Foto. Patrick Jenkinson/MMAnytt

IRFA 10-aktuella Oliver Enkamp känner att UFC-kontraktet är nära: “Min stil är unik”

Efter en längre frånvaro från buren är obesegrade Oliver Enkamp äntligen tillbaka för match. Han kommer nämligen göra sin welterviktsdebut på IRFA 10 i Stockholm, där han tar sig an holländaren Arne Boekee i galans huvudmatch.

I en exklusiv intervju med MMAnytt berättar 25-åringen att han känner sig bättre än någonsin tekniskt, betydligt starkare fysiskt och att det kommer vara en mognare Oliver som går in i buren på lördag.

– Vi kommer leverera en show i världsklass, lovar han.

Svensk MMA växer så det knakar och det finns flera lovande fighters på väg upp. En av de hetaste talangerna just nu är helt klart Oliver Enkamp (4-0), som gör comeback till buren i helgen och tar sig an holländaren Arne Boekee (4-1) på International Ring Fight Arenas tionde gala.

Efter att ha varit borta från buren i nästan två år är du nu tillbaka för match på lördag. Hur grymt känns inte det?

– Det känns toppen! Bara positiva känslor.

Vad vet du om din motståndare Arne Boekee?

– Vi har väldigt mycket likheter han och jag. Jämngamla, nästan identiska records, och båda två har bred tävlingserfarenhet inom olika kampsporter.

Först var det tänkt att IRFA 10 skulle gå av stapeln i samband med Fitnessgalan på Friends Arena maj. Dessa planer ströks emellertid varpå galan sköts fram. Under tiden har organistationen ingått ett samarbete med World Series of Fighting Global Championship och nu på lördag är det dags för eventet att ta plats i Berns Salonger i Stockholm istället.

Oliver efter sin senaste match på IRFA 7. Foto: Micha Forssberg

Oliver efter sin senaste match på IRFA 7. Foto: Micha Forssberg

Matchkortet inleds av en shootfightingmatch följt av tre matcher i amatör-MMA. Sedan består huvudkortet av fyra proffsmatcher, där Enkamps match är huvudattraktionen.

Vad betyder det för dig att få gå huvudmatch på galan?

Det är jättekul att vara huvudmatch och jag vet att vi kommer leverera en show i världsklass! Åtminstone från min sida, för det är väl det enda jag kan säga något om…

Hur har dina förberedelser sett ut?

Jag har tränat på nu utan uppehåll under många månader. Mycket kondition och fys under sommaren, en hel del resande och tränande på olika ställen och slutligen har jag fört allt samman här hemma på Pancrase Gym och Combat Academy med en massa nya bitar i gamet.

Sist vi såg Oliver gå match var i november 2014, då han ströp ut polacken Lukasz Bienik (6-4) på IRFA 7. Månaden efter tävlade han på SM i Submission Wrestling – och drog där upp en gammal skada som tvingade honom att ta ett steg tillbaka.

“Min stil är unik och jag tror att när jag kommer upp i de stora ligorna kommer många ta efter en hel del av vad jag gör.”

– Oliver Enkamp

Under 2015 drog han i väg till Las Vegas och var en av flera svenskar som ansökte till den 22:a säsongen av UFC:s realityserie The Ultimate Fighter, där den irländska superstjärnan Conor McGregor (20-3) coachade ett lag européer mot ett lag från USA, som i sin tur leddes av veteranen Urijah Faber (33-10). Efter en bra uttagning blev han erbjuden en plats, men då han inte hade lyckats bli tillräckligt skadefri tog han beslutet att tacka nej. Något som han förklarade mer om i en tidigare intervju med MMAnytt.

Den ena skadan ledde till den andra och jag blev borta i stort sett halva 2015, varpå jag la om träningsupplägget för att komma tillbaka starkare, säger han.

Nu är han dock fullt återställd och i utmärkt form sedan flera månader tillbaka. Anledningen till att återkomsten sker först nu har endast att göra med att hans tilltänkta motståndare tvingades dra sig ur på SFN 1, samt att vårens Superior Challenge – och IRFA-galor blev framskjutna.

Nu under 2016 har jag bara tränat på totalt skadefri och planerade in flera matcher under våren, som dock blev inställda eller flyttade av olika skäl. Så jag har legat i matchförberedelser hela året, men nu är det dags!

Hur har du utvecklats som fighter under tiden du har varit borta från tävling?

– På alla sätt och vis. Jag är tekniskt mycket bättre i olika moment, fysiskt mycket starkare och mentalt mognare med ökat självförtroende. Min stil är unik och jag tror att när jag kommer upp i de stora ligorna kommer många ta efter en hel del av vad jag gör.

Tror du att du kommer känna av ringrost i matchen?

– Jag känner inte av sånt. Eftersom jag aldrig tar ”off-seasons” utan alltid tränar på, sparras och hänger med i sporten så känner jag mig alltid redo. Jag kommer att fightas avslappnat och med glädje!

Enkamp har tidigare tävlat som lättviktare, men kommer nu att göra sin welterviktsdebut och fortsätta tävla i 77-kilosklassen framöver.

– Jag har nog alltid varit en welterviktare med tanke på min kroppsram… Men då trenden har varit att klippa en massa vikt i MMA så har jag försökt intala mig annat, säger han och förklarar att han känner sig starkare, stabilare och farligare på alla sätt som welterviktare.

Du gör ingen hemlighet av att du vill till UFC. Har du haft vidare kontakt med dem efter att du tackade nej till TUF?

Tyvärr har jag inte hört något direkt från UFC, men jag är övertygad om att de har ögonen på mig. Så kanske att det kommer ett samtal när jag har samlat på mig två eller tre vinster till.

Enkamp lyser av självförtroende och är övertygad om att han kommer göra ett stort avtryck i sporten.

Enkamp lyser av självförtroende och är övertygad om att han kommer göra ett stort avtryck i sporten. Foto: Mattias Persson

Avslutningsvis: hur visualiserar du matchbilden och avgörandet på lördag?

Jag visualiserar olika typer av avslut och situationer varje gång jag spelar upp matchen i mitt huvud, så att jag är beredd på alla möjliga scenarion. Men jag räknar med vinst varje gång!

IRFA 10 öppnar portarna vid Berns Salonger klockan 16.00 på lördag med matchstart klockan 17.00. Surfa in på www.irfa.se för mer information om galan.

Foto: Patrick Jenkinson

 

Kategorier
ExklusivtIntervjuIRFANyheterOliver EnkampPancrase GymRekommenderatSenaste NyttSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara