med Salih Kulucan sent igår och han sat att han kommer få besked inom några dagar om matchen ska ändras till No Contest. Enligt honom så satt inte låset och han sa även att poängdomarna höll med honom. Så fort jag får besked så kommer det en artikel om det.

     • Kiltcalle
      5 May 2014 at 09:53

      Riktigt surt för Simon om han får en “no contest”. Han behöver sina vinster. Tycker SMMAF verkar ändra på domar lite väl lätt. T.ex. Viktor Pestas plötsliga seger över Yosef.

     • Mark
      6 May 2014 at 06:27

      Viktor pesta vandt jo

     • Kiltcalle
      6 May 2014 at 08:30

      Ja det var det som var märkligt. Det var en jämn match ändå. Pesta hade nedtagningar, men gjorde inget offensivt förutom just nedtagningarna och kontroll. Yosef var mer offensiv. Poängdomarna gav segern till Yosef och överklagan kom strax in. Så när SMMAF då får in ärendet så har de alternativet att avgöra om det var ett ogiltigt domslut eller ej. Om det var ett ogiltigt domslut så borde resultatet bli en “no contest” och inget annat.

  • Mohammed Mahdi
   4 May 2014 at 11:21

   Det undrar jag med!

 • Mark
  6 May 2014 at 06:26

  Seriøst hvem tror virkelig hende pannie skal være i ufc udover hende selv og hendes team. Sikke en lousy match.

  Ud med hende!!!!

  Yousef ali mohammed er først kong når han har besejret christian godzilla colombo!!!!!

  • Mattias
   6 May 2014 at 08:03

   En match mot Colombo hade varit grym! Har hört väldigt bra grejor om honom men har väl haft otur med skador? Kul att du har en fighter du faktiskt gillar ;)

   • Mark
    6 May 2014 at 11:40

    Colombo mangler bare HGH så er han klar.

  • Wesley Pipes
   6 May 2014 at 07:10

   Vad var lousey?
   Det var en actionfylld match mot en rutinerad motståndare med dubbelt så många proffsmatcher. Hon avslutade nästan den via TKO i andra ronden.
   Jämför den matchen med Duke-Correia, föruttsatt att du faktiskt ser på UFC matcher.

   • Mark
    6 May 2014 at 11:40

    Pannie burde ikke fighte. Hvis hun skal hellere levere kebab end at fighte. Plus hun er alliereret med den største fusker i dansk mma tue trnka. The corruption man of danish mma.

    Hvis i vil så kom og forslå yousef om at kæmpe mod godzilla!! European hw mester mod superior challenge mesteren. Så kom

   • Wesley Pipes
    7 May 2014 at 01:16

    @ Mark
    Med andra ord så har du ingen anledning till att klaga, förutom att du inte gillar en snubbe hon tränar med?
    Antar att du inte såg Pannies match heller då? Likt fan känner du ändå att du kan snacka om hur den var…
    Sen undrar jag varför du vill att Besam Yousef ska möta en tungviktare, såvida du inte var för dum i huvudet för att kolla vad Yosef Ali Mohammad egentligen heter. Lugnt, det står bara i artikeln. Men jag antar att du inte läste den heller.
    Skit ner dig din obildade tönt. Försök kolla lite på sporten du låtsas följa.
    Du kanske lär dig något.

    • Mark
     11 May 2014 at 05:48

     Jeg tager ikke noget svar fra en wesley pipes seriøst.
     Svensk mma er til grin. Uden alex gustafsson er i ingenting.
     Colombo, Dalby, Joachim Christensen smadre alle jeres kæmpere. Hvorfor ikke få en superior challenge danmark mod sverige hvis i er så gode?
     Wesley pipes du skal ikke tale sådan når du er hvid bælte muhahaha

    • Mark
     12 May 2014 at 11:32

     Desuden er jeg ikke glad for din mangel på respekt hos mig. Tal ordenligt herinde. Du er en party pooper

  Svara

  bet365
  Speltips: UFC Vegas 55  Holly Holm vs Ketlen Vieira


  Söndag | 00:00 | UFC
  1.44 - 2.87
  Till Bethard!
  1000kr insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC Vegas 5512
  Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
  Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
  Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
  Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
  Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
  Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC Vegas 55

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Holly Holm via domslut2.00
  Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
  Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
  Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...