Krönika: Mäkelä tog ställning där Superior Challenge lät bli

Det hettade till mellan Matti Mäkelä och Matteo Minonzio redan under invägningarna. De som samlats i Nordstan fick se två fighters stå panna mot panna och se elaka ut. Det i sig är inget särskilt ovanligt. Personen som står framför en under invägningarna har man föreställt sig gå match mot en längre tid och blodtrycket ökar tillfälligt. Det brukar vara ganska harmlöst trots allt. Det som jag antar är mer ovanligt i centrala Göteborg är att se en barbröstad med en ryggtavla täckt av en uppenbart fascistisk tatuering. Om det skulle råda några tveksamheter kring Minonzios åsikter kan man alltid beakta att hans smeknamn är ”The White Guy” och lägga pusslet därefter.

När domaren valde att stoppa matchen kände jag en stor glädje över resultatet. En svensk fighter hade vunnit, det är alltid skäl nog att vara glad. Men glädje bestod även i stora delar av att just Minonzio hade förlorat.

Efter matcherna på Superior Challenge 9 kunde man se mycket respekt och värme mellan deltagarna. Som exempel visade Yosef Ali Mohammed sin motståndare stor respekt efter han knockat honom och likaså gjorde Anton Kuivanen efter att ha besegrat Diego Gonzalez. Det fanns ingen värme mellan Mäkelä och ”The White Guy” när matchen var över. Jag läste visserligen bara på läpparna men Mäkelä hade några väl valda ord åt sin besegrade motståndare samtidigt som han visade honom två fingrar.

I vanliga fall brukar jag ha väldigt svårt för när en fighter inte beter sig respektfullt mot sin motståndare. Ännu svårare när en fighter inte visar en besegrad motståndare respekt. Det är att gå över gränsen. Var det rätt av Mäkelä att ta ställning mot en fascist? Absolut. Gick Mäkelä över gränsen i sättet han gjorde det på? Det lämnar jag till någon annan att avgöra. För jag tyckte bara att det kändes gott att se och därför avstår jag från att döma honom för tilltaget.

En annan fråga som bör ställas är hur Superior Challenge tänkte när de valde att bjuda in Minonzio till deras evenemang. Jag har inga tankar om att den svenska MMA-organisationen på något sätt sympatiserar med de åsikter som Minonzio uppenbart representerar. Så är det inte. Men genom att släppa in honom har de inte heller valt att aktivt ta avstånd. Är det Superior Challenge sak att fatta beslut med grund i en fighters åsikt? Om det rör sig om fascism eller annan främlingsfientlig och odemokratisk åskådning bör svaret alltid vara ja.

Högerextremismen må vara på frammarsch i Europa och i Sverige men i vår sport ska den aldrig få ett hem. Det måste vi gemensamt se till. Därför hoppas jag att Minonzio och hans likatänkande kamrater inte längre är välkomna hos Superior Challenge eller hos någon arrangör i Sverige.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
KrönikaSuperior ChallengeSvenska FightersSvenska Nyheter
160 Kommentarer
 • Brocowich
  24 November 2013 at 11:09

  Ja då var fingret och spottet okej..
  Skumt att han ens fick match på galan.

 • Dennis Johansson
  24 November 2013 at 11:12

  Minonzio gick ju en match på The Zone FC får som de känns som massa år sedan mot Alexander Gustafsson och minns just den där jäkla tatueringen. Minns att The Zone bad om ursäkt (om jag minns rätt vill säga) att de bokat honom, de hade inte sett tatueringen före han var på plats i Göteborg då. Hade Mäkelä rakt upp och ner stompat Italienaren hade jag blivit irriterad. Men om de enda Mäkelä gjorde var att skrika lite så är de inte så illa enligt mig.

 • Viktor Drevenlid
  24 November 2013 at 11:16

  Vad hände med att alla är lika värda? Faktumet att ni gör en krönika där ni tokdissar och kränker en person baserat på hans personliga åsikter visar ju bara att ni är lika dumma i huvudet som honom.

  Han får väl tycka vafan han vill så länge han personligen inte går runt och gasar judar eller misshandlar personer baserat på hudfärg eller liknande..

  • Delgada
   24 November 2013 at 11:32

   Kränkte inte du också honom nu när du kallade honom dum i huvet?

   Alla människor är lika mycket värda oavsett hudfärg, sexualitet, kön m.m. Men man får, och bör, markera mot idiotiska åsikter.

   • Viktor Drevenlid
    24 November 2013 at 11:46

    Jo, jag kan tycka att hans åsikter är idiotiska. Men han är inte värd mindre som person för det. Tycker inte direkt ens rasistiska/nazistiska/politiska/religiösa eller andra orelevanta åsikter borde avgöra om man förtjänar att slåss i en bur eller inte.

    Det som står i ens straffregister borde avgöra det.

    • Delgada
     24 November 2013 at 12:01

     Hans värde är helt irrelevant. Det är inte någon rättighet att få slåss i en bur inför tusentals personer, och har man valt att pryda kroppen med fascistpropaganda så har man inte där att göra.

     • tojo77
      24 November 2013 at 12:35

      Fascisterna borde åtminstone få betala sponspengar för att fått visa sin logga i TV, inför tusentals i Scandinavium och här och där i media.

     • freddie
      24 November 2013 at 01:52

      Men cain valasquez får ha “brow pride” tatuerat över hela bröstet. De du!

     • KungKakai
      24 November 2013 at 02:09

      och du har fortfarande inte lärt dig skillnaderna… tragiskt.

     • freddie
      24 November 2013 at 07:12

      Skillnaden är vad man säger att vad man står för. Cain säger att hans tatuering inte har nåt med rasism att göra. Då behöver man inte hetsa upp sig över nån som har en örn på ryggen heller. Han gillar kanske bara örnar.

      Om jag vore fighter skulle jag ha “white pride” ,”white power”, och “NWA”.
      Förklaringen skulle vara förljande;
      Jag är stolt över att vara vit.
      Är stolt över de vitas makt i världen
      Gillar svarta med attityd.
      Kanske en stor svastika på ryggen också för den står ju inte bara för nazism. Symbolen fanns långt före hitler började använda den.

      Att då hävda att jag hatar andra människor är som att säga att man är terrorist bara för att man är muslim.

     • tojo77
      24 November 2013 at 08:03

      Spännande blandning av tattoos. Kan inte du skaffa de där ändå så lovar jag att varenda nyhetsbyrå i världen kommer vilja ha din bild. White Power & Niggers With Attitude. Galning.

     • tobias Mbonne
      25 November 2013 at 01:30

      “Att då hävda att jag hatar andra människor är som att säga att man är terrorist bara för att man är muslim.”
      Tja förutom att “white power” är en slogan som populäriserats av militanta rasister världen över. Själva syftet med frasen är att uttrycka en rasistisk ställning.
      Du kunde lika gärna tatuera “Sieg Heil” över hela kroppen och försöka försvara dig med att du menade något annat.
      Jaha, det kanske du gjorde. I sammanhanget blir det fan inte bättre för det.

     • Delgada
      24 November 2013 at 02:22

      Ja, och det är inte samma sak.

     • Viktor Drevenlid
      24 November 2013 at 02:41

      Vet du ens vad örnen symboliserar? Jag gör det då inte och bryr mig ärligt talat inte. “Snygg tatuering” tänker jag när jag ser den. Det kommer väl de flesta tycka att jag efterbliven för men ser hellre den än en fet kuk intatuerad på hans rygg om han ska slåss utan tröja i en bur.

     • Jesper Ringqvist
      24 November 2013 at 02:58

      Diskussionen är ju inte hurvida tatueringen är snygg eller inte. Det är inte tatueringen krönikan handlar om, det är just det tatueringen står för som borde diskuteras.
      Tatueringen står just för fascism.

      Något Matteo Minonzio uppenbart stödjer. Hat av människor, inte beroende på hur dom är som personer, utan hur dom ser ut eller vart dom föddes.

      Att ogilla Minonzio och visa hat mot honom för vad han tycker, känns inte lika fel som att ogilla en person enbart på grund av utseende.

      Nu vet jag inte alls vad han har för åsikter utan baserar allt på hans tatuering, vilket också är helt fel. Men tatuering är en staaark pik om vart han står.

     • Viktor Drevenlid
      24 November 2013 at 03:08

      Det var ju det första jag skrev, om han vet vad den symboliserar. Sen är jag som jag är, bryr mig inte särskilt mycket om personers åsikter i överlag så länge de inte påverkar mig eller mina vänner. Sen har alla sina gränser men det hör väl inte heller hit riktigt.

     • Bash
      24 November 2013 at 06:56
     • Bash
      24 November 2013 at 06:59

      Menar inte att det är eller någon gång kommer bli så illa direkt, men det är inte så soft att bara vara en medlöpare vad det än gäller.

     • Delgada
      24 November 2013 at 03:03

      http://en.m.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party

      Ja, likheten med NSDAPs logga är nog ingen slump.
      Så att stödja historiens kanske värsta folkmord är inte bara ok utan till och med ganska snyggt. Men en kuktatuering, det går inte för sig. Herregud.

     • Viktor Drevenlid
      24 November 2013 at 03:08

      Svårt att stödja någon/något som hände för flera decennium sen. Det är fan inte mer än bläck på hans kropp för mig men vissa ska ju ta så jävla illa upp av allt. Fan bryr sig folk ens för. Lika larvigt som att störa sig på att någon är bög eller lebb.

     • Daveman
      24 November 2013 at 05:07

      “Historiens värsta folkmord” Har han en kommunistlogga på ryggen?

     • Delgada
      24 November 2013 at 05:15

      Jag skrev historiens KANSKE värsta folkmord just för att vi inte skulle behöva diskutera om nazisterna eller kommunisterna var värst.

     • Daveman
      24 November 2013 at 06:24

      Fast det behöver inte diskuteras, eftersom rödflaggorna dödade fler.

     • Delgada
      24 November 2013 at 11:04

      Spelar det någon roll?

     • Daveman
      25 November 2013 at 12:49

      Ja, det spelar EXTREMT stor roll. Låter dig lägg ihop pusslet själv, om du behöver hjälp är det bara att hojta.

     • Johan
      25 November 2013 at 12:07

      Må den lilla slickepotten från din svärfar eller far kraftigt penetrera din vulgära och icke orörda rumphål i explosiva och frekventa rörelser som börjar med rök och till slut halstrad. Du kommer nog antagligen nå eufori och känna nostalgi känslor från din barndom då du förmodligen upplevde akter i samma genre.
      Du är pervers, motbjudande, avskyvärd, orörd och skändad från din barndom, ditt rasistiska kräk.

      Jag baserar inte det på detta inlägg. Jag syftar på den du i skrev i “REZA – Redemption” nyheten.

      Jag kommer vara på dig i all evighet (så länge jag kan och har tid då, men det förstår du väl, kräk). Jag kommer att göra din upplevelse på mmanytt avskyvärd. Det här är bara början ditt svin.

      IVAN_DEN_ONDE om du ser detta vill jag bara säga att mitt sikte är på någon annan person. En person som får mig att skämmas att ens skrivit provocerat till andra.
      En person som har åsikter och en intelligens värd sitt egna slappa rövhål (Såklart, de åsikter som går att läsa, det är inte många), alltså ingenting. Ivan jag tar tillbaka mina ord fram tills dess jag träffade denna vedervärdiga kräket.

     • Daveman
      25 November 2013 at 04:58

      Jaja du har lärt dig att copy pasta, vi har fattat det din defekta ursäkt till människa. Om du läser vad han skrev och uttalar dig sedan, istället för att vara den enögda brunögsbabian du framstår att vara.

     • SDhunter
      25 November 2013 at 05:03

      jävla SD luffare. smutsigare människor finns inte.

     • Daveman
      25 November 2013 at 05:05

      Hahaha, Hur i helvete kan du dra den slutsatsen? Har din kompis eller är detta ditt alternativa konto “Johan” aka AFA-petter från slummen.

     • Johan
      25 November 2013 at 05:26

      Är det bästa du kan komma med? Att jag är en AFA-Petter och gjort ett fakekonto? Pedofilsida? Ska du ta mitt exakta påstående om DIN barndom och yngligt försöka skjuta tillbaka mot mig med ord som du precis har slagit upp på http://www.synonymer.se?

      Patetiskt, du är misslyckad. I din situation är det bara att gilla läget, folk gillar inte dig! Gör mänskligheten, speciellt din fader, en tjänst och förinta dig själv..

      THE MAN I ONCE NEW SEEMS TO BE DUMB
      BUT NEVERMIND I WILL CONTINUE CHEWING MY GUM, YOU SCUM!

      EMBRACE YOURSELF WITH YOUR SUPERIOR GOD
      THAT WILL MAKE YOU ONE DUMMY INFERIOR FRAUD

      Skriven av mig till en annan person egentligen, ångrar mig, passar dig utmärkt därav är den till dig istället som har en intelligensnivå jag aldrig någonsin har skådat!

     • Daveman
      25 November 2013 at 05:56

      Ja, du har rätt. Jag blev våldtagen av 20000 personer under min barndom och mänskligheten vill inte ens ta i mig med plasthandskar, eller? Vad är mest troligt, du som kommer på tanken till sexuellt utnyttjande och analintrång pratar oroväckande bekvämt om barnvåldtäkt. Om det första som slinter in i din totalt inavlade genpool-hjärna är analsekret, så känns det som att ditt beteende talar för sig självt MR A4, det är ditt nya nick. Du behöver nämligen skriva så mycket för att framföra en relevant poäng, vilket är tragiskt eftersom 99,9 eller 100% är dynga. Ingen gillar individer som dig, vilket du naturligtvis vet om och kör DUPLO-metoden som även barn använder sig av, nämligen TVÄRTOM leken. Vi vet att du har haft det svårt, men sluta ta ut detta på ett offentligt diskussionsforum då du alltid komer framstår som “en vanskapt dåre med trasig analöppning”

     • Johan
      25 November 2013 at 06:12

      O helvete, du gör det igen. Tar mitt påstående och försöker skjuta tillbaka det mot mig med lite finare ord uppslaget på synonymer.se. Trots det så skriver du fortfarande med stora tragiska brister…

      “din totalt inavlade genpool-hjärna är analsekret”
      HAHAHA, undra hur det går till? Hur tänker du då, utveckla vad du menade….Herregud.
      För mer du skriver blir det bara bättre och bättre, Jag behöver inte ens skriva om din intelligensnivå, du gör det utmärkt själv!

      Du har precis blivit överkörd av en person som strålar briljans och överlägensenhet, ska du försvara dig borde du börja med att skriva mycket mer genuint, via din egna fantasi din amöba.
      Men jag förstår om du inte har förmågan, ibland lider jag med så obegåvade människor som du. Det är synd om er som är så missanpassat i vårat fina samhälle.

      Om mitt inlägg inte har någon relevant poäng, vad har din då briljanta copywright Daveman?

      Skriver det igen:

      THE MAN I ONCE NEW SEEMS TO BE DUMB
      BUT NEVERMIND I WILL CONTINUE CHEWING MY GUM, YOU SCUM!

      EMBRACE YOURSELF WITH YOUR SUPERIOR GOD
      THAT WILL MAKE YOU ONE DUMMY INFERIOR FRAUD

     • Daveman
      25 November 2013 at 06:23

      “din totala inavlade genpool-hjärna är analsekret”

      Ja, du föddes ur nummer två. Du är det första virginbirth barnet Mark Levengood sket ut d.v.s. din hjärna består till stor del av skit, vilket speglar hela din profil = BAJS:

      Det ända du gör och verkar har tid med är att kommentera här, vilket är bra eftersom alla får se vilket nedfall rödingar verkligen är. Du verkar fixerad vid synonymer.se, något du döljer för mig ^^? Ingen har någonsin blivit överkörd av dig, förutom på psykklinikens parkering där du dödade din pedofilpappa.

      Alltid lika kul att få människor ansikten att se ut som deras partifärg =).

     • Daveman
      25 November 2013 at 06:13

      “Nivån läggs mot motparten”. Detta kanske borde säga dig något, eller NEJ det gör det nog inte. Du är ett hjärntvättat troll som behöver 20 minuter på dig för att redigera text, för att få fram “EN” poäng, tragiskt, bara djupt tragiskt. Det är tur att mitt förra inlägg togs bort, du hade gråtit ännu mer från din URMUN.

      Ditt primatbeteende delas inte av någon här, och därav blir du alltid nedröstad till kloakens botten. Där borde du känna dig som hemma, eftersom ditt analfixerande beteende delas av analslagget i kloaksörjan.

     • Johan
      25 November 2013 at 06:22

      HAHAHA, Komedi!!
      En fråga bara, skolkade du på din biologi- och kemilektioner?

      Du har långt kvar min vän, du är fortfarande alltifrån genuin. Jag genomskådar din röda tråd. Den är fake. Falsk. lömsk, imiterad.

      Hoppas du inte tar illa upp, det verkar som att du är grymt upprörd och att dina känslor har tagit av kontrollen som har lett till att du skriver bedrövliga sörjor.

      U mad?

     • Daveman
      25 November 2013 at 06:24

      LOL, hahahahah om någon är sur måste det vara du. HAHAHA bara titta hur mycket tid du lägger ner på att jaga “oliktänkande”. Fan, du måste ha ett jävligt krävande privatliv =). Vi drar alla slutsatsen att du är PRECIS det du utger andra för att vara, vilket är sant.

     • Johan
      25 November 2013 at 06:37

      Nej min vän, jag gick på en fisketur och hoppades på napp av en specfik fisk, precis som jag hoppades på fick jag det!

      Tack för att fisken blottade sig för vem den är och nivån på denne. Jag kommer äta upp fisken varje gång jag ser den. Slutsatsen är att den är enkel och god, jag kommer äta den tills inget finns kvar bara ben. Den enklaste fisken jag någosin träffat faktiskt, tack för blottandet.
      Fisketuren har precis börjat!

     • Daveman
      25 November 2013 at 06:47

      Var det allt du hade att komma med? Hahahaha okej, Måste finnas många fiskar kvar i havet vid detta laget. Du måste vara den sämsta fiskaren på denna planet. Fast din pappa Levengood är nog nöjd att du kunde komma så här långt trots att du endast druckit ur hans håriga bröstvårtor. Ska nog börja dokumentera dina äventyr för att kunna få goda skratt i framtiden =).

     • Johan
      26 November 2013 at 12:03

      Stackars människa, detta var mer än förväntad. Du vet väl att det är modern som endast kan mjölka? Vad i hela världen har din pappa gjort med dig egentligen. Precis som alla andra har jag fått människa har jag fått de från min mor. Jag rekommenderar att du släpper din bizarra uppfattning om män som mjölkar från bröstet, det är inte normalt.

      Hahahaha “spottade det i ditt brunöga” vadå vill du slicka mig i rumphålet?
      Så jävla sjuk du. Enda delen du får röra på mig är nävarna.

     • Daveman
      26 November 2013 at 01:09

      OJOJOJ här gjorde vi bort oss ordentligt.

      1. Mannen kan producera bröstmjölk(att du inte gjorde kopplingen defekt utveckling till brist på modersmjölk talar för sig självt)
      2. Nu ekar det igen eftersom du kastar tillbaka samma påstående utan att vara nyanskapande, kom igen :( mr DUPLO!
      3. Nej, inget antydan till intimitet, men om intimt för dig är att få en fet KROK uppkörd i arslet så förklarar det ditt beteende. Kan vara något din pappa Mark har lärt dig(att du återigen fallerar med kontringar PGA DUPLO-metoden är bekymmersamt)
      4. “Använda nävarna” Har du blivit så verbalt våldtagen att du inte kan kontra med ord längre? Well, det förvånar mig inte. Sluta bli så arg så att du gråter!!!!
      har printscreenat detta och sprider det på “kränkt vit man” forum, hahahaha.

      Jobba på ovanstående punkter så kan det gå bättre nästa gång =).

     • Johan
      26 November 2013 at 12:30

      DU SKÖT DIG SJÄLV! BAM RAKT IN FÄLLAN!

      Förklara för oss hur din far mjölkade dig?
      Tänker du på häxmjölk som försvinner under tonåren är det sjukt.
      Det är en väldigt stor skillnad mellan “gör” och “kan” din enfaldiga amöba.
      “Män producerar inte mjölk under normala omständigheter”. Och tänker du på att man kan stimulera hormoner för mansmjölk är detta lika sjukt likt din far.

      Så förklara för oss hur en man (din fader) producerade bröstmjölk? FÖRSÖK INTE SLINGRA DIG UR DETTA, väntar på svar! Var det genom hans också stackars tonårsliv eller förfyllde han sina groteska begär genom stimulering av hormoner för att få mjölk?

      Mina argument har aldrig tagit slut. Som du ser skriver jag mer än dig och har fler påståenden än vad du har. Det finns faktiskt sparat, scrolla upp bara, det är lika enkelt som 1+1.

      Jag kommer alltid trycka ner på enfaldiga och dumma personer som din svenska är fortfarande HELT rubbad.

      Ska du försvara dig, kan du väl ha i alla fall ett inlägg som är grammatisk korrekt? Du är väldig svår att ta på allvar annars… haha.

      Man ska inte förneka det uppenbara, har din bizarra familj inte lärt dig detta ännu?
      “Du måste vara den sämsta fiskaren på denna planet eftersom fisken drog av draget och spottade det i ditt brunöga” Du skrev detta, det står där klart och tydligt att du vill spotta och musta mig i rumphålet gay. FAAAAAAAAADER.

      THE MAN I ONCE NEW SEEMS TO BE DUMB
      BUT NEVERMIND I WILL CONTINUE CHEWING MY GUM, YOU SCUM!

      EMBRACE YOURSELF WITH YOUR SUPERIOR GOD
      THAT WILL MAKE YOU ONE DUMMY INFERIOR FRAUD

      THIS DUMMY WANTS TO EAT MY ASSHOLE
      BECAUSE HIS FADER FORCED HIM TO PLAY A ROLE
      A GAME PLAYED WITH A SAUSAGE ROLL
      A GAME THAT WAS BEYOND CONTROL

     • Daveman
      25 November 2013 at 07:42

      LOL skulle jag vara upprörd? Är ju snarare du som får tuppjuck och beger dig in i en diskussion där du inte hör hemma. Väl där trycker du så hårt på tangenterna att ditt ansikte ser ut som din politiska färg.

      När du inte har mer att komma med så försöker du “slippa” diskussionen genom att säga “U MAD”. Det är tämligen uppenbart vem som är sur kompis!.
      Men men, vad ska man förvänta sig av någon som blivit uppfödd på manlig bröstmjölk =).

     • Daveman
      25 November 2013 at 05:23

      Hörrö Stalins alternativa konto, lugna dig nu. Exakt vilka belägg har du för att jag röstar SD, och om jag hade gjort det vad fan är felet med det? Dom är ett demokratiskt invalt parti. Detta är något du och dina smutsiga äggkastarvänner aldrig kommer förstå innebörden av.

      Du är så nerbajsad i röd propaganda att din hjärna ser ut som en inavlad jordgubbe. NI är dom största luffarna, som kastar ägg på demokratiskt valda politiker, således är DU och dina gelikar dom mest avskyvärda demokratihatande människorna.

     • Daveman
      25 November 2013 at 05:12

      Okej, du har lärt dig att copy pasta från en pedofilsida. Vi vet att rövhål inkl ditt eget blev utsatt för prolapser i ung ålder, men detta betyder inte att alla är fixerade av unga pojkar och rövhål. Tror nog det är dags att söka hjälp, om man skriver en dikt om sin egna anal så har man sjuka fantasier.

     • Delgada
      25 November 2013 at 07:56

      Nej det spelar ingen roll. Men berätta gärna varför du tycker det påverkar betydelsen av hans tatuering?

     • Daveman
      25 November 2013 at 08:01

      Vissa tillåts att tävla t.ex. Jeff Monson som har hammaren och skäran intatuerad på kroppen. Aldrig har det skrivits en artikel om honom. Låter dig nu lägga ihop dom sista bitarna.

    • KungKakai
     24 November 2013 at 12:50

     snälla.. jämför inte religion och andra åsikter med rasistiska/nazistiska åsikter. De är inte ett dugg lika på något plan.
     Sen är snubben dömd för en hel del våldsbrott mot “icke-vita”.

     • David Klahr
      24 November 2013 at 01:41

      Finns många likheter mellan rasistiska/nazistiska åsikter och religion. De flesta religioner diskriminerar folk på grund av saker (vilken sak beror på vilken religion vi pratar om) personen i fråga inte kan göra något åt, precis som nazism/rasism.

     • KungKakai
      24 November 2013 at 02:04

      och vart har du läst om hur religioner diskriminerar? är det från personer som tillhör dessa samfunden eller är det utomstående som ALLTID missuppfattar religiösa texter?
      du är väl också medveten om att religion också missbrukas av personer som vill få igenom sin egna agenda genom att manipulera hur texter ska uppfattas?

      ingen av de 3 stora religionerna (islam, kristendom, judendomen) förespråkar våld eller diskriminering pga annan tro. sen finns det olika grupperingar inom de olika religionerna, t.ex så finns det 1000-tals olika former av kristendomen. Samma gäller de andra men inte riktigt så många som kristendomen. Och sen finns det så klart de extrema grupperna, men de följer inte riktigt de principer de flesta lever efter, den extrema gruppen är väldigt liten jämfört med de andra.

      Det är det de flesta inte är medvetna om.. många som missuppfattar detta tror det bara finns en grupp inom de olika religionerna eller så tror de att alla grupper har samma tro och tydning av texterna. Så är det inte och det tror jag de flesta har fattat som hängde med i religion undervisningarna i skolan ;)

     • Viktor Drevenlid
      24 November 2013 at 02:47

      Tror inte du hängde med på lektionerna i skolan, för allt du just skrev lät jävligt påhittat.

     • David Klahr
      24 November 2013 at 02:48

      Alla tre diskriminerar homosexuella, och har gjort det sedan länge. På senare tid har vissa grenar (ex. svenska kyrkan) tagit avstånd från homofobin, då det blir mindre och mindre accepterat i samhället att diskriminera homosexuella, men till stor det är de fortfarande emot homosexuella.

      Religionerna försöker ändra sig för att fortsätta vara relevanta i ett samhälle där de inte längre behövs, skulle det fortfarande vara allmänt accepterat att se ner på homosexuella skulle även svenska kyrkan göra det.

      Sen kan vi kort bara nämna vetenskapen som är alla religioners favoritområde att förneka och fördöma, då den kan motbevisa många av deras absurda påståenden.

      Självklart är jag medveten om att religion används för att kontrollera människor och det är största skälet till att jag är emot religion i allmänhet. De religioner du nämner skapades alla och har sedan de skapades (av människor) använts, för att kontrollera människor.

     • AndreasLarsson
      5 December 2013 at 02:37

      Det finns många likheter mellan religion och politiska ideologier. Det gäller inte bara för nazism utan även liberalism, kommunism, grön ideologi, etc. En likhet är att alla på något sätt är dogmatiska, en annan likhet är att det finns en känslomässig koppling till övertygelsen. Denna känslomässiga koppling för hindrar en att tänka logiskt och rationellt samt ha ett öppet sinne. Hur mycket den egna övertygelsen begränsar individens förmåga är dock givetvis individuellt.

   • freddie
    24 November 2013 at 01:48

    Jag tycker det är idiotiskt att vara bög, betyder det att min åsikt är mer fel än din då? “alla är lika mycket värda, MEN, är man nazist, rasist, eller böghatare så kan du gå och dö”. Alla har olika åsikter om vad som är idiotiskt och inte. Det närmaste man kommer åsiktsfrihet idag är flashback,tyvär.

    Det ända rätta är att låta alla ha sin egen åsikt även om alla andra inte gillar det. “jag hatar judar” Du ska hängas. “jag hatar sverigedemokrater” välkommen in i buren.

    • Sgt.242
     24 November 2013 at 02:12

     Den stora skillnaden är väl att man föds till att vara homosexuell eller heterosexuell, man föds med sin hudfärg med. Men man föds inte till nazist eller sverigedemokrat.

     Man kan alltså ogilla(hata) någons val att bli nazist, kommunist eller sverigedemokrat men inte ogilla(hata) någon för att det föds till svart, vit eller med bara en arm.

     Förstår du verkligen inte skillnaden?

     • Viktor Drevenlid
      24 November 2013 at 02:51

      Man föds fan inte till att homosexuell eller heterosexuel din dumme fan. Alla inser det vid olika åldrar. Hade man fötts till det skulle man väl vara det från födseln. Shieeeeet..

     • Sgt.242
      24 November 2013 at 03:43

      Ja du var då en trevlig prick.

      Nej du har delvis rätt, vetenskapen har kommit fram till att det en kombination av biologiska och miljömässiga faktorer som avgör om du blir homosexuell.

      Du kanske inte föds homosexuell men du föds med faktorer som ger dig en högre eller lägre chans att bli homosexuell.

      Kontentan blir ändå desamma, homosexualitet är inte ett eget val och därför fungerar det hur som helst utmärkt i mitt argument här uppe.

      javisst ja vi förde inte en argumentation här utan vi betedde oss som små barn som fått sin leksakstraktor tagen ifrån sig i sandlådan, jag ska genast skriva så du förstår.

      Du har fel ditt pucko, så dum du är!
      Jag är inte så duktig på det här :/

     • Peter Andersson
      24 November 2013 at 07:13

      Men hur sexuell är man över huvud taget innan puberteten? Bara för att något ligger latent kan det fortfarande vara medfött.

     • freddie
      24 November 2013 at 07:36

      Det är du som inte förstår. Enligt DIG så kan man inte hata någon för att man är född på ett visst sätt. Vilken tur, då kan jag färga mig svart och låta mig hatas av rasister och det skulle va okej med dig. För det var ju ett val jag gjorde precis som om jag varit nazist.

      Ni säger ” Du får inte uttrycka vad du vill för att du hatar andra och inte tycker som jag”. Jag säger; “Ni får hata och säga vad ni vill, men jag håller kanske inte med i era åsikter”.

     • Sgt.242
      25 November 2013 at 12:37

      Jag säger ingenstans att man inte få uttrycka vad man vill? varifrån får du det?
      Jag säger bara att det inte är samma sak att hata någon för vad dom väljer att säga och visa för andra och att hata någon för hur dom är född eller för något annat de inte kan kontrollera.

      Jag tycker att människor ska få tycka och tänka som dom vill men de kan inte tro att de får göra det över allt och när som helst.
      Det är ingen rättighet att kränka andra människor även om man får säga och tänka de sakerna hemma när ingen som blir kränkt hör det.

      Samma sak med hot, Du får inte gå fram till en främmande människa på stan och säga “jag ska döda dig din jävel!” men om man säger det till sin kompis efter han har hällt ett glas kall vatten över ditt huvud är det okej, för han tar det inte som ett allvarligt och verkligt hot.

      Angående denna krönika så har vilken fighting organisation som helst fullaste rätt att vägra en fighter jobb om det tycker att hans tatueringar för fram ett budskap som de inte stödjer. På samma sätt som fighters i UFC har fått avstängningar och sparken för saker de sagt. En fighter som jobbar för en organisation representerar organisationen utåt.

      Vill de ha kvar han under kontrakt så är det förstås också deras rätt att ha det. Det har egentligen inte vi med att göra utan mer om deras egen marknadsföring.

      Och vill du måla dig med svart färg i ansiktet och springa runt på stan som en annan dåre så har du fullständig rätt att göra det :)

      Jag tror inte så många skulle hata dig för det faktiskt, men det skulle säkert locka till många skratt och det är något man verkligen ska ge sina medmänniskor.

    • Delgada
     24 November 2013 at 02:20

     Sluta blanda ihop alla människors lika värde med att man ska kunna sprida vilket budskap som helst utan konsekvenser.
     Jag tycker också om Flashback men det betyder verkligen inte att jag tycker alla på Flashback skulle vara bra representanter för MMA.

     • freddie
      24 November 2013 at 07:24

      Ännu en gång helt personilga åsikter om rätt och fel. Du tycker en sak,andra tycker något helt annat. Det är just det sånna som du har så jävla svårt att acceptera medans sånna som jag skulle tillåta nazister,rasister,och böghatare att delta även om jag själv var både bög och svart.
      “Alla får va med” har inte existerat sen fröknarna bestämde på dagis.

     • pckojvl
      24 November 2013 at 10:02

      “jag skulle tillåta nazister,rasister,och böghatare att delta även om jag själv var både bög och svart. ”

      Vet du hur det känns?
      Har du någonsin blivit hatad av någon som aldrig träffat dig? Hur kan du isåfall acceptera det?

      Försöker förstå…

  • okunnig
   24 November 2013 at 11:54

   eller stjäl väskor

   • Viktor Drevenlid
    24 November 2013 at 02:54

    Så länge man sköter sig inne i buren borde man få vara där inne, kan ju vara det som behövs för att man ska sköta sig utanför den. Men orkar inte gå hur djupt som helst i det här..

  • tojo77
   24 November 2013 at 12:42

   Var i krönikan är kränkningen?

  • Punchdrunk
   24 November 2013 at 06:17

   Sen när är det fel att tokdissa någon pga deras åsikter. Idiototiska åsikter bör man ställas till svars för, vilken hudfärg man har är inte så enkelt att ställas till svars för, även om en viss anklagad fighter tycks vilja det. Människors lika värde argumentet har nog aldrig passat så dåligt som i den här diskussionen!

   • Bash
    24 November 2013 at 07:01

    Gillar tjötet om yttrandefrihet och så vidare i såna här diskussioner, visst ska folk få säga vad de vill men det är väl lika rätt att få svara och reagera på det också.

  • Bash
   24 November 2013 at 06:55

   Det är väl just faktumet att MINONZIO är högerextrem och därav INTE
   anser att “alla är lika värda”, som gör att han får sådana reaktioner. Varför ska man acceptera en sådan person i sin tur? Om fascismen växer, vilket jävligt oroväckande tendenser visar på i Europa, så är Minonzio en av de som står där och hejar på detta. Historien visar vad sånt kan leda till.

 • Pugnator
  24 November 2013 at 11:23

  Väldigt intressant att mmanytt ältar fortfarande samma ämne efter att AG spöade honom. Men när en kriminell väsktjuv äntrar scenen på SC och utmanar en vinnare, då lägger nu upp en halvtaskig video och lyfter honom till skyarna.

  • Lou
   24 November 2013 at 11:31

   Ta i beaktande att det här är en krönika och artikeln om Rezas utmaning var just en nyhetsartikel.

   • Pugnator
    24 November 2013 at 11:45

    Men jag syftar på mmanytts ställningstagande, en dömd brottsling försöker de rentvå till varje pris genom filmer och dylikt samtidigt som en annan fighter stämplas som något man inte vill ta med tång pga en tatuering. Det sänder ju helsjuka signaler till allmänheten.

    • Martin Johansson
     24 November 2013 at 11:56

     En nyhetsartikel är inte ett ställningstagande, det är en rapport och den skall vara objektiv. Detta är en krönika, och den skall vara ställningstagande och subjektiv.

     Vi har ännu inte skrivit någon krönika som behandlar att Madadi blev dömd. Vi har däremot skrivit ett gäng nyhetsartiklar om det. Det är en skillnad från att rapportera något, och att ta ett ställningstagande. Vi rapporterar även saker som vi själva inte alltid håller med om, bara för att det är vad vi som en redaktion skall göra.

     • Roger Magnesved
      24 November 2013 at 12:08

      Problemet är att det börjar bli svårt att förstå skillnaden idag när de flesta redaktioner låter artiklarna färgas av de egna åsikterna. Bra att skillnaden lyfts upp och förklaras för att minska risken att folk missuppfattar rapporteringen.

     • Kiltcalle
      24 November 2013 at 12:34

      Jag brukar tycka att ni är objektiva och har en bra inställning överlag. Men jag förstår vad som menas med kritiken också. Det är kanske inte alla som uppfattar att det inte är era egna journalister som utför en partisk intervju när ni lägger upp klippen där Simon Kölle och Ryan intervjuar Reza. De intervjuerna är ju under all kritik.

     • tojo77
      24 November 2013 at 12:41

      De intervjuerna sänkte Reza till botten. Björntjänster kallas sån skit.

    • tojo77
     24 November 2013 at 12:40

     Medias “hjälp” att rentvå Reza genom intervjuer har ju gått åt h-e. Varit bättre om Reza bara hållit tyst och väntat till efteråt med att uttala sig. Alla vet att allt pekar på honom, men han har en liten chans att komma undan och den bygger på att blåneka. Det hade räckt om han gjort det i domstol och förhör, men inte i media.

    • RupertGiles
     24 November 2013 at 07:15

     Men det är ju en jävla skillnad på att vara fascist och att vara en tjuv.

  • okunnig
   24 November 2013 at 11:53

   håller med, Reza ska undvikas i all form av media.

  • Jesper Ringqvist
   24 November 2013 at 12:27

   Att stjäla väskor är inte riktigt samma som att stödja en politisk
   ideologi som gör skillnad på folk och folk beroende på hudfärg, kultur
   eller nationalitet.

   I övrigt en konstig jämförelse. Det krönikan gör, är ju att sälla en fråga.

   • Kim Gordon
    24 November 2013 at 11:48

    Nej, det är betydligt värre att begå en handling som direkt kränker någon annans kroppsliga integritet än att passivt ha en åsikt.

    • Marcus Nielsen
     25 November 2013 at 08:33

     Två olika skalor. Sno väska är värre än att tänka på att sno väska. Hata människogrupper är inte värre än att döda människogrupper. Att passivt ha en nastionalistisk åsikt är som att passivt sitta med 100 väskor och skita i hur dom hamnade hos dig. Ignorans är ett aktivt val.

     • Kim Gordon
      25 November 2013 at 10:15

      Så länge man inte kränker någon annan får man tänka vad man vill, inkl tex kommunism och pedofili (de senare lider ju dessutom av att det är en medfödd egenskap som knappast kan “behandlas bort”).

      Ignorans är en annan fråga, vore bättre om arrangeörna gjorde ett Voltaireskt ställningstagande för yttrandefrihet så de visade att de var medvetna om situationen.

 • Kay Bee
  24 November 2013 at 11:30

  Att hata en kille som hatar. Det är så logiskt och självklart!!

 • Jesper Hansson
  24 November 2013 at 11:48

  Kunde inte bry mig mindre om vem som slåss i en MMA bur.
  Om personen ifråga hatar judar, svenskar, muslimer eller kristna har för mig ingen sexuell betydelse. Missförstå mig rätt, jag är sj politiskt aktiv, och ger mig mer än gärna in i diskussioner både här och där. Men då gör jag det i rätt forum.

  I buren så bedömer jag inget annat än just deras fighting.
  Kanske är jag naiv? Men jag tror inte på konceptet att utesluta eller begränsa folk pga deras åsikter.
  Gör människan någonting konkret i handling? Ja då, kan jag vara för att begränsa någons deltagande. Och med konkret handling så räknar jag inte in något som kan falla under yttrandefrihet, så som texter, tatueringar etc etc..

  • Mattias Swartz
   24 November 2013 at 01:38

   hahahah! “Om personen ifråga hatar judar, svenskar, muslimer eller kristna har för mig ingen sexuell betydelse” Vad skönt att det inte har någon sexuell betydelse för dig!

   • tojo77
    24 November 2013 at 03:10

    “…men om han i ringen hatar mongoloider, då växer ett riktigt praktstånd fram!”

 • okunnig
  24 November 2013 at 11:53

  Jag har mer svårt varför man applåderar för en som har förstört svensk mma och tagit med sig fördomarna och som i princip är dömd nämligen Reza Madadi

  • tojo77
   24 November 2013 at 03:11

   “Förstört svensk mma”? Dagens överdrift. Grattis!

 • Bed Intruder
  24 November 2013 at 12:03

  Buuuh, usel och dubbelmoralisk krönika. Trodde vi kunde slippa PKismen på mmanytt

 • anders
  24 November 2013 at 12:09

  Att skylta med en nazistisk symbol för fler än 10 personer innebär hets mot folkgrupp.
  Vet inte om det innefattar fascistiska symboler oxå men klart oskönt att ge honom utrymme i TV.
  Värst är dock att den dömde brottslingen Madadi, som likt ett barn fortsätter hävda sin oskuld trots överväldigande bevisning gällande motsatsen, tillåts hoppa upp i buren och larva sig.
  Riktigt pinsamt faktiskt. Finns så många bra fighters där ute som förtjänar den tiden i rampljuset. Rezas skepp har seglat…

  • KungKakai
   24 November 2013 at 12:57

   vart är de överväldigande bevisen Mr.FUP experten? Bilden från övervakningskameran? Sättet poliserna identifierade Reza?
   De två va de starkaste de hade, men de va inte självklara bevis.
   På bilden hade det lika bra kunnat se ut som Sami Aziz eller någon annan kotte med hög hårlinje och mycket skägg, vet minst 4 personer i min stad som ser ut som Reza på långt håll och suddiga bilder.

   Hade det varit så självklart som ni säger så tror jag inte Reza hade varit ute nu i väntan på överklagan. Utan hade fått sitta inne sin tid i väntan på överklagan om det nu hade varit Reza till 100%.

   • anders
    24 November 2013 at 08:29

    Läs fup:en då!
    Alla blir släppta i väntan på avtjäning om brottet inte är exceptionellt grovt. Bah!

 • Guest
  24 November 2013 at 12:23

  Att stjäla väskor är inte riktigt samma som att stödja en politisk ideologi som gör skillnad på folk och folk beroende på hudfärg, kultur eller nationalitet.

 • Kiltcalle
  24 November 2013 at 12:39

  Att Matti besegrade Matteo var kvällens höjdpunkt för mig helt klart. Synd bara att han inte kunde göra det tidigare. Matteo såg ju ut att varken ha kondition eller teknik för att sätta upp något ordentligt motstånd.

 • Karl Marx
  24 November 2013 at 01:02

  Skrämmande är också att Jeff Monson tillåts tävla i MMA. Han har hammaren och skäran intatuerad på kroppen. Som vi vet är kommunismen den blodigaste ideologin som någonsin plågat denna planet med över 100 miljoner mördade på ett sekel. Monson hade t o m mage att fajtas i Ryssland med denna tatuering, det land som efter Kina förlorat flest människor till kommunismens illdåd. Han har också anarkist-a:n tatuerat. De som vet något om spanska inbördeskriget vet vilka massakrer och massavrättningar som anarkismen står för, för att inte tala om terrorism och annat som utförts över hela planeten i anarkismens namn. Hoppas han blir bannlyst från alla tävlingar.

  • KungKakai
   24 November 2013 at 01:10

   Det är stor skillnad på hur Kommunismen dödade och hur Nazismen dödade.. men att dra det för en nazisympatisör är som att tala med väggen.

   • Vlad
    24 November 2013 at 01:23

    Helt rätt. Kommunisterna mördade med kärlek. Det kan man t ex fråga de c:a 4 miljoner ukrainarna som svalts till döds under Holodomor (googla om du inte känner till) eller alla de miljoner som frös/svalt/torterades till döds (kärleksfullt) i arbetsläger i kommunistiska länder.

    Lyft på en sten, hitta en folkmordsapologet…

    • Punchdrunk
     24 November 2013 at 06:05

     Är det ideologier som mördar eller människor. Demokratin får aldrig skulden för utplånandet av en stad med atombombens hjälp.

   • Daveman
    24 November 2013 at 05:00

    Du förstår inte konceptet “vinnaren skriver historieböcker” speciellt bra va?

  • Peter Andersson
   24 November 2013 at 07:15

   Nu har det ju egentligen knappt aldrig funnits några sanna kommuniststater eftersom Kina, Sovjet mfl varit diktaturer vilket är en smula paradoxalt.

 • KungKakai
  24 November 2013 at 01:06

  Bra krönika. Sen är det inte så konstigt att vissa typer sympatiserar med såna här äckel… kolla bara vilka äckel vi har i vår riksdag idag.

  Sen att vissa tycker man ska se de människorna som lika värde när de själva inte ens delar den åsikten att alla människor är av lika värde är lite skrattretande.

  Sen när de människorna som tror på lika värde inte behandlar nazisterna med lika värde då börjar den lilla nazister gråta för han känner sig utanför..
  Men hade en “icke-vit” eller “icke-svensk” behandlats så, då hade den lilla nazisten blivit nöjd.

  Kort och gott, den lilla nazisten blir ledsen när den blir behandlad på det sättet den vill vi ska behandla invandrare och etc.

  • Daveman
   24 November 2013 at 09:30

   Dålig krönika. Sen är det inte så konstigt att vissa typer sympatiserar med Islam. Kolla bara vilka äckel vi har i Sverige idag.

   Sen att vissa tycker att man ska se muslimer som lika värda när de själva inte ens delar den åsikten att alla människor är av lika värde är lite skrattretande.

   Sen när de människor som tror på lika värde inte behandlar muslimerna med lika värde då börjar den lilla muslimen gråta för att han känner sig utanför. Men hade en “vit” eller “svensk” behandlats så, då hade muslimen blivit nöjd.

   Kort och gott, den lilla muslimen blir ledsen när den blir behandlad på det sättet den vill vi svenskar ska behandla muslimer och etc.

   Hoppas du förstår vem som är helt verklighetsfrånvarande i dagens samhällsklimat.

   • Johan
    25 November 2013 at 12:06

    Må den lilla slickepotten från din svärfar eller far kraftigt penetrera din vulgära och icke orörda rumphål i explosiva och frekventa rörelser som börjar med rök och till slut halstrad. Du kommer nog antagligen nå eufori och känna nostalgi känslor från din barndom då du förmodligen upplevde akter i samma genre.

    Du är pervers, motbjudande, avskyvärd, orörd och skändad från din barndom, ditt rasistiska kräk.

    Jag baserar inte det på detta inlägg, för jag fattade fan ingenting med din tragisk dåliga svenska. Jag syftar på den du i skrev i “REZA – Redemption” nyheten.

    Jag kommer vara på dig i all evighet (så länge jag kan och har tid då, men det förstår du väl, kräk). Jag kommer att göra din upplevelse på mmanytt avskyvärd. Det här är bara början ditt svin.

    IVAN_DEN_ONDE om du ser detta vill jag bara säga att mitt sikte är på någon annan person. En person som får mig att skämmas att ens skrivit provocerat till andra.
    En person som har åsikter och en intelligens värd sitt egna slappa rövhål (Såklart, de åsikter som går att läsa, det är inte många), alltså ingenting. Ivan jag tar tillbaka mina ord fram tills dess jag träffade denna vedervärdig kräket.

 • bilmacksmannen
  24 November 2013 at 01:09

  i nästa gala ska Superior Challenge ha förhör innan galan för att se om deras fighters har tagit ut jämn pappaledighet och tycker att vi ska kvotera in kvinnliga VD:ar. de fighters som är politiskt inkorrekta ickefeminister kommer inte välkomnas att delta.

  • Delgada
   24 November 2013 at 01:35

   Ja för kristdemokrater är ju så jävla kontroversiella. Det här har inget med feminism att göra och i början av ny mening sätter man stor bokstav.

   • bilmacksmannen
    24 November 2013 at 02:03

    absolut. för de politiskt korrekta kränkthetsmänniskorna som tycker att idrottsmän med andra åsikter än deras från att ställa upp på match i bur, eller israeliska tennisspelare få spela tennis i Malmö, så är kristdemokraterna säkert nästa steg att ge sig på.

    • Delgada
     24 November 2013 at 02:15

     Vem är det egentligen som tjuter om att någon blir kränkt här?

     • bilmacksmannen
      24 November 2013 at 07:06

      de som anser att professionella idrottsmän och kvinnor som har andra åsikter än de själva inte borde få tävla eftersom de har en tatuering på sig som kan upplevas som stötande.

     • bilmacksmannen
      24 November 2013 at 07:17

      eller tror du seriöst att fascismen i europa kommer sluta breda ut sig om vi stänger ute fascister från att tävla i MMA-galor? är förbud för fascisttatueringar inom idrotten en relevant och effektiv politisk kampmetod?

      det jag sett från kampsport är att när människor möter varandra i slagsmål så bygger dom en respekt för varandra. idrott förbrödrar. vad är bäst? att människor står och hatar på olika sidor staketet, eller att de faktiskt träffar varandra under sportsliga och respektfulla omständigheter?

     • bilmacksmannen
      24 November 2013 at 07:44

      den som inte klarar av att andra människor har tatueringar från ungdomssynder eller nutid som man inte gillar

 • Jonas Nilsson
  24 November 2013 at 01:09

  “Högerextremismen må vara på frammarsch i Europa och i Sverige men i vår sport ska den aldrig få ett hem. Det måste vi gemensamt se till.”
  Antar att du menar SD i Sverige? Så enligt dig, skulle en aktiv SD:are inte heller få tävla!? Luktar fascism och åsiktsförtryck om dig Patrick Jenkinson.

  • KungKakai
   24 November 2013 at 01:19

   De flesta i toppen är alla f.d Nazister.. men du menar att de har ändrat sin åsikt? Stor risk med tanke på de uttalande de ständigt gör.. men är man SD:are så har man väldigt svårt att förstå skillnaderna.

   • Jonas Nilsson
    24 November 2013 at 01:29

    Jag har inget emot om vare sig en nazist, kommunist, anarkist eller pk:it vill gå upp i ringen. Det är idrott vi pratar om.

   • Daveman
    24 November 2013 at 04:58

    Utveckla och hänvisa till källor. Varenda tidning i Sverige hade printat den story om det varit sant. Gå och lägg dig för fan.

  • Bash
   24 November 2013 at 07:05

   Hehe, det är du som sätter den stämpeln och inte han. Antaganden är aldrig bra argument.

 • bilmacksmannen
  24 November 2013 at 01:13

  det intressanta i det här fallet är att det är den hemske fascisten som är den sportslige i sammanhanget. att försvara osportslighet agerande mot en människa på grund av dess ras, religiös eller politisk åskådning, kön, sexualitet eller handikapp hör inte hemma inom seriös sport. vad folk tycker utanför ringen är deras ensak.

  det vackra med MMA är att det är två människor som mäter sig mot varandra i ringen. allting annat är än det som händer där inne är oväsentligt. så låt oss hålla det som händer där inne schysst och sportsligt, och låt det som är utanför ringen vara utanför ringen.

  • Bash
   24 November 2013 at 07:10

   “det vackra med MMA är att det är två människor som mäter sig mot
   varandra i ringen. allting annat är än det som händer där inne är
   oväsentligt.”
   Ja, eller borde vara så, men det blir lite störande att få sitta i publiken och glo på ett solkors t.ex. om man i sin släkt har personer som drabbats konkret av fascismen.

   • bilmacksmannen
    24 November 2013 at 07:42

    det ska väl inte vara den som är mest lättkränkt som får bestämma hur andra får och inte får ser ut?

    • Bash
     24 November 2013 at 07:44

     Att du snackar om att vara lättkränkt med symboler som står för flykt och död för vissa är rätt bisarrt.

    • Bash
     24 November 2013 at 07:48

     Det har hur som helst ingenting att göra på en professionell svensk mma-gala, det måste finnas stake nog att åtminstone inte låta någon flagga med sån där skit, man ska fan inte underskatta politiska symboler i vissa sammanhang.

     • bilmacksmannen
      24 November 2013 at 08:22

      Jag kan förstå att man inte ska ha politiska tröjor osv, men vem är egentligen du att bestämma att han måste ta bort en tatuering från sin kropp?

      Vad vet du om hans, eller någon annans, åsikter? Tänk om han gjorde tatueringen som ung, ångrar sig och tycker något annat men vill ha kvar den som ett minne av den han en gång var så att han ständigt påminner sig om att inte bli så igen.

      Vore det lika illa?

     • Bash
      24 November 2013 at 08:45

      Jag tycker inte att han ska ta bort sin tatuering om han vill ha den, dock tycker jag att Superior Challenge har ett ansvar i vad de vill sända ut för signaler. Fascism/rasism/nazism får enligt mig ALDRIG accepteras, för att vi alla är människor och mer hat och splittring i samhället och mellan människor gör allting än värre osv osv osv. Det har genom historien visat sig farligt att marginalisera såna här tankar och tänka att “jaja, det är bara en enstaka person och de är dumma men det är lugnt yada yada” för det kommer ha möjlighet att växa och få grogrund då, man måste bemöta det. Men, om de som organisation bjuder in en man med fascistkopplad tatuering, (och enligt osäkra källor på internet tidigare dömd för högerextrema brott), så känns det som en tystnadens acceptans. För mig är det sjukt att folk skulle kunna acceptera t.o.m. hakkors på en fighter i “yttrandefrihetens” namn. Men du håller ju med mig i din första rad?

      Hans åsikter verkar ju tyvärr stämma in på vad han har tatuerat på sin kropp, även den lilla “made in Italy” är fin. Så kan det ju vara, men de flesta som kommer till insikt om att de inte längre är fascister/nazister (vilket INTE är detsamma som att byta från att vara sosse till moderat) brukar vilja ta avstånd från det, och då känns det rätt lämpligt att ta bort sin ryggtavla som hyllar det, känns som en rätt dum taktik att påminna sig om ungdomens synder med att inte ta bort den.

     • bilmacksmannen
      25 November 2013 at 07:51

      Att säga att alla som inte gör vad man vill står för “tystnadens acceptans” är löjligt när det kommer till kampsporter. Hela sporten är full med bad boys och folk som dömts för våld mot partners, rån, fula ord, homofoba uttalanden, sexism, doping och så vidare. Att sätta sig som moraliskt överhuvud och peka till höger och vänster vilka och vilka åsikter en sportsman eller sportskvinna bör ha går emot hela sportsligheten.

      Sportsligheten handlar om att det är idrotten och kampen som är det viktiga. Tanken att idrott är ett jämställt regelverk där alla får vara med och tävla och där man döms efter sin förmåga och sin prestation.
      När vi tummar på de grundläggande värderingarna, som hållit i tusentals år, och börjar lägga våra moderna värderingar i saker och ting så hamnar vi på ett sluttande plan som bara blir löjligt.

      Jag har sett det på flera ställen i tråden. White Pride är inte ok. Brown Pride är ok. Så frågar någon varför, och då dras det upp en massa prat om postkolonialism, maktstrukturer och koncentrationsläger.
      Jag säger, låt grabbarna mötas i ringen istället, så kan de som vill diskutera politik göra det där politik hör hemma, och det är inte i en MMA-bur. Där bör man lösa eventuella meningsskiljaktligheter på ett (till skillnad från Matti Mäkelä) respektfullt och handfast sätt.

     • Bash
      26 November 2013 at 09:49

      Okej, tack för ett bra svar. Jag anser dock fortfarande att det är viktigt att markera med det klimat vi har, och att skillnaden är att Minonzio stoltserar 24/7 med vad han står för. Jag tycker t.ex. det är bra att UFC har utformat vissa regler för hur man ska vara som representant för sporten. Men jag förstår din vinkel.

 • erik
  24 November 2013 at 01:50

  tack patrick jekinson för en välskriven artikel. Förstår att det svider för många att Matteo Minonzio fick på dängen igår.

  Matteo ville inte skaka hand före matchen men när han mött sin övermann då minsann ska han försöka visa någon sportmanship. Blir så trött på sådana fighters som ska spela “bad boys”.

 • Micke Eriksson
  24 November 2013 at 02:00

  Kan ge mig fan på att dom flesta (om inte alla) som försvarar nazisten inte har rent mjöl i påsen själv…

  • micsjo
   27 November 2013 at 11:59

   Och det är du som bestämmer vilket mjöl som är rent?

   • Micke Eriksson
    27 November 2013 at 08:15

    har man en tatuering som står för förtryck av lirare med annan hudfärg eller religion så är man en douchebag.

    Eller?

 • Viktor Drevenlid
  24 November 2013 at 02:52

  Shit, jag fick igång världens diskussion här. Show me the money mmanytt.

 • Rocky balls
  24 November 2013 at 02:58

  Alla får ha sina åsikter hur dom vill såklart.
  Men man får ej ha såna här bilder enligt lagen.
  Varken kommunistiska eller nazistiska.
  Det är lite hets mot folkgrupp bara han tar av sig tröjan ju, han får ej fightas så isåfall tatuera över den.
  Sen tycker jag att detta med Reza bara är pinsamt, Klart han inte ska ges något utrymme i media även hur jobbigt han haft det så han blivit kriminell, Han får bättra sig så kanske vi förlåter honom om några år? Man måste starkt visa att sånt här är fel och straffen ska vara kännbara!

 • Janne
  24 November 2013 at 04:37

  Jag tycker att krönikan är fånig PK-journalism. Så länge killen inte är kriminell ska han få fightas, tatueringar är del av yttrandefriheten. Vilket är värst, att använda sig av yttrandefriheten och uttrycka fascistiska eller kommunistiska ideer eller att faktiskt vara kriminellt belastad? I min värld är det värre att vara kriminellt belastad, då har man ju faktiskt skadat någon, Många fighters skulle försvinna om de inte fick ha en prick i belastningsregistret. Jag tycker att krönikören borde vara mer upprörd över kriminellt belastade fighters. Personligen vill jag ge alla människor fler chanser, jag tycker att såväl fascistiska som kommunistiska ideer ska få uttryckas och jag tycker att kriminella som ångrar sina gärningar ska få fightas. Sluta vara PK och så förbannat ängsliga!

  • Punchdrunk
   24 November 2013 at 05:50

   Bara för att det finns yttrandefrihet innebär inte att det är en rättighet att uttrycka vad som helst utan reaktion. Dessutom är det knappast en mänsklig rättighet att deltaga med fascistiska symboler i ett kommersiellt sammanhang, speciellt inte med en symbol som tidigare räckt för åtal för hets mot folkgrupp.

 • Simon Svanberg
  24 November 2013 at 05:09

  Finns det någonstans där jag kan se galan såhär i efterhand???

 • flashbacker
  24 November 2013 at 06:29

  Fascism går ute på att skapa en stark nationell identitet, på vilket sätt skulle det vara negativt?

  • Bash
   24 November 2013 at 07:14

   Alla de som inte är inbjudna i den nationella identiteten får det lite jobbigare. Tror mer på öppenhet än slutenhet.

   • flashbacker
    24 November 2013 at 07:46

    Ja, alla får och ska skapa sin egen nationella tillhörighet. Sveriges berikas inte av att vi tar emot 100 000 romer, varför är någon “ond” för att han säger denna sanning som alla fritt tänkande människor egentligen inser är rätt?

    • Bash
     24 November 2013 at 08:22

     Den här tanken om att “alla egentligen vet sanningen” är rätt skönt narcissistisk. Klart man får känna sig som del i nån slags nationell tillhörighet, men det blir rätt farligt när den utgår från allt som är DÅLIGT, allt som man själv INTE är.
     100 000 romer! Har de 10 000 tyska bögarna kommit hit än också?
     Ska inte sno den här tråden så att den förhåller sig till krönikans innehåll. Vi får väl enas om att ha olika inställning till vårt respektive folkslag eller vad man nu säger. Ses på flashback.

     • flashbacker
      25 November 2013 at 01:35

      Svara kortfattat: Hur berikar romsk invandring Sverige? Du kommer inte att finna annat än möjligtvis något motsägelsefullt känsloargument ala: “men men, alla har ju lika väääärde!?”.

     • Bash
      25 November 2013 at 02:48

      1.Romsk invandrings vara eller icke vara har ingenting på mmanytt att göra.
      2. Man är inte automatiskt fascist för att man inte tycker att Sverige ska ta emot 100 000 romer (vart du nu har trollat fram det påståendet och siffrorna och intresserar dig för just dom, de består dessutom av olika grupper, är svenska och finska romer likvärdiga rumänska?), fascism är en virrigare ideologi än så. Men som sagt, diskussionen har noll att göra här.

     • flashbacker
      25 November 2013 at 04:56

      Varför vågar du inte besvara min fråga?

     • Bash
      25 November 2013 at 06:50

      För att det inte har med en diskussion om fascism att göra? För att jag inte förstår varför du frågar om just romer? För att du börjar med att lägga upp en befängd siffra? För att jag också tycker att en diskussion om kulturberikning är fjantig? Det är nog inte mångas huvudargument för invandring, även om vissa människor alltid framställer det som så.

      Klart att min turkiska granne är en skön lirare och man lärt sig ett och annat om grejer från hans hemland, det är alltid najs att få lite nya infallsvinklar på världen och livet oavsett man håller med eller inte, men jag är inte mer intresserad av hans tv-kanaler än vad jag är av Let’s Dance.

     • Guest
      25 November 2013 at 07:01

      Insåg nu att du kanske menar “berika” som vissa andra använder det, den här nya ordtrenden får lära sig lite lättare benämningar fan. Är du fascist för att du är emot romer i landet? Eller invandrare överlag? Ja, då är din fascism ganska negativ för rätt många som lever i den verklighet vi har nu, även bland ditt “eget folk”. Och, då har vi en annan diskussion, som FORTFARANDE inte har här att göra.

  • wectro
   24 November 2013 at 07:28

   Det är både dumt och fel.

 • STORMENOCHVREDEN
  24 November 2013 at 06:45

  Jag tycker det är skönt att se att mmanytt tar ställning i den här frågan, men ni får gärna göra en journalistisk insats och fråga Babak och Superior också. Det är väl rimligt att de förklarar hur de ser på sitt ansvar här?

  För övrigt tråkigt att se hur den här sajten förvandlades till Avpixlat på en sekund. Brrr.

 • Mike Save
  24 November 2013 at 07:49

  Denna pk hysteri som förs fram i detta land är djupt oroande. Istället för att fokusera på viktigare händelser i världen som tex NSA skandalen eller Bradley Manning. Så handlar allt om kina puffar, barn böcker och nu en totalt obetydlig tatuerad italienare. Är det hans tatuering som är stötande eller hans politiska åsikter? Ifall det är hans politiska åsikter måste då Superior Challenge börja intervjua alla fighters var på den politiska skalan dom finns. Ifall det är politiska åsikter det handlar om, får då en Sverige demokrat fightas i Superior Challange eller det anses också vara för avvikande? Jag kan tillägga att jag själv är ganska långt ut på vänsterkanten men jag tror på åsiktsfrihet.

 • Jens Jerry Persson
  24 November 2013 at 10:06

  Att han även kan tänkas vara Lazio-supporter känns som en riktig lågoddsare.

 • No-hajja
  24 November 2013 at 11:06

  För att först klargöra, jag är sambo och förlovad med en “utlänning”. Min farmors moster blablabla var fängslad i ett koncentrationsläger. Jag är helsvensk och aldrig hängt med utlänningar, skulle nog kunna säga att jag är lite halvrasist själv, även min käresta verkligen avskyr ytisar som förstör. Men…..Du Patrik Jenkinson, varför gjorde du inte en intervju med Matteo? Istället för att leka cool med dina “funderingar”. Skitlöjligt! Blir nästan förbannad, har du nåt att säga, ta upp det med honom! Tönt!

 • Bacalhau_abada
  25 November 2013 at 12:49

  Hmmm. Vet inte helt vad jag ska tycka och här.
  Hatar verkligen allt som har med racisme och nazisme att göra, men att försöka stänga ute alla med andra åsikter än en själv tycker jag är ett första steg på en farlig väg. (Lite som att jag tyckte det var skamligt för ett demokrati som Sverige att SD’s reklam blev bannad vid förra valet och att dom inte fick delta i fler av dom stora debatterna, men det är en annan sak)
  Att en person som har begått hatbrott ska utestängas från en massa grejer (också från et event som det här) har jag inga problem med alls, men att göra det bara på bakgrund av hans politiska åsikter ger mig lite ond smak i munnen. Det får oss helt enkelt att likna lite för mycket på dom vi kämpar mot.
  (Nu skriver jag oss och vi och menar dom som är emot racism, och om det finns några SD’are där ute som känner sig förolämpad över att bli satt i samma fack som mig så var det inte alls min intention)

 • Stenansiktet
  25 November 2013 at 02:44
 • Headown
  25 November 2013 at 10:51

  Jävlar vad kommentarer kring detta. Önskar alla engagera sig lika starkt kring alla Mma nyheter.

 • MaryJane
  25 November 2013 at 11:41

  Fast är det inte ganska skönt ändå att se denna nassen få spö om och om igen? :P Han har ju trots allt 17 förluster i bagaget. Jag tycker rasism är vidrigt på alla plan. Men man kan inte utesluta någon pga deras politiska ställning. I denna sporten tycker jag alla ska få chansen i buren som har talangen att ta sig dit sålänge dom inte nyttjar sin kunskap på gatorna på oskyldiga. Skillnad på tränare och gym ledare dock, Dom ska självklart ha ett rent förflutet och inte ta någon politisk ställning då dom faktiskt lär ut till ungdomar och deras åsikter kan lätt smitta av sig på unga då man oftast ser upp till sin tränare. Ang White Pride och Brown Pride som Cain har så tycker jag båda förespråkar samma sak och det är att man gör skillnad på människor. Man placerar människor i raser och grupper. Min åsikt är att vi alla är människor, Jag ser inte färger på människor. Jag betraktar min broder från afrika likadant som min broder från sverige. Går man runt med black/white/yellow/red pride och försöker förklara bort det att man menar si och så är man inne på omedveten rasism. Man bryr sig mer om sitt eget folk än någon annans. Man ser inte människor som människor utan som raser.

 • Ceasar
  27 November 2013 at 06:25

  The white guy kan man ju inte kalla sig.. Man kan ju inte gärna skriva “White Pride” över sitt bröst heller. Däremot går kommunism symboler bra (Monson), renderar inte ens en kommentar. Brown Pride (Cain Velasquez) föranleder heller inte ngn nämnvärd uppmärksamhet, förutom extra reportage om stolthet kring dennes ursprung.

  Vissa tatueringar är så illa så att det föranleder artiklar med avståndstagande och rättfärdigar spott & spe, samtidigt som notoriska kriminella sprungna ur rätt bakgrund (etniskt såväl som ideologiskt) bör belysas med snyftreportage.

  Well done.. vad som egentligen borde skrivits är kanske ngt i stil med..

  Tveksamma tatueringar inte skäl att misskreditera sina motståndare!

 • know
  28 November 2013 at 10:43

  Varför är det skillnad på den ena och den andras “hat”?

  Ni är alla haters, en del är bara hypocrites också.

 • Anders J Eskilsson
  5 December 2013 at 03:12

  “Mäkelä tog ställning där Superior Challenge lät bli” Var någonstans står det att
  Matti Mäkelä visade fingret pga Matteos tatuering eller eventuella politiska bakgrund ? – Eller har jag missat något?

 • Anders J Eskilsson
  6 December 2013 at 03:01

  “Mäkelä tog ställning där Superior Challenge lät bli” Var någonstans står det att
  Matti Mäkelä visade fingret pga Matteos tatuering eller eventuella politiska bakgrund ? – Eller har jag missat något?

 • Anders J Eskilsson
  6 December 2013 at 03:02

  Patrick Jenkinson “Mäkelä tog ställning där Superior Challenge lät bli” Var någonstans står det att
  Matti Mäkelä visade fingret pga Matteos tatuering eller eventuella politiska bakgrund ? – Eller har jag missat något?

 • Metallica
  6 December 2013 at 09:43

  Löjligt, vem e han att döma honom.
  I ringen är alla lika.

 • Guest
  9 December 2013 at 02:33

  78ok

 • Guest
  9 December 2013 at 02:35

  Fortfarande inget svar: Patrick Jenkinson “Mäkelä tog ställning där Superior Challenge lät bli” Var någonstans står det att Matti Mäkelä visade fingret pga Matteos tatuering eller eventuella politiska bakgrund ?? – Eller har jag missat något…

 • Anders J Eskilsson
  9 December 2013 at 02:36

  Fortfarande inget svar: Patrick Jenkinson Var någonstans står det att
  Matti Mäkelä visade fingret pga Matteos tatuering eller eventuella politiska bakgrund ?? – Eller har jag missat något…

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC ON ESPN: SANTOS VS. HILL

  Thiago Santos vs Jamahal Hill


  3.25 - 1.37


  7 Augusti | 00:00 | UFC
  Till Bethard!
  Välkomstsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC ON ESPN: SANTOS VS. HILL12
  Thiago Santos vs Jamahal Hill3.251.36
  Vicente Luque vs Geoff Neal1.582.40
  Zac Pauga vs Mohammed Usman1.751.99
  Brogan Walker vs Juliana Miller1.612.25
  Augusto Sakai vs Sergey Spivak2.801.45
  Ariane Lipski vs Priscila Cachoeira1.582.40
  UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...